TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Ympäristön siisteyden vaikutus rauhaan

  • Siisti ympäristö on viihtyisä ympäristö.
    Siisti ympäristö on viihtyisä ympäristö.

 

Kun katselee television ja somen tarjoamaa kuvamaisemaa näinä päivinä, blogistina tulee ajatelleeksi siisteyden merkitystä.

Pieni esimerkki: jos omassa kodissaan jättää muutaman viikon ajan siivoamatta, antaa roskien ja pölyn kasaantua, viihtyminen kodissa vähenee. Seurauksena saattaa olla elämänhallinnan vähittäinen menetys. Kun ihmisen elämänhallinta ja elämänhalu heikkenee, hän tekee helpommin päätöksiä, jotka ovat oman edun vastaisia.

Eurooppalainen ihminen, oikeastaan länsimainen ihminen, on kaikessa tavarakylläisyydessäänkin yleensä pitänyt siitä huolen, että koti ja ympäristö pysyvät siistinä. Monet eurooppalaiset kaupungit ja maaseutu ovat suosittuja matkailukohteita ja jo senkin vuoksi on tärkeää pitää ympäristö roskattomana. Ja niin myös tapahtuu.

Kaupunkitekniikalla ja yritystoiminnan avulla jätehuolto toimii ja pitää ympäristön siistinä. Tämä toteutetaan usein verovaroin tai yritystoiminnan rahoituksella.

Voidaankin kysyä: kumpi on ensin, muna vai kana? Kysytään siis: kumpi on ensin, epäsiisteys ja ympäristön sotkeminen vai sota?

Sotien syttymiseen on syynsä ja nuo syyt ovat ihmisissä itsessään, ihmisten ehkä jokapäiväisissä puheissa ja teoissa. Kun elämänhallinta katoaa, ihmisestä saattaa tulla riitaisa ja hällä väliä tunteet lisääntyvät. Riitely synnyttää vihaa, viha synnyttää sotia.

Tämän vuoksi ei ole yhdentekevää se, että esimerkiksi lapsille ja nuorille opetetaan, miten tärkeää ympäristön pitäminen siistinä on.

Nyt on suuri määrä ihmisiä jättänyt kotinsa sotivissa ja turvattomiksi koetuissa maissa. Ihminen ei pääse itseään pakoon, mutta ihminen voi oppia. On tärkeätä, että niissä maissa, joihin pakolaisia on saapunut, neuvotaan roskattomuutta ja elämänhallintaa. Kun sota päättyy ja rauhanneuvotteluissa saavutetaan tuloksia, ihmiset suurella todennäköisyydellä palaavat kotimaihinsa. Annetaan heidän palata ja annetaan heidän palata oppineena sen, että omasta maasta ja omasta ympäristöstä kannattaa pitää huolta. Se on rauhan edellytys.

Kaikki ihmisen asuttamat alueet maapallolla ovat hyviä asumispaikkoja. Ne ovat erilaisia, mutta ne ovat hyviä niiden ihmisten ja kansojen asua, joita niillä asuu. Syntymän kautta ihmiselle muodostuu rakkaus omaan kotimaahan ja ihmisen sydän halajaa sinne, vaikka olisi sieltä lähtenytkin.

Samalla kannattaa jokaisen asukkaan pitää huolta oman ympäristönsä siisteydestä. On nimittäin alueen haltuunottoa levittää roskaisuutta, sitä on usein käytetty keinona maa-alueen valloittamiseen.

 

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Puheenvuoro-palstalla (27.9.2015).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tarja Kaltiomaa kirjoitti: [On tärkeätä, että niissä maissa, joihin pakolaisia on saapunut, neuvotaan roskattomuutta ja elämänhallintaa...],

- tällaista jälkeä jää pakolaisten leiriytymisen jälkeen!:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=9319572102...

Toivottavasti ei Suomessa!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Eiköhän tuo kaikki sisälly siihen kotouttamiseen..toki on kerrottava sekin,että meillä on mm.jätehuolto,jota monissa lähtömaassa ei ole,eikä sitä heti edes ymmärretä..kuvastasi ei ole esimerkiksi juurikan muuten,kuin siinä,että tuossa tilassa on yhtäaikaa ollut valtava määrä ihmisiä,samaa jälkeä syntyy,kun tuossa olisi ollut sama määrä ihmisiä,jossa ei ole ollut ainuttakaan pakolaista tai maahanmuuttajaa tai edes ulkomaista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hannu Valjakka kirjoitti:[...samaa jälkeä syntyy,kun tuossa olisi ollut sama määrä ihmisiä,jossa ei ole ollut ainuttakaan pakolaista tai maahanmuuttajaa tai edes ulkomaista.],

- niin, olemmekin nähneet esim.Vappujuhlina Helsingissä millaista jälkeä jäisi jos perässä eivät kävelisi työllistetyt roskan poimijat...joita pakolaisleireillä muualla ei taida olla.Suomessa on kaikki paremmassa mallissa ja tässä (kuvassa) tapauksessa roskat olisi kerätty nopeasti pois. Ainakin se työllistäisi muutamia työttömiä.

http://hs12.snstatic.fi/webkuva/taysi/1920/1305952...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #5

Roskien kerääminen on oikeastaan melko yhteisöllistä toimintaa ja ihan hauskaakin. Olen itsekin osallistunut projektiin, jossa siivottiin espoolaista ranta-aluetta. Mielestäni roskaajat itse pitäisi houkutella roskien keruuseen!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ainakin sikäli, että roskaamista rynnitsijöiden toimesta tapahtuu, niiden pitää itse siivota!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Rynnitsijöiden ja niiden.. tuoksahtaakos tässä nyt jokin muukin,kuin roskat?
No jaa ehkäpä se on tuo kristillisyys..filosofoidaampas nyt sitten vähän..
Omassa elinpiirissäni asuu näitä rynnitsijöitä,heitä..käytän ihmisistä käsitettä he,heitä,heidän..joita kutsun maahanmuuttaneiksi,en rynnitsijöiksi,
ovat yleisesti siistimpiä,kuin moni kantaväestöön kuuluva.Se on kulttuuri sidonnaista,kodit,ihmiset,heidän henkilökohtainen pukeutumisensa,hygieniansa ovat huomattavastikkin parempaa,kuin monenkaan kantasuomalaisten. Asuin ympäristöni ei ole epäsiisti,ei heidän toimestaan eikä juuri muutenkaan.
Blogistin kannanotto on tietysti henkilökohtainen..niistä roskaavista rynnitsijöistä puhuessaan,tulee heidän puolestaan jonkinverran syrjitty olo.
Niin ja mitäpä voisimmekaan filosofoida tilanteista,joissa paljon..suuri määrä.kantaväestöä on ollut samassa paikassa..eihän se roskan ja paskan määrä ole,suurikaan..eihän..ja jos on niin eikö heidänkin pitäisi siivota itse..noh kaikki roskahan ei ole aina konkreettisesti nähtävissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"On tärkeätä, että niissä maissa, joihin pakolaisia on saapunut, neuvotaan roskattomuutta ja elämänhallintaa."

Toivottavasti paremmin esimerkein kuin täällä esimerkiksi vappuina, jolloin puistot sun muut ovat roskia tulvillaan, ja sama koulujen päättäjäispäivinä, uimarannoille rikottuja pulloja/lasinsirpaleita unohtamatta. Tai taiteiden ym. öinä, jolloin pissitään porttikäytäviin ja minne sattuu.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset