TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Terveyden vaaliminen

  • Kiinalainen kirjoitusmerkki omin sanoin.
    Kiinalainen kirjoitusmerkki omin sanoin.

 

Ihminen maapallolla. Syntyy jollakin paikkakunnalla. Globaalissa maailmassa ihminen syntyy, elää, kuolee. Aikuisena ihminen on vastuussa itsestään ja perheestään ja elää siinä yhteiskunnassa, maailmassaan, missä elää. Yhteistä joka puolella maapalloa on, että ihminen elää aikansa ja sitten kuolee pois. Elämänsä aikana sairastuessaan ihminen tarvitsee muita ihmisiä avukseen. Eri puolilla maapalloa tavallisesti on tarjolla sitä apua, mitä kyseisellä paikkakunnalla, maassa, on tarjolla.

Meillä suomalaisilla taitaa nykyään olla vaivanamme kaikkivoipaisuuden tauti. Puhumme omassa maassamme siitä, että jokaisella pitäisi olla yhtäläinen oikeus saada koko maan alueella samanlaista hoitoa sairastuessaan. Olisimme häivyttämässä alueen oman osaamisen ja tuomassa tilalle ehkä koko länsimaisen lääketieteen arsenaalin.

Syksyn mittaan kalenterini on hiljalleen täyttynyt. Olen jäsenenä muutamassa yhdistyksessä ja eilinen päiväohjelma käsitti tutustumista kiinalaiseen terveysoppiin. Oli jälleen hyödyllistä saada itsensä liikkeelle ja lähteä kuulemaan, mitä maailmalla tiedetään ja osataan. Kun ihmisenä on virkeä ja hyvävointinen, jaksaa oppia ikä kaikki. Kun voimat vähenee, sekä henkinen että fyysinen elämänpiiri varmaankin pienenee.

Ajattelen, että ihminen on sekä henkinen että fyysinen kokonaisuus. Tätä ajattelua näyttää luennoitsijan mukaan tukevan myös kiinalainen terveysoppi. Luennolla selitettiin hienostuneesti kiinalaisen kokonaisvaltaisen terveysajattelun perusteet. Opissa ihmisen henkistä olemusta ei ole samalla ponnella pyritty häivyttämään kuin nykyisessä länsimaisessa ajattelussa pyritään tavallisesti tekemään.

Sekä lännessä että idässä ihminen perusteiltaan on samanlainen kuin kahviautomaatti on samanlainen idässä ja lännessä. Ihminen on bioteknisesti samanlainen joka puolella. Kun fysiikka toimii, ihminen on toiminnallinen ja virkeä, kun fysiikka pettää ihminen hiipuu ja lopulta kuolee. Nykyään ihmisen ikä on pitkä, joten hän voi elämänsä aikana suhtautua terveyteensä kukin omalla tavallaan ja suhtautuu yleensä varmaankin niin kuin paikkakunnallaan yleensä suhtaudutaan.

Omasta mielestäni suomalainen terveyden- ja sairaudenhoito jo nykyisellään on maailman huippuluokkaa. Mitä lisäarvoa ihminen elämänkaarelleen saavuttaa näillä nyt käynnissä olevilla voimallisilla ns. sote-uudistuksilla? Kansantalouden voimavaroja ollaan kasaamassa lääketieteeseen, joka globaalisti ei rahasyöppönä koskaan tule kylläiseksi. Silti ihminen on mikä on: syntyy, elää ja kuolee. On vaarana, että menettäisimme oman hienon paikallistuntemuksemme ihmisten hoidossa. Henkisen puolen hienovarainen ymmärtäminen saattaa olla yhteisössä paikallistuntemusta ihmisen elinkaaren tietämyksessä. On tietoa, joka ei yllä ihmisten tietoisuuteen ja lääketieteellisiin käytäntöihin, mutta joka on ihmisen syvintä olemusta.

Kun ihminen sairastuu länsimaissa, hän menee lääkäriin ja saa lääkkeet tai joutuu leikkaukseen. Kun ihminen sairastuu itämailla, hän menee parantajan (lääkärin) pakeille ja hänen vaivansa kartoitetaan, hän saa hoito-ohjeensa. Ihminen siis tavallisesti saa apua vaivoihinsa, ja se minkälaista apua hän saa, riippuu sen alueen hoitokäytännöstä, missä sairastuminen tapahtuu. Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat hyvin tyytyväisiä saamaansa apuun. Kuitenkin, jos neuvot ja hoidot eivät pure, ihminen kuolee. Ihmisen elämänkaari on rajallinen ja yhteiskunta on rakentunut tämän huomioimaan paikallisen opin mukaisesti.

Globaali maailma on yhtenäistämässä hoitokäytäntöjä. Kun Suomessa ollaan alueellisia hoitokäytäntöjä yhtenäistämässä ja tämä tapahtuu kansallisessa pienessä mittakaavassa, onko tämä sama ilmiö tapahtumassa myös globaalisti. Mikä tätä kehitystä ohjaa? Väitän kehitystä ohjaavan rahan ja rahavirtojen maailmalla. Väitän, että rahan tulisi olla älykästä ja ymmärtävän myös kulttuurierojen tarpeellisuutta.

Kiinalaisen terveysopin hienous on siinä, että tavoitteena on ihmisen terveys ja hänen aistiensa terveys. Kammoksuttavaa on esimerkiksi alkoholin säännöllinen käyttö, koska se hämärtää itsetuntemusta. Kun siis terveelle ihmiselle tulee jokin vaiva tai oire, hän saa terveysopin mukaisia neuvoja ja voi balansoida taas olemuksensa olemaan terve. Ihmisen sisäinen minä, hänen henkensä, mieltyy siihen hyvään huomioon, jota hän vaivaansa saa, hän ilahtuu, saa voimaa ja alkaa parantua jopa parantuneen motivaationsa avulla.

Ihmisen motivaation kohotusta on myös länsimaisessa terveydenhoidossa, jota yleensä sanotaan useammin sairaanhoidoksi.

Ihminen käy terveydenhoitajalla ja saa jo ensiohjeita, jotka yleensä perusterveelle ihmiselle riittävätkin. Sairaanhoidon toimenpiteet ovat siitä voimallisempia sitä mukaa, kun oireet ovat voimakkaampia aina ambulanssilla sairaalaan kuljettamiseen saakka tai ruumisauton saapumiseen saakka.

Terve ihminen voi siis tehdä paljonkin hyväkseen ja oireidensa korjaamiseksi.

En ihmettele sitä, että itämailla huonolaatuista elämäntapaa (tupakkaa, alkoholia, huumeita, seksiä) kammoksutaan. Luultavasti tätä ongelmaa halutaan karttaa mahdollisimman pitkään, ja näihin sortuneilla ihmisillä on itämaissa korostunut omavastuu, kuolema.

Länsimaissa vaikuttaa ensikatsomalla jopa siltä, että edellä mainittu huono elämäntapa pyörittää suurta lääketieteen bisnestä, niin että koneisto pyörii pyörimistään eikä kukaan siitäkään ole moksiskaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Terveydestä voi puhua monella tavalla. Pidin terveyttä itsestään selvyytenä, niin kauan kuin se romahti täysin. Olin tehnyt kaiken voitavan terveyden eteen, mutta silti tapahtui jotain mitä en ikinä olisi uskonut.
Olen ollut kuukauden sairaalasssa ja saanut hyvin vahvat hoidot. Ilman niitä olisin menehtynyt. Täällä on samanlaisia sairauden yllättämiä eri ikäisiä ihmisiä.
Enää en uskalla kovin keveästi puhua aiheesta, sillä koettelemus on ollut valtava niin minulle kuin perheellenikin. Perustervekin voi yllättäen saada kuolemantaudin.
MInulle tuli sairaalaan soitto ihmiseltä, joka haukkui kaikki lääkehoidot. Hänestä kyse oli lääkefirmojen ahneudesta. Hän pyysikin kääntymään puoleensa, kun tajuan, että lääkehoito ei auta. Asia suututti kovasti, sillä minusta puhujalla ei ollut oikeista sairauksista oikeaa tietoa.
Jokin viherhoito voi olla hyväksi, jos ei ole sairas. Erilaisilla hoidolla voi leikkiä, mutta kun todellisuus muuttuu, niin leikki on kaukana. Silloin tieteellinen ja perusteltu ja osaava hoito, voi olla viimeinen pelastusköysi.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Itseäni lohduttaa ihmisenä ns. elämänkaariajattelu. Todellisessa elämässä näyttää tosiasialta, että ihmisen elämällä on sekä alkunsa (syntymä) että loppunsa (kuolema). Jos on muutakin elämää ihmisellä, hän tietenkin on onnekas siinä. Mutta reaalisessa elämässä ihmisellä on elämänkaarensa, jossa alkuvaiheessa on kasvua ja kehitystä, keskivaiheessa ruuhkavuodet ja loppuvaiheessa ehkä ehtii jo hieman ajatellakin.

Elämän loppupuolella, jolla ikäni puolesta nyt olen, on paljon hyviä puolia, kuten se, että ehtii tehdä itselleen mieluisia asioita. Varjopuolia on fyysisen kunnon heikkeneminen. Monenlaiset vanhuusiän oireet saattavat olla osa elämää ja sairastuminenkin alkaa olla todennäköisempää kuin nuorena. Tämä kaikki kuuluu elämään ja siihen, että elämänlahjasta on jo pitkään voinut nauttia. On aika ottaa ja on aika luopua. Lohtua saa runoudesta, kirjoista, uskonnosta, filosofiasta - siihen kaikkeen on nyt aikaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hyvä termi tuo "kiinalainen terveyoppi". Kiinalainen lääketiede on hömppätermi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Valtaosa kiinalaisista lääkäreistä suurissakin aluesairaaloissa Kiinassa on opiskellut yliopistotasolla "kiinalaista lääketiedettä". Jonkun verran heitä on perehdytetty myös länsimaiseen lääketieteeseen, mutta periaatteessa kiinalaiset lääkärit pitävät länsimaista lääketiedettä "kirurgisena toimenpiteenä", ei kokonaisvaltaisesti parantavana.

Kiinalaiselle lääketieteelle on tyypillistä mm. vakaa uskomus akupunktion parantavaan voimaan sekä erilaisiin ikivanhoihin uskomuksiin erilaisten ravintoaineiden vaikutuksesta kehon eri elimiin. Kun kiinalaisen porukan kanssa on illallistamassa seurueessa ja pöytä notkuu erilaisia kiinalaisia herkkuja (käärmeitä, mäyrän lihaa, siiliä, kilpikonnia, varpusia, rottia j.n.e.), niin jokaisen ruokalajin kohdalla he muistuttavat huomauttaa, että "tämä on terveellistä silmillesi", "tämä on terveellistä maksallesi", "tämä on terveellistä ihosi kunnolle" j.n.e.

Tällainen on Kiinassa vallitseva "totuus" siitä riippumatta onko henkilö lääkäri, kemisti, insinööri tai minkä tahansa akateemisen koulutuksen hankkinut.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Eikö Kiinassa harjoiteta maataloutta länsimaiseen tapaan? Pieneläinten syönti vaikuttaa alkeelliselta elämäntavalta.

Olen saanut kiinalaisesta terveysopista sen käsityksen, että ihmisten periaatteessa pitää pitää huolta terveydestä ja välttää terveydelle haitallisia tekoja elämässä. Kun ihminen on terve, pyritään hoitamaan mm. akupunktuurilla sitä kehon osaa, joka oireilee ja siten palauttamaan tuo alue taas terveyden piiriin.

Länsimaissa elämäntapa on toisenlaista. Länsimaissa herkemmin hyväksytään terveydelle haitallinen toiminta ja puututaan kirurgisin toimenpiteisiin sairauksiin.

Molemmissa opeissa on paljon hyvää ja toisiltaan opittavaa. Tärkeää on, että ihminen saa vaivoihinsa apua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinalainen maatalous on enimmäkseen riisinviljelyä ja tiettyjä kasviksia sekä teetä. Maidon tuotanto on vähäistä, siipikarjaa ja sikoja on kyllä.

Mutta leimaa-antavaa kiinalaiselle ruokavaliolle on, että siellä syödään paljon villieläimiä ja villikasveja. Japanilaiset sanovatkin, että Kiinassa syödään kaikkea mikä liikkuu.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset