TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Vanha mikä vanha

  • Vanha parvekehylly kehystää kauniisti kesäkukkia.
    Vanha parvekehylly kehystää kauniisti kesäkukkia.
  • Rottinkihuonekalukin saattaa kestää pitkään perheen ja suvun ilona.
    Rottinkihuonekalukin saattaa kestää pitkään perheen ja suvun ilona.

 

Olen ollut havaitsevani, että kiinnostus vanhoihin tavaroihin on ollut nousujohteista. Oma tarkasteluajanjaksoni on melko pitkä, olenhan juuri hiljattain täyttänyt kuusikymmentä vuotta.

 

Kuusikymmentäluvulta aina yhdeksänkymmentäluvulle saakka kaikesta vanhasta oli tavanomaista pyrkiä eroon. Kodin kalusteet vaihdettiin helposti aivan uusiin, jos rahavarat vain sallivat. Se oli ajalle tyypillistä toimintaa ja yleisesti hyväksyttyä. Arvelen kuitenkin, että monissa arvohuoneistoissa ja arvokkaammissa rakennuksissa on pidetty kiinni niissä olevista perinnehuonekaluista.

 

Antiikkia, antiikkia –televisio-ohjelman lisäksi on tv:ssä nähtävissä joitakin ulkomaisia ohjelmia, jotka käsittelevät vanhoja tavara-aarteita sekä uusina ohjelmina huutokauppatalojen tiimoilla tehtyjä ohjelmia, joissa tavaroiden rahallisistakin arvoista keskustellaan.

 

On tavarakohtaista, miten pitkä elinkaari sillä on. Mieleeni on tullut, että joidenkin tavaroiden osalta ei ohjelmissa ehkä uskalleta arvioida tavaraa vanhemmaksi kuin noin sata vuotta vanhoiksi tai myös ehkä 1700-luvun tuotannoksi. Miten pitkään hyvissä säilytysolosuhteissa tavara kestää? Tiedetään, että taulut, kirjat ja arvopaperit saattavat säilyä useita satoja vuosia, kun niitä säilytetään hyvin. Niitten avulla voimme tietää menneistä ajoista jotakin sen sijaan, että vain tuuli pyyhkisi kaiken yli ja muistimme ei saisi tarvitsemaansa ravintoa ihmisenä.

 

Väitteeni on, että moni tavara, jonka ihminen omistaa saattaakin olla paljon vanhempi kuin mitä uskalletaan oikeastaan ajatella.

 

Itselläni on esimerkkinä vanha rottinkihylly. Löysin sen kerrostalon roskiskatoksesta muutamia vuosia sitten. Se oli päätetty hylätä, ja se olisi kulkeutunut kaatopaikalle, ellen olisi kelpuuttanut sitä parvekehyllykseni.

 

Olen nyt vuosien mittaan katsellut hyllyä paljon, koska se muotoilultaan on kiehtova. Siihen sopii kauniisti kesäkukat ja monet parvekekoriste-esineet, joita siihen kesän ajaksi asettelen. Olen miettinyt, että samaa muotoilua voisi edelleenkin käyttää ja että hyllystä kannattaisi tehdä uusia versioita uusista materiaalista…. ja hyvät uutiset on, että olen nähnyt samanlaisen uuden hyllyn eräällä paikkakunnan parvekkeella.

 

Miten pitkään rottinkihylly materiaalina voi kestää. Tuo asia riippuu tietenkin säilytysolosuhteista, missä sitä on pidetty. Se on saattanut olla terassilla, huoneessa hyllynä, välillä jopa ulkona… ja sillä saattaa olla ikää jopa monia vuosisatoja. Tällä tavalla vanhat tavarat tuottavat meille iloa, muistoja, uusia ideoita… niistä kannattaa huolehtia ja niistä kannattaa nauttia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rakastan vanhoja esineitä ja olen siksi myös ollut aina innokas divarien, antiikkikauppojen ja kirpparien ystävä. Myös niiden, jotka muiden mielestä ovat jo aikansa eläneet kelpaavat minulle hyvin - tosin joitain on sentään pakko vähän tuunailla, mutta sekin on vain pelkkää tekemisen iloa.

Ostin vanhan ison rottinkituolin joskus 90-luvulta Hietsun kirpputorilta ja rahtasin sen meidän veneellä kotiin. Pihalla se on nyt jököttänyt siitä asti ja välillä vain on pakko ollut lakata sen hienot kaarevat muodot uudestaan, kun sen ressun talvehtimispaikkakin on ollut kylmässä ulkovarastossa. Rottinki on hieno materiaali, kevyt ja nätti!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siksi minullakin on nykyään rinta rottingilla!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Rottinki on yllättävän kestävä materiaali. Esineet ovat tutunomaisia ja ovat rakkaita, kun niihin tottuu. Ei hennoisi luopua ollenkaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meilläkin rottinkia parvekkeella. Siellä on keinu, ei mitään antiikkia, mutta yli kymmenen vuotta kestänyt ja hyvä kapine.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kaikista materiaaleista, joista esineitä on tehty, rottinki ei ehkä ole kaikkein kestävintä.

On erilaisia metalleista tehtyjä esineitä, arvokkaita suvuissa kulkevia esineitä ja myös tarvekaluja, joita on huushollissamme ja jotka saattavat ollakin yllättäen vanhempia kuin se, mitä yleensä uskallamme ajatella esineen iäksi, mikä on noin sata vuotta.

Kirppikset ja huutokauppakamarit sekä keräilijät tekevät arvokasta työtä kuljettaessaan tärkeitä esineitä eteenpäin vuosikymmenten ja vuosisatojen halki.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa