TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Huomiotalous ja maapallo

  • Rauhallista puistonäkymää Helsingissä.
    Rauhallista puistonäkymää Helsingissä.

Käsite "huomiotalous" löytyy googlaamalla. Käsitettä voi käyttää suppeaa tai laajaa kokonaisuutta tarkasteltaessa. Käsitettä voi arvioida niin, että ottaa tarkastelukohteeksi mielessään esimerkiksi koululuokan tai yrityksen työntekijät. Nokkelat oppilaat huomaavat melko pian, että opettajan huomion saa itselleen hieman venkoilemalla: vetämällä tyttöä letistä, heittämällä paperitollon tai laukomalla ikäviä sukkeluuksia. Yrityksessä työntekijät saavat tietenkin huomiota niin, että toimivat tuottavasti ja saavuttavat kuukauden tavoitteensa.  Edellisen esimerkin huomiotalous alkaa toimia miinuksella: luokka villiintyy ja opetustavoitteet saattavat kärsiä. Toisessa esimerkissä huomiotalous toimii palkitsevasti ja yritys menestyy.

 

Globaalissa maailmantaloudessa toimii myös huomiotalous. Olisi varmaankin hyödyllistä koota sellainen lehtiartikkeli, missä olisi kooste esimerkiksi edellisten viiden vuosikymmenen huomiotalouden kehittymisestä.

 

Uskon, että maapallon huomiotalouden painopistealueita ovat olleet pitkään (ja edelleen ovat) läntisen pallonpuoliskon suuret mediatalot. Tästä seuraa, että maapallolla käyttäydytään niin, että saisi huomiota huomiotaloudessa. Halutaan huomiota, suuria otsikoita ja valokuvauksen ja videokuvauksen kehityksen myötä päästä esille suurissa medioissa. Huomiotalous globaalissa mielessä on paisunut kuin rantapallo.

 

Medialla (ennen sanottiin lehdistöllä) on vastuunsa. Olisi tärkeää, että hieman miettii, minkälaisia juttuja lehtiin tehdään ja mihin huomiotalous keskitetään. Sen sijaan, että juostaan tuhman pojan perässä luokassa ja opettaminen jää vähemmälle, pitäisikin kohdistaa huomiota niihin oppilaisiin, jotka toimivat opetusohjelman puitteissa. Saman voi tehdä globaalissa tiedotuksessa. Lehden pääotsikkona kriisipesäkkeiden kuvaamisen sijaan voisi olla esimerkiksi onnistuneet viljelykset, joista uutisvuonna saadaan erityisen hyvä sato.

 

On valitettavaa, miten kritiikitöntä uutisten luku nykyään on. Pöyhkeilevät uutiset, joiden todenperäisyyttä ei ole tarkistettu, luetaan yleisölle vakavin äänenpainoin. Tiettyä huumoria sen taakse lienee kätkeytyy.

 

Tiedotuksessa on kaksi puolta: sekä kertoa tapahtumista että myös ohjata maailmaa. Jokaisella on huomiotaloudessa oma vastuualueensa, joten olisi hyvä tarkistaa maailmankuvaansa: onko hyvän kehityksen puolella vai sitä vastaan.

 

Joskus täällä pienessä Suomessa saa sen vaikutelman, että sitä huomiotaloutta ohjataan hankalaan suuntaan. Suomen virallinen politiikka on puolueettomuus ja hyvät naapuruussuhteet. Virallisessa politiikassa Suomen suhteet muihin maihin pitää olla ongelmattomat. Edellä kerrottuun viitaten mielestäni suomalaisella medialla on paljon varaa muuttaa kurssia hyvän ja tuottavan huomiotalouden suuntaan vaikka emme olekaan maailman keskiössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.K.>On valitettavaa, miten kritiikitöntä uutisten luku nykyään on. Pöyhkeilevät uutiset, joiden todenperäisyyttä ei ole tarkistettu, luetaan yleisölle vakavin äänenpainoin.

ooo

Paha epäkohta yhteiskunnassa.
Pahinta on se että me vain katselemme ja kuuntelemme.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Olen huomannut, että huomiotalouteen liittynee eräs piirre, jota pitäisi varoa. Ihmiset, jotka paljon tarkkailevat muita ihmisiä eivätkä vastavuoroisesti ehkä saa itselleen tarvitsemaansa huomiota, saattavat toimissaan käyttäytyä epäasiallisesti. Tämän huomaa mm. sanomalehtien kirjoituksista viime aikoina.

Esimerkki: toimittajien, jotka tekevät tärkeää työtä ja tarkkailevat ihmisiä ja maailmaa, pitäisi saada huomiota esimiehiltään ja läheisiltään, jolloin heille ei kerry niin paljon aggressiota kuin nyt lehtikirjoituksista voi päätellä kertyvän.

Tämä huomiotalouteen liittyvä havainto saattaa koskea muitakin luovan työn tekijöitä kuin vain sanomalehtien edustajia.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

14.4.2017 Huomiotalous käsitteenä nousi mieleen tänään US:n uutisotsikoista. Suomalaisilla on nykyään jonkinlaista herkkyyttä kokea maailman ilmiöitä uhkana suomelle tai suomalaisille. On toinen vaihtoehto. On mahdollista alkaa kokea uhkat mahdollisuuksina.

Suomessa erilaiset muut kuin omat oppijärjestelmät (uskonnot) koetaan uhkana. Uskonto on oppimenetelmä ja elämäntapa elettäessä elämästä toiseen. Uskonto muokkaa ihmistä samaan tapaan kuin muissa nisäkkäissä on eläinjalostukseen liittyviä muokkaustapoja (maatalouseläimet, koirat, kissat). Uskonto erillistää muista ihmisistä ja yhtenäistää opin piirissä eläviä ihmisiä keskenään. Kun jokin uskonnollinen ryhmä tai aate erkanee alkuperäisalueeltaan, nämä ovatkin ehkä hakemassa uutta elämäntapaa eikä välttämättä tarjoamassa uudella alueella omaansa. Nämä asiat tulee ihmisten keskuudessa selvittää.

Uskonnot muodostuvat elämäntavan mukaisesti ja niiden perusajatuksena on perhemalli ja tapa tuottaa ja valmistaa ruokaa.

Sen vuoksi siirryttyään uudelle alueelle, pitäisi neuvoa nimenomaan sitä paikalliselämäntapaa ja uskontoa, mihin nämä ihmiset ovat siirtyneet. Sillä tavalla tämä satelliittipopulaatio voi alkaa selvitä uudella alueella, sopeutumalla uuteen paikkaan.

Uhkissa siis voi olla mahdollisuuksia. Kirjoitan mm. tästä aiheesta kirjoissani Kristillinen filosofia. Jatkoin kirjoittamista blogikirjoituksina, joita olen koostanut Tyhjäpaperi-sivustolleni. Suomalaisten ei tule pelätä mitään, vaan nähdä mahdollisuuksina tarjoutuvia uusia tilanteita. Ihmiset ovat ihmisiä ja kaikkia ihmisiä voidaan ymmärtää ja auttaa. Jos koemme uhkana ihmiset, emme pääse lähelle ymmärtämään heitä ja menetämme mahdollisuuden tuottaa ymmärrystä itseämme kohtaan.

Kirkollinen ja uskonnollinen ekumeniatyö on työtä rauhan hyväksi. Siinä eri uskontopiirit kohtaavat ja syntyy molemminpuolista ymmärrystä. Maapalloelämässä on liikettä, jossa ihmiset hakevat elämässään jalansijaa ja mahdollisuuksia. Kun tilanne nähdään hieman avaruudellisemmin kuin tähän saakka on totuttu, mahdolliset aiemmin konflikteiksi muuttuneet tapahtumat ja kohtaamiset voidaan hyödyntää rauhan aatteiksi ihmisten kesken.

Tämän blogin suosituimmat