TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Mietteitä sivistyksen ja sivistyksen jatkumisen puolesta

Mietteitä sivistyksen ja sivistyksen jatkumisen puolesta

 

Mielestäni avioliittoinstituutiossa ei ole kysymys pelkästään jälkeläisistäkään, vaan avioliitto on länsimaisen elämäntavan tukipilari. Sen avulla on luotu yhteiskunta, jossa toteutuu hyvä elämänlaatu myös naiselle. Uusi sukupolvi syntyy naisten kautta ja naisillakin pitää siitä huolimatta olla oikeus laadukkaaseen elämään miehensä tukemana lastensa äitinä. Minulle on käsittämätöntä, miten omasta mielestä näin itsestään selvä asia vaatii paljon selittämistä ja keskustelua. Se osoittaa, että vaikka länsimainen kristinuskoon pohjautuva kulttuuri vaikuttaa jo melko vanhalta, on se kuitenkin monelle uutta eikä näköjään ollenkaan niin itsestään selvää kuin luulisi.

Suomessahan on jos se parisuhdelaki, joka on näköjään se pirulle pikkusormi. On näköjään ihmisiä, joilla ei ole kohtuullisuuden tajua. Järkevästi tulevaisuutta voi rakentaa vain oikeastaan miehen ja naisen välisen liiton varaan, siihen nykyinenkin hyvä elämänlaatu perustuu.

Ei ehkä ole tarkoitettukaan, että jokainen yksilö jatkaa sukuaan. Länsimaissa on monia syitä siihen, että ihmiset eivät vielä ole kehittyneetkään ns. perheihmisiksi eikä siitä ketään sinänsä pidä syyttää. Mutta minkä vuoksi sivistynyt ihminen haluaa profiloitua sen perusteella, mitä hän alapäässään reagoi ja käyttäytyä sen mukaan. On kuitenkin erityisesti nykyään paljon muita profiloitumisen aiheita: ammatti, harrastukset, kiinnostukset, osaaminen, taidot, taiteet yms yms. Arvelen, että kyseessä on jonkinlainen neuroosi, jota ihminen ei ole vielä käsitellyt itsessään kuntoon. Sinänsä on luonnollista, että ihmisissä on naismaisia miehiä ja miesmäisiä naisia. Silti he voisivat kunnioittaa biologista olemustaan ja käyttäytyä sen mukaisesti. On epäsivistynyttä korostaa viettiään.

Nykyinen sivistys on mahdollistunut ja rakentunut nykyisenlaisen avioliittoinstituution varaan. Ja niin jatkossakin. Sivistykseksi ei voi sanoa profiloitumista vääristyneen sukupuoli-identiteetin mukaan. Profiloitumiseen on nykyään paljon mahdollisuuksia ja siinä suhteessa olet kyllä oikeassa: maailma on monipuolisempi. Esimerkiksi ammattien kirjo on paljon suurempi kuin sata vuotta sitten.

Nykyisen avioliittolain vastaiset pyrkimykset johdattaisivat sukupuolet erilleen, osasta naisista olisi vaara tulla vain synnyttäjiä ja lasten kasvattajia.

Meidän ihmisten mietteet ovat tavallisesti lyhytnäköisiä. Mietimme vain omaa elämäämme, mutta harvoin jaksamme miettiä lajin jatkuvuutta. Lajin jatkuvuus periaatteessa perustuu biologiseen terveyteen.

 

Raamattu on kirjoitettu ohjaamaan ihmisiä pitkän melko synkän parin tuhannen vuoden yli. Siinä kerrotaan monista sellaisista perusperiaatteista, joiden avulla luotsaaminen on onnistunut. Nuo perusasiat ovat edelleen voimassa.

 

Ilman uskonnon tuomaa ohjausta, ns. ihmiskunta olisi joukko toisiaan syöviä raakalaisia.

Lainsäädännön avulla pitää pitää yhteiskunnalliset peruselementit terveellä pohjalla, vaikka on yksilötasolla erilaisia ihmisiä, joita erilaisilla nimikkeillä luonnehditaan. Mitäpä, jos taivaallisesta näkökulmasta on olemassa ihmisiä, miehiä ja naisia, ja kullakin kuljettavanaan oma opintiensä, kulkunsa, ajassa, iäisyydessä? Ihmisinä olemme opintiellämme kukin oppimassa eri asioita, asioiden eri puolia ja siten elämäntiellä eri kohdissa ja jopa erilaisina.

Uskontojen merkitys on niiden jatkuvuudessa usein melko lyhytaikaistenkin erilaisten aatevirtauksien rinnalla ja myös vaihtuvien vallanpitäjiin vertautuvina. Uskontojen avulla on luotu järjestäytynyt yhteiskunta. Suuri osa ihmisistä oli raakalaisia vielä tuhat - parituhatta vuotta sitten.

Nykyinen länsimainen sivistys on voitu rakentaa avioliittoinstituution varaan. Olisi lyhytnäköistä vaarantaa sivistystä ja niitä yhteiskuntarakenteita, joiden varaan sivistys rakentuu.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tämä blogikirjoitus on ollut Puheenvuoro-palstalla ja sitä on siellä kommentoitu.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset