TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Posti kulkee, Kusti polkee

  • Postinkantaja työssään.
    Postinkantaja työssään.

 

”Posti kulkee, Kusti polkee” on tavallinen suomalainen postinkulkua kuvaava vanha rallatus. Polkupyörä ei liene meidän päivinämmekään harvinainen postin kuljetusväline, mutta lähiöissä, jossa postilaatikot sijaitsevat toisiaan lähellä olevissa kerrostaloissa, kätevä postin työntökärry on tuttu näky. Alueellamme on ollut kokeilu, joissa yhtenä viikonpäivänä ei ole postia kannettu ja tuttu postilaatikon kolahdus on noina päivinä puuttunut.

Kuin huomaamatta on tapahtunut siirtyminen paperipostista sähköpostiin. Olen melkein alusta saakka ollut postin virallisen sähköpostilaatikon asiakas ja sinne kolahtaa virallista postia laskuista viranomaistiedotteisiin. En tiedä, olenko oikeassa, mutta arvelen, että postin sähköpostin käyttäjiä voisi olla enemmänkin.

Sähköpostiviidakko nykyään helposti muodostuu melkein kaaokseksi. Postin vastaanottajana olen perustanut operaattorin postilaatikon. Se on se perusposti. Sen lisäksi minullakin on useita erilaisiin some-palveluihin ja some-operaattoreiden tarjoamia sähköpostilaatikoita.

Siitä huolimatta minulle on vanhastaan kehittynyt perusluottamus postiin. Ihmisenä tietenkin arvostan, kun minulle tulee asianmukaista postia. Mutta en yhtään tiedä, minkä verran minulle tarkoitettua postia katoaa mustaan bittiavaruuteen.

Laskuista tiedän sen, että jos niitä katoaa, en maksaisi niitä, joten niistä tulisi aikanaan karhulasku.

Olen ohjannut laskuja postin viralliseen sähköpostiin ja vuosien mittaan olen alkanut kokea sen hyvänä palveluna. Tiedän, että pankit ja laskujen lähettäjät tarjoavat e-lasku-mahdollisuutta, mutta olen pysynyt postin palvelun käyttäjänä. Kun laskut eivät tule suoraan pankkiin, minulla on joustoa niiden maksamisessa enkä myöhässä maksaessani menetä ”kasvojani” pankin asiakkaana.

Myös virallisen postin käyttäjänä minulla on sähköpostilaatikko ja salasana, mutta viime vuosina olen käyttänyt sitä pankin tunnuksilla. Palveluun merkitään kaikki lähettäjät mahdollisiksi lähettäjiksi, jolloin lähettäjän asiana on ohjata lasku palveluun.

On väistämätöntä, että postin kulku ja käsittely muuttuu edelleen, kun se on niin paljon jo muuttunut. Miten se muuttuu, riippuu myös postin käyttäjistä (kuluttajista). Mitäpä jos???

Mitäpä jos sähköpostin kulkua voitaisiin rukata vanhanmallisen postin suuntaan? Jospa harkitsemme, mitä sähköpostiin lähetämme, kun leimaamme postimaksun elektronisen lompakon avulla, siis ostamme siihen postimerkin. Tärkeät postit voisivat tulevaisuudessa olla postimerkillä maksettua postin huomassa elektronisesti kulkevaa postia. Yhteen viralliseen postilaatikkoonsa voisi ohjata kaikki eri operaattoreiden ja palveluiden sähköpostilaatikoiden postit. Postilaatikko voisi sisältää myös katuosoitteen tai olla postilokerotyyppinen ilman katuosoitetta.

Me emme voisi tätä pienessä Suomessamme yksin toteuttaa, vaan kehitystyön pitäisi olla kansainvälistä kehitystyötä.

En ole näissä ideoinneissani unohtanut postinkantajaakaan. Kun tulevaisuudessa on arkipäivää, että jokaisella suomalaisella on perustulo, postinkantotyö muuttuisi näissä kaavailuissa keikkaluonteisemmaksi. Perustulon varassakin ihminen voi elää, mutta keikkaluontoiset työt lisääntyvät ja niistä saa lisätuloa. Sen lisäksi myös elektroninen postin käsittely vaatii ihmistyövoimaa. Harhautuneillekin maksetuille posteille pitäisi löytyä internetviidakosta oikea vastaanottaja. Sehän kuulostaa ihan salapoliisityöltä.

Internetmaailma ja elektroninen maailma kehittyy joka tapauksessa, niin voisihan kehitys olla järkevääkin ja perustua jo hyväksi havaittuun vanhaan malliin.

Olen seurannut sähköpostin kehitystä jo sen ihan alkuajoilta saakka. Muistan, kuinka ennen internetiä yrityksen sähköposti oli vain yrityksen sisäinen postijärjestelmä. Nuo vanhatkin keksinnöt palvelevat meitä lienee edelleenkin, mutta vain taustalla.

Yhden luukun sähköpostimalli olisi tietenkin melkoisen kehityspolun takana, mutta käyttäjän kannalta siitä voisi muodostua sellainen, että sen käyttäminen olisi mahdollista kaikissa kansalaisryhmissä eikä meidän tarvitsisi erikseen surra, että vanhukset eivät osaa käyttää sähköpostiaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Moni asia hoidetaan sähköisesti, postikin osin. Kyllä haluan vielä jotain ottaa vastaan oikeaan postilaatikkoonikin. Perhepostilaatikko sähköisessä muodossa olisi varmasti monille hyvä asia. Osaa posteista kaipaan silti vain itselleen. MIten sellainen hoidettaisiin sähköisesti kaikkia tyydyttävässä muodossa onkin jo toinen asia. Verolomakkeet voi käydä tarkistamassa verkossa. Vakuutukset näkee verkon kautta tunnuksillaan. Pankin kanssa voi keskustella verkon kautta jne. Monta hyvää kehitysasekelta on jo otettu.

Olen käyttänyt nettiä jo ennen kuin web tuli 1980-luvn alusta. Silloin käytin kansainvälisiä tietokantoja laitteella jossa viestit kirjoitettiin paperille ja ne välitettiin verkon kautta vastaanottavalle tietokoneen. Silloin piti tuntea komentokielet, jotta sai asiansa hoidettua. Muistan hyvin, kun sain näyttöpäätteen ja saatoin kirjoittaa sille komentoja. Aikamoinen edistysaskel sekin. Web toi sitten ihan uudet ulottuvuudet.
Silti mietin miten ikäihmisten postiasiat olisi parasta hoitaa, sillä kaikilla ei osaaminen riitä netin käyttöön ja postien käsittelyyn, joillakin iäkkäillä uudet opit ovat hallussa. Näkökykykin voi rajoittaa. Mitä muita rajoitteita lie vielä lisäksi. Sellaiset tulisi ottaa kehitettäessä huomioon. Ehkä puhettä ymmärtävät laitteet auttaisivat?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

It-kehityksen alusta saakka mukana olleilla on mielestäni näköalapaikka seurata kehitystä. Koko ajan länsimaissa kasvaa niitten osuus, joille tietotekniikka on tuttua. Siinä mielessä ajan myötä kaikki ikäluokat ovat mukana myös elektronisessa postissa. Siihen saakka vanhempia ihmisiä pitää auttaa asioittensa hoidossa.

Kommentissa mainitaan perhepostilaatikko. Se olisi siis osoitteeseen kohdistuvaa postia. On totta, että on melko iso asia kehittää kaikille sopiva järjestelmä, mutta tähänkin saakka eteen tulleet ongelmat on pystytty ratkomaan. Moni asia oli utopiaa vielä parikymmentä vuotta sitten.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset