TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Tarinat keskuudessamme

 • Matka jatkuu ylöspäin.
  Matka jatkuu ylöspäin.
 • Sinikello ja taikinamarja.
  Sinikello ja taikinamarja.
 • Vielä kiivettävänä.
  Vielä kiivettävänä.
 • Vielä kiivettävänä.
  Vielä kiivettävänä.
 • Hämyä siellä jossakin.
  Hämyä siellä jossakin.
 • Nuoria kuusia polun varrella.
  Nuoria kuusia polun varrella.
 • Ylhäällä näköalatorni.
  Ylhäällä näköalatorni.
 • Lehvästön kaunista punerrusta.
  Lehvästön kaunista punerrusta.
 • Kirkon muurattua kiviseinää.
  Kirkon muurattua kiviseinää.
 • Näkymä Kangasalan kirkon sisältä.
  Näkymä Kangasalan kirkon sisältä.
 • Kirkon katto-ornamenttia. Enkelit, jotka eivät näe toisiaan.
  Kirkon katto-ornamenttia. Enkelit, jotka eivät näe toisiaan.
 • Taivas kattona.
  Taivas kattona.

 

Noin kahdeksan vuotta sitten vuonna 2006 kävin valokuvausmatkalla Hämeessä. Asuin muutaman viikon ajan Pälkäneellä, Kangasalalla ja Tampereella. Television Puoli seitsemän ohjelmassa tänään 23.1.2015 kerrottiin tarinana Kangasalalta, että nuori tyttö oli noin 400 vuotta sitten mestattu siellä noitana, kun mies ei halunnut poikansa avioituvan tämän kanssa.

Avioliitto miehen ja naisen välisenä sopimuksena on ollut monien blogikirjoitusteni aiheensa parin viime vuoden ajalla tällä palstalla. Avioliiton tarkoituksena on turvata naisen elämää taloudellisesti, kun hän kantaa lasta ja siten ei voi osallistua työelämään samalla panoksella kuin mies. Suomen oloissa avioliiton merkitys korostuu, onhan leveysasteillamme elämä kiinni siitä, minkälaisia rakennuksia meillä on rakennettuna. Miehet rakentavat rakennuksia ja niiden avulla turvataan myös naisten ja lasten elämää. Elämäntapa pysyy hyvänlaatuisena, kun asioista sovitaan yhteisesti ja sovittuja sääntöjä kunnioitetaan.

Avioliitto keskustelunaiheena ei ole menettänyt keskeistä merkitystään. Avioliittoa ei pidetä välttämättömänä kansalaisten keskuudessa elää yhteistä elämää miehen ja naisen välillä, mutta tärkeä liitto se edelleen on, vaikka sen suosio vaihteleekin.

Kuvasin Kangasalalla maastoon rakennettuja korkealla mäen nyppylälle meneviä portaita ja sain monia kauniita kuvia siellä asuessani. Kangasala on ehkä tyypillinen hämäläinen kylä, Hämeen luonto on kaunista ja vehmasta. Tarinat paikkakunnilla elävät ja antavat väriä ja luonnetta seudulle. Nykyään tarinoiden ympärille syntyy taidetta ja käsityötaitojen avulla esineitä, joita myydään matkailijoille. Ostin paikallisesta lahjatavaraliikkeestä ruudullisen arkimekon, jota olen usein kesäkuumalla pitänyt ylläni.

Vaikka paikkakunnalla vierailustani on jo useita vuosia aikaa, televisiosta kuulemani tarina nostattaa ihokarvat pystyyn. Kuinka herkeässä menneinä aikoina ihmishenki on ollut. Me suomalaiset kannamme perimässämme paljon vihaa. Se näkyy tarinoissa ja vaikkapa iltapäivälehtien lööpeissä. Johtuvatko monet kansantautimme vihasta ja kaunasta, joka kulkee sukupolvesta toiseen meissä. Kunpa voisimme luopua vihasta alkaa tervehtyä menneiden aikojen henkisistä vaivoista. Aika kultaa muistot, aika parantaa haavat. Näin sanotaan. Lisään mukaan myös ymmärryksen. Kun alamme paremmin ymmärtää itseämme ja tarinoitamme, voimme myös antaa itsellemme ja toisillemme anteeksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset