TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Muutama sana kirjasarjasta Kansojen historia

  • Huikeita seikkailuja, mahtava tietoteos Kansojen historia.
    Huikeita seikkailuja, mahtava tietoteos Kansojen historia.

 

Katson kirjasarjaa Kansojen historia (Carl Grimberg WSOY 1958) omasta näkövinkkelistäni, kun kirjasarja on jo monen vuosikymmenten ajan vaikuttanut suomalaisten kirjahyllyissä. Kirjasarja on ollut ilmeisesti hyvin suosittu ja kaikki tuo viisaus, mitkä nuo kirjat sisältävät on varmasti monesti pureskeltu. Kirjasarjan ilmestymisen aikaan ei televisio ole vielä vienyt ihmisten vapaa-ajasta suurta osaa, vaan uskon kirjoilla olleen monia uskollisia lukijoita.

Uskon ihmiseen ja uskon tietynlaiseen ihmisen elämässä vaikuttavaan mystisyyteen. Minulle kirjasarja on tullut ”pyytämättä”. Löysin sen siististi aseteltuna roskiskatoksesta. Juuri kun olin etsimässä sille hyllytilaa kotoani, sain toisen sarjan hoteisiini, kun oli tuttavalle jäänyt ylimääräiseksi.

Mystiikkaa, johdatusta, kohtalon käden ojennus: joka tapauksessa kirjasarja tuli luokseni kuin tilauksesta. Vilkaisin internetiä ja huomasin kirjasarjaa myytävän antikvariaatissa alle sadan euron hinnalla.

Nykyajan kiireinen ihminen ei ehkä helposti – en minäkään – alkaisi kahlata kirjoja järjestelmällisesti lukemalla läpi. Kuitenkin kirjasarja on aarre kirjoittavalle ihmiselle, toimittajalle, blogistille, historioitsijoille ja tämän kaiken harrastajille. Itsekin löysin kirjasta mielenkiintoista taustatietoa tämän päivän uutisille. Tarvitaan tietenkin lisäksi rohkeaa päättelyä ja ymmärrystä, mutta viime vuosien kansanliikkeetkin on selitettävissä kirjojen tietojen avulla. Tarkoitan pakolaisuusilmiötä.

Nykyaikainen demokratia helposti peittää alleen sen, että aikojen kuluessa kansojen johtajat ovat nousseet johtajiksi joko kuningashuoneista perimyksen mukaan tai sitten kansan parista. Uskon, että omat kirjani Kristillinen filosofia osaltaan selittää näitä ilmiöitä. Uskallammeko nähdä asioita nykyajan viileän harkinnan ja ymmärryksemme mukaisesti, vai uskommeko kaiken selittyvän vain tutkimuksilla ja äänestyksillä. Mitä selityksiä ilmiöiden taustalla voi olla? Ajatus siitä, että moni ihminen ei olisikaan eilisen teeren poika, kuten sananlasku viittilöi, on sekä huikaiseva että myös hillitsevä. Ihmistuntemus nykyaikana on paljon hillitympää kuin se on ollut esimerkiksi faaraoiden aikaan. Väitän, että faaraot ja kuninkaat elävät keskuudessamme ja nauttivat täysin siemauksin nykyajan ihanista mukavuuksista sillä aikaa, kun demokraattisesti valitut johtajat ja edustajat tekevät omaa työtään hallinnon alalla.

Taustalla on mystiikkaa, energiaa, johdatusta, ajatusta. Kansojen historia -kirjasarja saa levätä hyllyssäni, mutta tartun varmaankin hyvällä otteella kirjaan, kun haluan taustatietoja menneisyyden tapahtumien ja historian valossa. Nykyaika rakentuu historian päälle, rakentakaamme hyvin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Lapsuuden kotini peruja kirjat minulla hyllyssä ovat. Olen ajatellut joskus jopa hankkiutua eroon niistä mutta jäänyt tekemättä. Onhan niitä tullut luettua vuosikymmenien aikaan. Alunperin niissä oli hienot kansipaperit mutta minultakin jääneet jonnekin matkanvarrelle.

Mielenkiintoiselta aiheelta kuulostaa tuo kristillinen filosofiakin.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kotonani lapsuudessa ei ollut kallista Kansojen historia -sarjaa, joten se ei ihan sieltä ajalta ole minulle tuttu sarja. Meillä oli Tiedon portaat ja Pieni Tietosanakirja sekä tietenkin Perheraamattu. Kirjahylly kirjoineen oli itsestään selvyys ja aina sieltä joitakin kirjoja tuli myös luettua. Nämä kirjat, jotka ovat kuin osa sielunmaisemaa, saattavat helposti jäädä hyllyyn pölyttymään nykyään, kun kirjatarjontaa on niin runsaasti. Toisaalta eihän historia sinänsä muutu, joten Kansojen historia ansaitsee paikkansa hyllyssä. Se on yksi totuus, monia muitakin näkemyksiä varmasti on kerrottu.

Kristillinen filosofia on ilmestynyt e-kirjoina Elisa Kirjassa. Sieltä latasin muuten ilmaiseksi mm. Kantelettaren sekä joitakin muita klassikkoja. Niitä kuitenkin löytänee pahvikantisina antikvariaatti.fi-palvelusta.

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

Isäni oli alkanut koota kirjasarjaa ja ensimmäisen osan painatusvuosi on 1929. Tämä lienee sarjan alkamisvuosi. Isän jälkeen tätini otti huolekseen jatko-osien tilaamisen ja lopuksi kirjat päätyivät minulle. Olen tilannut sarjan loppuun ja viimeinen osa on painettu 1964. Isä lienee ajatellut sarjaa nimenomaa lastensa käyttöön.

Mielestäni teksti on hyvin elävää. Sitä on mukava lukea. Kansojen historiaa on valotettu hyvin monipuolisesti. Ei käsitellä ainoastaan poliittista ja sotahistoriaa, vaan myös kulttuurihistoriaa. Nykypäivän tapahtumien alkujuuret löytyvät historiasta, tosin muotoaan muuttaneina.

Suosittelen löytöretkelle!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommentista #3 voidaan nykyihmisetkin tietää, miten suuresta projektista on ollut kyse, kun tuo Kansojen historia -sarja on kirjoitettu. Myös tilaaminen ja lukeminen on ollut suuri ponnistus ihmisiltä.

Olen tyytyväinen ja ylpeä kirjojen nykyinen omistaja.

Tämän blogin suosituimmat