TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Toiminnallinen ajattelu 4 Hyvä tahto

  • Mitä tarkoittaa hyvä tahto?
    Mitä tarkoittaa hyvä tahto?

 

Hyvä tahto ei ole kristillisessä elämänpiirissä, siis länsimaisessa kulttuuripiirissä, vieras käsite. Hyvästä tahdosta puhutaan tavallisesti osana joulun tunnelmaa. Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

Toiminnallisessa ajattelussa, josta olen kirjoittanut aiemmin kolme muuta blogikirjoitusta tällä palstalla ja verkkosivustolla Tyhjäpaperi, hyvä tahto voi olla ”kätevä” metodi ja väline, joka löytyy jokaiselta itseltään, joten sitä ei tarvitse ostaa. Toiminnallinen ajattelu voi olla ihmiselle varallisuudestaan riippumatta hyvä työkalupakki elämässä.

Olen elämäni aikana, melko nuorena, tutustunut itsekasvatusmetodiin transaktioanalyysi. Sitä voi opiskella kirjojen ja kurssien avulla ja se on hyvä tapa itsetutkiskeluun, itsekriittisyyteen ja itsensä hyväksymiseen. Sen avulla voi kasvattaa itsetuntoaan, kun onnistuu erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Elämän opintiellä epäonnistumisiakaan ei kannata väheksyä. Muun muassa transaktionalyysissä on keinoja myös epäonnistumisten pohdiskeluun ja niistä opiksi ottamiseen. On myös muita itsekasvatusoppeja, joihin voi suhtautua myönteisesti ja joita kohtaan ihmisenä voi olla hyvää tahtoa. Ilman hyvää tahtoa ei ehkä erilaisista oppijärjestelmistä saa itselleen kaikkea sitä hyötyä, mitä siitä voisi saada.

Transaktioanalyysi sopii mielestäni kaiken ikäisille aikuisille ihmisille eikä ole haitaksi vanhempien siitä kertoa lapsillekaan lapselle sopivalla tavalla.

Hyvä tahto ehkä ihmisellä kypsyy iän myötä ja se on helpompaa jo ikää saavuttaneille ihmisille. Kun alkaa tuntea hyvää tahtoa muita ihmisiä kohtaan, on ihmisenä jo niin ”kypsynyt”, että voi tehdä kompromisseja muiden hyväksi jopa itseään vastaan. Tässä kannatta olla varovainen. Ihmisenä ei kannata toimia itseään vastaan eikä hyljätä hyviä periaatteitaan muiden ihmisten hyväksi, jos oma asema heikkenee liikaa. On muistettava, että muita ihmisiä voi auttaa, kun oma asema on sellainen, että voi auttaa.

Jotta voisi ottaa hyvän tahdon ohjenuorakseen tavallisessa arkisessa elämässään, transaktioanalyysi on hyvä tuntea. Transaktiossa ihminen on vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Elämässä harvoin mitään hanketta voi toteuttaa pelkästään yksin, vaan vuorovaikutusta tarvitaan kaikessa. Kun ihmisenä on miettinyt jonkin päämäärän olevan tarpeellinen, muiden ihmisten mukaan saamisessa tarvitaan vuorovaikutusta. Jokaisessa hankkeessa kullakin osallistujalla on oma roolinsa ihmisenä. Tämän voi ymmärtää hyvin ja jokaista kohtaan voi olla hyvää tahtoa. Hyvä tahto ei tarkoita ihmisellä heikkoutta, vaan usein siihen liittyy viisautta, jota voi ihmisenä käyttää itsensä ja muiden ihmisten hyväksi. Tulee ihmisenä ymmärtää, että kaikki, mitä kukakin tahtoo tai näyttää tarvitsevan, ei ole välttämättä tälle oikein tai hyväksi, joten hyvää tahtoa noudattavan ihmisen ei kuulu olla ylitsevuotava tai ihminen, jonka yli kävellään. Ohi kylläkin usein.

Hyvää tahtoa voi pyrkiä noudattamaan suurissa elämän kuvioissa ja myös pienissä arkiasioissa. Hyvään tahtoon kuuluu vaivannäkö. Aikuisena ihmisenä kannattaa nähdä vaivaa melko pieniltäkin vaikuttavissa asioissa. Jos ostamassaan tuotteessa on jokin vika, kannattaa tehdä asiakasreklamaatio. Reklamaation tekijältä vaivannäkö ei ole kovin suuri tavallisesti, mutta reklamaatiolla saattaa olla yritystoiminnassa suuri merkitys. Hyvää tahtoa osoittava ihminen ei mieti, onko kyseessä kilpaileva yritys, vaan voi ajatella yleensä liiketoiminnan olevan hyödyllistä, joten kohtuullisen palveluksen voi tehdä yleensä asiakkaana liiketoiminnassa. Tämä esimerkki kuvaa asennoitumista aikuisena ihmisenä, jolla on hyvää tahtoa. Toinen esimerkki voisi olla tv:n katsojana, jos huomaa rikottavan yleisesti sovittuja periaatteita vastaan, kannattaa antaa katsojapalautetta ja tietenkin myös kehua, kun on kehumisen paikka.

Tätä kirjoittaessa nousee mieleen ajatus sivistyksestä. Hyvää tahtoa noudattavan soisi olevan sivistynyt ihminen. Kun meillä suomalaisilla nykyään on luku- ja kirjoitustaito, sitä soisi käytettävän sivistyksen ylläpitämiseen ja siten yhteiskuntamme hyväksi.

Hyvän tahdon tunnistaa mielihyvästä ja siitä, että sitä tunteva ihminen ei toimi muita ihmisiä vastaan. Hyvää tahtoa toimittava ihminen saattaa olla onnellinen, joten hän haluaa jakaa onnellisuutta muillekin ihmisille. Onnellisuus, hyvä tahto, rakkaus – meillä kaikilla on väline näiden oppimiseen ja osaamiseen: se on kukin ihminen itse.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Mitä on mielihyvä siitä, että sitä tunteva ihminen uhrautuu alkaessaan tuntea hyvää tahtoa muita ihmisiä kohtaan ja on ihmisenä "elämäänsä kypsynyt" - niin, että voi tehdä kompromisseja muiden hyväksi jopa itseään vastaan - ja tässä jakaa onnellisuutta muille ihmisille tuhoamalla sen pahimman öykkärin?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

ihmisenä kypsynyt - ei elämäänsä kypsynyt

kommentoija tulkitsee omaan tapaansa

Minna Hänninen

Kiitos kirjoituksesta. Hyvä tahto löytyi kun aikani ajattelin ja sehän tarkoittaa sitä, että se on sitten käytössä.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset