TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Naisasiaa roppakaupalla

  • Nainen ja mies, aina erilaiset, niin mielenkiintoiset.
    Nainen ja mies, aina erilaiset, niin mielenkiintoiset.

 

Naisten päivän jälkitunnelmissa juuri tänään on kohdalleni osunut jättiannos naisasiaa. Katsoin juuri nauhalta Pilkun jälkeen, joka kosketteli naisrooleja monipuolisesti viime vuosisadan alun suden morsiamesta nykyaikaiseen miesnaiseen, joka mielellään jopa kieltäisi sukupuolensa.

Minna Cantin novellissa Anna-Liisa kirjailija  viittaa kirjoituksessa naisten osuuteen miesten kasvattamisessa. Mikko on oman äitinsä tuote. Mikon äiti on luultavasti ollut jo sata vuotta sitten gurling-mamma, joka on silottanut Mikon tietä siihen saakka, kun on pystynyt eli siihen saakka, kun Mikko on kasvanut häntä isommaksi. Mikon isästä ei ole mainintaa.

Tämä on tätä päivää täysillä. Aloitin erään ison kirjaurakan jälkeen lukea modernin mieskirjailija Juha Itkosen e-kirjanakin ilmestynyttä Palatkaa perhoset. Kirjan alkuasetelman mukaan päähenkilölle naiset näyttäytyvät lehtijuttuina ja some-sovellusten hengettärinä. Isä lähettää kirjan alussa pienen poikansa lentokoneella lentämään maailman toiselle puolelle. Nähdäkseni isän vastuu ei siinäkään juuri päätä huimaa.

Naisasiaa ei liikaa käsitellä. Ajankohtaan sopivasti toinen blogisti tällä palstalla oli aloittanut kirjoittaa tästä aiheesta. Oma sydämeni on naisasiaa tulvillaan, joten kiskaisin tähän toiseen blogikirjoitukseen tarkoitetun kommentin.

Käsitykseni mukaan naisten asiasta puhumisen ja kirjoittamisen lähde ei koskaan tyrehdy. Esimerkiksi kysymys siitä, kumpi on ensin mies vai nainen on yltäkylläinen aihe. Ennen vanhaan mies otti naisen ja nainen sitten oli niine seurauksineen, mutta nykyään televisio monesti on todistanut, että nainen ottaa miehen tai sitten koeputken ja sen myötä on ne seuraamukset. Nainen on ottanut enemmän vastuuta itselleen kuin novellin Anna-Liisa vuosisata sitten. Varmaankin keskusteluylivallan myös.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Katkelma kirjasta Anna Liisa (Minna Canth 1895) julk. 1920
MIKKO. Vai minun syykseni sinä sen nyt kaikki lykkäät? Kuka se oli, joka
iltasilla aina karkasi kammaristaaan, kun muut jo nukkuivat, ja tuli
luokseni tuonne niemen kärkeen? Ei tarvinnut minun kahdesti pyytää,
kerran vaan suihkasin korvaasi, silloin sinä heti lupasit. Niin, voitko
kieltää? Kyllä sinua oma halusi veti enemmän kuin minun houkutukseni,
jos tarkemmin ajattelet.

Kirjassa seurauksena oli raskaus, joka 1800-luvulla on ollut vielä vaikeampi asia naiselle kuin nykyään.

Avioliitto on tehty naisen ja lapsen turvaksi, jotta aviomies voi luvallisesti huolehtia perheestään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa