TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Lentävä matto


Lattialla oli pitkään kasarihuonekaluihin sopiva tummanharmaa karvalankamatto. Matto oli melkoisen painava, kun se tuotiin aikoinaan huonekalukaupasta. Sitten se sai olla
paikoillaan melkoisen kauan. Useiden vuosien ajan. Matto pysyi hyvännäköisenä
ja pölyt siitä vain imuroitiin. Kun vein sen keväällä ulos, siitä irtosi hiekkaa jonkin verran, mutta ei se silloinkaan mikään katastrofi ollut. Kissa kuitenkin päätti, että matosta on päästävä ja siitä päästiin. Se pissi siihen ja se piti viedä roskiin.


Huoneistossa on vanha, kulunut muovimatto. Olen aiemmin tottunut hoitamaan parkettilattiaa, joten en ole palannut juuriharjan käyttöön lattiaa pestessä. Pesen sen vaivatta
pyyhkimällä kostealla mopilla kuten parkettilattia pestään. Sen vuoksi alkoi hieman ärsyttää, että lattia oli ilman mattoa. 

Kesäalennusmyynnit ovat nyt käynnissä. Kotiin on tullut joitakin mattoliikkeiden alennusesitteitä ja olen selaillut yhtä niistä erityisen kiinnostuneena.


Eräs tarjousmatoista alkoi vaikuttaa siltä, että sen avulla siirrän kasarihuoneistoni helposti
parikolmekymmentä vuotta kohti nykyaikaa.


Matto löytyi ja maksoin siitä alennetun sopuhinnan.


Kiisin halki aika-avaruuksien lentävällä matolla muutaman vuosikymmenen verran.


Mieli on hyvä, kasarihuonekalut, kasarisisutus ovat nyt uudessa ajassa.

 

Näinkin voi aikamatkustaa!    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olivathan jossain vaiheessa nuo kokolattiamatotkin melko pitkään paikoillaan. Meillä sellainen oli lähes seitsemän vuotta. Kerran pesijä kävi, muutoin imuroitiin ja pyyhittiin. Se oli vaaleankeltainen, joten värikin arka. Kissa ei siitä välittänyt, mutta jossain vaiheessa vain alkoi ärsyttää. Sitten vaihdettiin asuntoa, eikä enää sen koommin ole kokolattaimattoa kelpuutettu.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Varmaan kokolattiamatto oman aikakautensa uutuutena puolsi hyvin paikkansa monissa kodeissa. Sitten, kun ahdistus iskee, siitä on päästävä eroon.

Muitakin ahdistussisustusilmiöitä on vuosikymmenten mittaan ollut. Itselläni ei ole ollut esimerkiksi vesisänkyä ja olen siitä edelleen tyytyväinen.

Kuinkahan monella vielä on kasarihuonekaluja?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vesisänkyä ei meilläkään ole ollut, mutta noita valkoisia villamattoja toki oli, pölypesiä. Kun oli kolme lasta ja tahmasormia, niin kasariaikainen nahkasohva oli, mutta myytiin pois usea vuosi sitten. Oli niin hyvä, että kelpasi vielä myydä. Kalusteemme ovat muutoin paljon vanhempaa maallia osin. Harmittaa muutoin, että muuramen lasten kirjoituspöydät heivattiin jossain vaiheessa pois. Samoin sängystäkin luovuttiin. Nehän olisivat tänäänkin kelvollisia. Lundiasta ei luovuta. Pysyvämpää ja historiakkaampaa on kivempi säilyttää.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kaipa se on niin, että aidosti hyvälaatuiset tavaransa voisi pitää vaikka kuinka kauan, miksi niistä pitäisi oikeastaan luopuakaan.

Minullakin on vanhat nahkakalusteet sohvat ja kaksi nojatuolia, jotka ovat olleet aikoinaan laatutavaraa ja ovat edelleen rungoltaan niin hyvät, että ne kannattaisi päällystää uudelleen. Nahka niissä on jo kulunutta.

On oikeastaan melko kummallinen nykyinen tyyli, että huonekalut palvelevat vain muutaman vuoden ajan ja että niitä uusitaan koko ajan.

Hyvät huonekalut voisivat olla melkein elämänikäisiä kavereita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eivät vain elmänikäisiä vaan sukupolvien ikäisiä. Kunnon kalusteet siirtyvät ja palvelevat "ikuisesti".
Nykyisin remontoidaan myös asuntoja, vasta korjattujakin pistetään sisältä uusiksi. Hienot kaakelit, marmorilattia ja muu reivitään ja tilalle laitetaan oman maun mukaan mitä sillä hetkellä on kaupan. Ei aina ihan viisasta ja ymmärtäväistä, eikä taloudellistakaan.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Saattaa olla, että jotkut (vaikkakin hyväätarkoittavat) tv-ohjelmat vaikuttavat jopa liikaa siihen, että kaikki pitäisi siirtää tähän aikaan, kuten ohjelmissa sanotaan. Omassa esimerkissäni siirsin myös tähän aikaan, mutta en tuhonnut jo vähän vanhempia huonekaluja.

Onko tultu ajatelleeksi, että erittäin tasokkaat ja laadukkaat uudet kalusteet ovat tulevaisuuden antiikkia. Hyviä materiaaleja ja huonekaluja ei kannattaisi tuhota vaan vaalia mieluummin!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nuoret kodinperustajat ja kodinvaihtajat ajattelevat ehkä toisin kuin ikääntyneemmät. Jos on runsaasti rahaa, niin mikä sen helpompaa kuin hankkia uutta ja viedä vanhat kierrätyskeskukseen tms. Kierrätyskeskuksetkaan eivät enää kovin mielellään ota vanhoja kalusteita vastaan. Ilmeisesti sielläkin on jo runsain mitoin hyvää tavaraa. Meillä täällä Raaseporissa näkee roskisten vieressä huonekaluja ym. Ilmoitus voi olla vieressä laitteesta esim: Det funkar. Tällaista tavaroiden ja esineiden välitystä ei toki rosk and roll hyväksy, mutta minkäs tekevät kun ihmiset toimivat omalla tavallaan.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Eipä kai siitä ole haittaakaan, että erilaisia ratkaisuja tavaroiden suhteen tapahtuu. Silloin, kun tavaroiden osalta alkaa olla jotakin haittaa, se näyttäytyy haittoina. Muuten se varmaankin on, että tavara kiertää oman kiertonsa ja lopulta hylätään joskus, ja siitä tulee vaikkapa energiaa.

On monenlaista suhtautumistapaa huonekaluihin ja tavaroihin, tulevaisuuden Antiikkia, antiikkia -ohjelmassa näemme, mitkä tavarat ovat onnistuneet säilymään tuossa kierrätysruljanssissa. Arvaukseni on, että jatkossakin tulee hylätyksi arvotavaraakin - siinähän niitten kierrätys- ja antiikkimarkkinoiden osaviehätys onkin. Voi tehdä löytöjä!

Tämän blogin suosituimmat