TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Onnellisuus elämässä, onnellisuus ihmisen tavoitteena

  • Kissanheinää, sitä on kisulin kiva pureskella. Vatsan tyhjennys sen jälkeen varmaan helpottaa oloa.
    Kissanheinää, sitä on kisulin kiva pureskella. Vatsan tyhjennys sen jälkeen varmaan helpottaa oloa.

Onni ja onnellisuus ovat kysyttyjä tavoitteita ihmiselle. Onnen tavoittelu näkyy monella tavalla ihmisyhteisössä ja heidän tuottamassaan kuva-aineistossa ja kirjoitetussa tuotannossa. Jokainen ihminen kokee elämänsä aikana onnen hetkiä. Ihminen saattaa muistella, että silloin olin onnellinen, olin hetken onnellinen.

 

Onnellisuuden muisteleminenkin tekee ihmisen onnellisen näköiseksi. Onko kestävä pitkäaikainen onnellisuus mahdollinen ihmiselle? Onko onnellisuus tavoittelemisen arvoista?

 

Ihminen ehkä elämänsä aikanakaan tulee harvoin ajatelleeksi, että hänellä on hänen itselleen asettamansa tavoite elämälleen. Hänellä saattaa olla velvollisuutena, joko hänen itsensä asettamana tavoitteena tai niin, että hänelle on asetettu kyseisen elämänsä tavoitteeksi saavuttaa jotakin tärkeää elämässään. Näin kuitenkin on periaatteessa jokaisen ihmisen osalta. Ihmisellä saattaa olla jokin sisäinen tieto oman elämänsä tarkoituksesta tai saattaa hänen osaltaan olla niin, että hänellä ei tuota tietoa tarvitsekaan olla. Jokaisen ihmisen tavoite elämässään joka tapauksessa on oppia elämässään jotakin, oppia elämässään jotakin uutta tai oppia jo aiemmin opittua, mutta jo unohtunutta.

 

Ihmisen onnellisuus voi olla esimerkiksi sellaista, että hän elämänsä aikana oppii huolehtimaan itsestään ja läheisistään oikealla tavalla ja hänen on mahdollisuus saavuttaa onnellisuus sen avulla. Ihminen voi olla onnellinen, kun hän huolehtii itsestään ja on onnellinen sen vuoksi.

 

Ihminen voi olla onnellinen, kun hänen lähimmäisensä voivat hyvin ja ovat onnellisia. Jos ihmisellä on jokin erityinen tarkoitus tai tavoite elämässään, hänen onnellisuutensa määrä ja aste ovat todennäköisesti sidottuna tuon velvoitteen täyttämiseen. Ihminen saattaa tuntea sisäisesti huolta ja levottomuutta, jos hän ei ole toteuttanut sisäistä velvollisuuttaan elämässään siihen mennessä, kun hän onnellisuuttaan tai sen puutetta pohtii. Pääsääntöisesti voisi sanoa, että hyvä ihminen voi elämässään olla todella onnellinen, jos hän toimii ihmisenä vastuunsa ja velvollisuutensa mukaisesti tai on jo ne täyttänyt.

 

Onnellisuutta voi hyvällä omalla tunnolla pitää elämän tärkeänä tavoitteena. Onko onnellisuutta mahdollista tavoitella, vai lankeaako onnellisuus kuin palkinto hyvin tehdystä työstä, hyvin eletystä elämästä? Olen sitä mieltä, että onnellisuutta voi oppia. Onnellisuutta voi tietenkin myös tavoitella, mutta mihin tavoittelu johtaa. Onnellisuuden perässä ei kannata juosta, onnellisuus kypsyy ihmisessä, kun hän toimii elämässään siten, että tyytyväisyys lisääntyy. Onnellisuuteen liittyy rauhallisuus. Jos ihminen on kovin rauhaton, alati liikkeessä oleva ja kiihkeäsieluinen, hänen saattaa olla vaikeata löytää rauhaa ja sitä myöten myös onnellisuutta. Onnellisuus edellyttää ihmiseltä sitä, että hän havaitsee ja huomaa olevansa onnellinen. Jos kiihkeästi etsii jotakin, tavoittelee jotakin, eikä aina edes tiedä, mitä tavoittelee tai tuoko tuo tavoiteltu asia onnellisuuden ei ehkä huomaa onnellisuuden murusia, joista onnellisuus voisi koostua. Onnellisuus löytyy ihmisestä itsestään, mutta on varmasti mahdollista löytää onnea myös rakkauden myötä. Kun onnellisuus on löytynyt, sen kanssa voi oppia elämään, mutta se ei välttämättä ole helppoa. Melkein voisi sanoa, että yksin on helpompaa olla onnellinen kuin toisen ihmisen kanssa. Kuitenkin onnellisuus on ihana jakaa rakkaan ihmisen kanssa.

 

Onnellisuuden jakaminen toisen ihmisen kanssa on rakkautta. Kestävä onnellisuus rakkaan ihmisen kanssa on luultavasti maailman kaunein asia. Onnellisuuden säilyttäminen saattaa olla vaikeata. Vanha sananlasku sanoo, että kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Tämä on viisaasti sanottu. Joskus onnellisuus voi näkyä ihmisessä, mutta joskus se on viisasta kätkeä. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka ovat kateellisia toiselle ihmiselle. Kateutta ja pahansuopuutta esiintyy tavallisesti ihmisiä kohtaan, jotka ovat onnellisia, rakastuneita, rikkaita, taitavia ja lahjakkaita, jopa tyytyväisyys herättää kateutta. Nämä kaikki ihmisen tavoitetilat saattavat olla meidän jokaisen tavoitettavissa, ainakin jokin niistä. Jos en ole taitava tai lahjakas, onnellisuutta minun kuitenkin on mahdollista tavoitella ja saavuttaa. Onnellisuuden voi saavuttaa jopa yksinäinen köyhä ihminen.

 

Onnellisuus on elämäntaitoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kappalejako olisi kiva piriste.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Otin tekstieditorin pois käytöstä, kokeillakseni tietenkin, on nimittäin atk-taustaa ja hupsista, näin kävi. Sitten toinen ongelma: voisin tehdä jutun uudestaan, mutta en löydä tuolle kelvottomalle poista-nappia.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Blogikirjoittelun alussa kesti vähän aikaa ennen kuin tulin sinuiksi editorin kanssa. Tänään sitten korjailen näitä vanhoja blogijuttuja. Kivaa puuhaa nyt, kun osaa tuota editoria jo käyttää.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Lisäilen myös kuvatekstejä. On oikeastaan ihan hyvä tehdä tätä työtä nyt.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset