TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Kulttuuripäivä Helsingissä

 • Kuvaaja päivän varjossa.
  Kuvaaja päivän varjossa.
 • Upean näyttelyn näyttävyyttä Taidehallin portailla.
  Upean näyttelyn näyttävyyttä Taidehallin portailla.
 • Satunnaisia kulkijoita Narinkka-torilla.
  Satunnaisia kulkijoita Narinkka-torilla.
 • Koutaniemen valokuvia ja ajatuksia Kampin kappelilla.
  Koutaniemen valokuvia ja ajatuksia Kampin kappelilla.
 • Nöyrimpiä palvelijoita taiteen ja kulttuurin alalla: taiteilijat.
  Nöyrimpiä palvelijoita taiteen ja kulttuurin alalla: taiteilijat.

 

Ah, mikä päivä! Miten paljon energiaa!

Näin syksyn alussa kalenteria voi alkaa täyttää mm. yhdistysten ohjelmilla ja some-ohjelmien tuomilla vinkeillä. Mutta ei siinä kaikki! Myös sattuma johdattaa.

Politiikkaa ja valtaa. Kansalaisaktiivisuuttaan voi kehittää kurssien avulla. Eduskunnan kirjastolla on hieno koulutusohjelma, johon kansalaisena voi ilmoittautua verkon kautta. Radikaalitkin ajatukset tasoittuvat, kun tietää, mitä on eri rakennelmien takana. Kansalaisvaikuttamista voi harjoittaa verkossa ja saa asialleen kuulijan tarvitsematta huutaa ihmisenä.

Taidetta ja naisasiaa. Sattuma ohjasi Taidehalliin, jossa oli Niki de Saint Phallen upea naista ylistävä näyttely. Tuntuukin ihmisenä siltä, että nainen on vuosisatojen ajan ollut alistettuna ja vaiennettuna. Taiteilija on löytänyt niin hienon sävyn ilmaista tätä asiaa, että se ei herättänyt pienen naisen kapinaa, vaan oikeasti hyvää tuulta. Tulin näyttelystä hyvälle tuulelle ja sanoinkin niin näyttelyvalvojalle. Uskon, että moni nainen kokee samaa. De Saint Phallen naiseuden ylistys ei ole kapinaa, vaan se on naiseuden ja äidillisyyden vyörytystä, johon voi hukkua ja jossa voi ryömiä pienenä ihmisenä, lapsena.

Ravintoa ravintolassa. Taidehallin yhteydessä on ravintola Farang, jossa melko perinteisessä suomalaisessa atmosfäärissä voi nauttia itämaisittain maustettua ruokaa. Ravintolan kala-annos riisilisukkeineen ei vaikuttanut kovin runsaalta, mutta piti nälän pois myöhäiseen iltaan saakka. Keidas kulttuurinälkäisen kaupunkimatkalla.

Ihmisiä ja seuraa. Ihmisten kohtaaminen Helsingissä on nykyään helpompaa ja avoimempaa kuin mukanaan 70-luvun henkeä kuljettavalla on muistissaan. Avattuaan keskustelun kohteliaasti voi esimerkiksi ravintolassa yksin ruokaillessaan vaihtaa mielipiteitä mm. taide-elämyksistään. Vaikka ei alkaisi näissä keskusteluissa elinikäisiä ystävyyksiä, yksin lounastavaa virkistää ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutustilanteet. Niihin vapautunut ilmapiiri suo mahdollisuuksia.

Hiljaisuutta ja uskontoa. Pieni lehti-ilmoitus paikallislehdessä sai laittamaan kalenteriin merkinnän Meeri Koutaniemen valokuvista. Saatoin yhdistää kaksi asiaa samaan kaupunkireissuun, vaikka osoittautuikin myöhemmin, että monta asiaa. Kävin rauhoittumassa Kampin kappelissa, hiljentymässä. Hiljentyessäni lähetin rukouksen maailman levottomille alueille, joille Koutaniemen valokuvat olivat mielen siivittäneet. Suomikin on ollut menneinä vuosisatoina melko levoton alue. Aluepolitiikka, demokratiakehitys, maa-alueiden järkevämpi käyttö ovat rauhoittaneet maatamme. Pienessä julisteessa kappelin seinällä oli ilmoitus, että kehitysmaiden ihmisille pieni maatilkku on välttämättömyys elämisen kannalta. Näin varmaan pohjoisessakin on joskus ajateltu, mikä on tehnyt elämästä levotonta. Onko syynä ollut kaupungistuminen, jossa toripaikat ovat olleet säänneltyjä ja maalaiset ovat viljelytuotteitaan voineet myydä hallitusti, vai joku muu syy siihen, että maa-alueiden järkevämpi käyttö on rauhoittanut maata. Ajatus, että kun voi luopua jostain voi myös saada jotakin tilalle, on järkevää politiikassa. Politiikka on kuitenkin paikallispolitiikkaa. Täältä kaukaa pohjoisesta voi vain lähettää hiljaisen rukouksen rauhan ja järjen käytön puolesta ja hyväksi.

Kaupankäyntiä ja suomalaisfolklorea. Marimekko on uusinut Kampin myymäläänsä. Karkin johdattelemana annoin rullaportaiden nostaa itseni myymälään. Tein joitakin pikkuostoksia ja sain avajaispäivän tarjouksena kankaisen kauppakassin. Ostin pienen kätevän pussukan, jollaisille ennenkin on löytynyt järkevää käyttöä. Nyt ostamani pussukka pääsee muistitikkujen kuljettamispussukaksi.

Suosittelen tätä kaikkea, mukavaa Helsingin syksyä kaikille!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Tarja mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Oli kiva lukea myös samoja ajatuksia Niki Saint Phallesta, kuin oli minullakin. Olen itsekin huomannut kuinka helppoa on nykyään saada mielenkiintoisiakin keskusteluja vieraiden ihmisten kanssa. Tosin uskoisin iälläkin olevan oma merkityksensä kun turha ujous ja arkuus ei enää paljoa paina:)

Kampin kappelista ulkoapäin katsottuna, en ole muuten koskaan tykännyt. Minusta se on kuin liian iso ulkona pidettävä poreamme, joka ei sovellu edes nykyiseen ympäristöönsä. Sisältä se taas on tosi kaunis ja rauhottava keidas keskellä kaupunkia.

Kävitkö muuten katsomassa uuden, kohta purettavan Kuplan? Vähän tuli mieleen muutama vuosi sitten Mantan ympärille rakennettu hotelli, mutta tämä oli siitä heikompi esitys. Kolmen sepän hahmot nousivat ylös Kuplasta, mutta en nyt oikein tiedä....

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kyllä se on sitä itsensä kanssa kamppailemista koko ikänsä, että liiallinen ujous karisee. Nykyään siihen on monia tapoja ja kirjoista löytyy apua.

Eikös Kampin kappelia ole sanottu kahvikupiksi. Kamerani kyllä tykkää siitä. Se poikkeaa muusta ympäristöstä jotenkin jännällä tavalla.

Kuplasta en tiedä mitään, en ole koko kesänä käynyt Helsingissä ennen eilistä. Jospa kommentoija kertoo lisää vai saako siitä tietoa netistä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Panen kuviani kohta esille, kunhan uutiset ovat ohitse. Vaihdetaan nyt tätä Helsinki-aiheista juttua edelleen, kun näitä uusia nähtävyyksiä on tullut meidän iloksemme enemmänkin:)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

En omana kulttuuripäivänäni käynyt kolmen sepän patsaalla saakka, mutta näin siitä päivälehdessä valokuvan. Mielenkiintoinen kuplatempaus taiteilijoilla!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa