TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Somettamisen oppikirja e-kirjana

  • Somettamisen oppikirja e-kirjana
  • Somettamisen oppikirja e-kirjana

 

Kirjoitettuani monta kirjaa, mikä on nykyään trendikkäämpää kuin lukeminen, lainasin kirjastosta e-kirjan.

Omassa kirjailijamatineassani kirjastossa sanoin viime keväänä, että e-kirjat tulevat, pahvikirjat älkää vavisko.

Kirja, jonka lainasin ja luin on hyödyllinen somettajalle. Kirjan nimi on Sano se someksi 1 – ammattilaisen käsikirja sosiaaliseen mediaan (Katleena Kortesuo, Kauppakamari 2014).

Olemme Suomessa melko pieni markkina-alue. Suomalaiset ovat lahjakkaita ihmisiä ja kaikilla on jotakin kerrottavaa toinen toisilleen. Joka vuosi Suomessa ilmestyy 11.000 uutuuskirjaa (lähde eräs kirjankustantamo).

Kirjan lukeminen Helmet-kirjastopalvelun kautta oli miellyttävä kokemus. Lainasin kirjan kahdeksi viikoksi ja kirja häviää lukuohjelmasta laina-ajan kuluttua.

Täyteen ahtautunut kirjahylly kotona on ahdistavan oloinen. Kirjojen ostajana tuntuu melkein siltä kuin elämä olisi tullut täyteen, kun kirjahylly on täyttynyt. Kirjoista voi luopua siirtämällä niitä jonkun toisen vastuulle ja lopulta moni kirja joutuu lämmitysjärjestelmän polttouuniin. Silti uskon, että pahvikirjoja painetaan ja tarvitaan edelleen, niillä on puoltonsa ja paikkansa.

Viime vuonna 2014 selvitin e-kirjamatineaani varten e-kirjojen markkinaosuuden Suomessa. Se oli noin yhden prosentin verran.

Tiedämme sisutustrendeistä, että moni koti on luopunut kirjahyllystä. Sivistyksestä ja lukemisesta meidän suomalaisten ei kuitenkaan kannata luopua. Sen vuoksi tuntuu kummalliselta niin alhainen e-kirjojen myynti.

Somettajalle mainitsemani esimerkkikirja Sano se someksi 1 – ammattilaisen käsikirja sosiaaliseen mediaan on oikea aarre. Lainasin sen sattumoisin, kun olin tutustumassa Helmet-kirjastopalvelun sähkökirjojen palveluun. Jotta minulla olisi tämä kirja itselläni Elisa Kirjan kirjahyllyssä, minun pitäisi ostaa se Elisa Kirjalta. Ja jos tarvitsen sitä vain jotakin tarkistusta varten, voin lainata sen uudelleen Helmet-palvelusta.

Kirjassa on laaja kattaus some-tietoutta, joka sekä vahvistaa että parantaa omia käsityksiäni. Some on elävää nykyajan seikkailua, jossa ei koskaan varmaankaan tule liian oppineeksi, joten aihetta käsitteleviä kirjoja kannattaa lukea.

Markkinoilta löytyy tilaa sekä pahvikirjoille että e-kirjoille. Pahvikirjojen markkinat ovat kuitenkin muuttumassa ja niin on e-kirjojenkin tilanne. Molemmat julkaisumuodot hyötyvät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Oppikirjassa sanotaan, että ironiaa, sarkasmia ja ehkä huumoriakin tulisi välttää, kun lukijakunta on laaja, eikä kirjoittajana voi tietää ymmärretäänkö sitä.

Hieman huumoria tähän blogikirjoitukseen liittyy, ja teen jutusta luultavasti varottavan esimerkin oppikirjan suhteen.

Silti e-kirjat olisivat ekologisesti nyt ihan järkevä valinta!

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Itse olen mieluummin mennyt ironia ja sarkasmi edellä puuhun. Mutta osa hakeekin "somessa" jotain jolla voi tienata. Tässä ei haeta epäonnistumisen mahdollisuuksia vaan vältellään riskejä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Yksilötasolla suuremman riskin ottaa, jos ei lue kirjoja. Vältellään riskejä tosiaan, kun lukemiseen suositellaan sekä e-kirjoja että pahvikirjoja.

On aivan mahtavaa, miten kirjastolaitos on ottanut e-kirjat ohjelmistoonsa. Blogijutun ydin on nimenomaan lukukokemus. Se on tietokoneellakin yllättävän miellyttävä.

Tämän blogin suosituimmat