TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Elämänkaarifilosofia ja kasvosuojat

  • Kuva planeetalta x.
    Kuva planeetalta x.

 

Erilaisia ilmiöitä maailmassa syntyy ja häviää. Teollistumisen myötä monin paikoin on ilmanlaatu heikentynyt ja herkät ihmiset reagoivat muuttuneeseen ilmanalaan. Euroopassa on edelleen teollisuutta, mutta tehtaissa käytetään ilmansuodattimia ja autojen pakokaasupäästöt ovat autojen tekniikan myötä vähentyneet. Ihmiset ovat erilaisia ja reagoivat samaankin ilmanalaan eri tavoin. Olen huomannut tv:n ja internetin välityksellä, että monet planeetan itäpuoliset ihmiset käyttävät kasvosuojainta suojatakseen itseään ilmansaasteilta. Joskus täällä läntisellä pallonpuoliskolla elävällä suomalaisellakin on kasvosuojain nähty.

Teollisuus luo ihmisille hyvinvointia ja monet energiaratkaisut ehkä vaikuttavat ilmanlaatuun. Ihminen tuottaa planeetalla hyvinvoinnin edistämiseen erilaisia teollisia ratkaisuja. Näillä katsotaan olevan haittaa luonnolle. Toisaalta kyse on myös siitä, että ihmisolento valtaa itselleen sijaa planeetalla, jolloin tila vähenee vapaalta luonnolta. Kaupungistumisen ja viljelyn tilanotto väistämättä vaikuttaa ilmanlaatuun. On käsittääkseni väliaikainen vaihe ennen kuin itäiselläkin pallonpuoliskolla otetaan käyttöön teollisuussuodattimet ja autojen pakokaasusuodattimet. Tämä alkaa vähitellen parantaa ilmanlaatua. Suodattimien käyttöönottamiseen on selvästi kansainvälistä painostusta, joten siitä ei pitkällä aikavälillä voi tinkiä.

Ihmisen elämänkaari on rajattu, vaikka hän eläisi miten luomua ja suojattua elämää tahansa. Ihminen elää aikansa ja kuolee vanhuuteen.

Ihmislajin omassa vastuullisuudessaan kuuluukin kantaa se taakka ja vastuu, mikä aiheutuu kaikesta elämäntavan ja elämänlaadun vuoksi luonnolle tuotetusta haitasta. Ihminen olentonakin suodattaa ilmaa ja sitoo ilmansaasteita palauttaakseen ne jälleen maaperään. Tämä kuulostaa hieman radikaalilta, mutta sama on tapahtunut jo Euroopassa ja Amerikassakin. Ihmiset ovat teollistuneissa tilanteissa usein kuolleet nuorempina ja ovat sairastuneet myrkkyjen ja ilmansaasteiden vuoksi. Läntisellä pallonpuoliskolla tilanne on jo parempi. Ihmiset ovat kehittäneet sellaisia teollisuustoimintoja, jotka saastuttavat vähemmän. Ihmisuhrien määrä vähenee.

Kaikki hyvä maksaa ja elämässä näkyy myös haittoina hyvätkin asiat. Asioilla on kääntöpuolensa. Ihmiskunta on oppinut paljonkin siitä, miten planeettaa tulee hoitaa ja miten se pysyy hyvänä elämänalustana. Luonnollakin on oma korjaavuutensa, mutta luontoa ei pidä kuormittaa liikaa.

Materiakierrätys on hyvä uusi teollisuusala. Materiakierrätys ehkä aikaa myöten vähentää luonnonvarojen suoraa ottamista ihmisen käyttöön, kun kekseliäisyyden myötä ja otettujen raaka-aineiden hyödyntäminen lisääntyy. Suuret avaruudelliset planeetat, joilla ihmiskunta asuu, on tarkoitettu kestämään monia sukupolvia ja tulevaisuutta. On ihmisten omalla vastuulla, miten planeetta kestää ihmiseloa. Luontoa on syytä varjella ja jättää suuria alueita myös villille, puhtaalle luonnolle, koska sillä on planeetan selviämiseen hyviä vaikutuksia. Sanonkin kirjoissani, että itsehän me tänne aina palaamme.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa