TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Aatteiden äärellä – pieni taikatemppu

 • Kulttuurin vaikutteet syvällä Euroopassa.
  Kulttuurin vaikutteet syvällä Euroopassa.
 • Varjelukseen turvaudutaan hädässä.
  Varjelukseen turvaudutaan hädässä.
 • Yksityiskohta taulusta Ajatusten temppeli.
  Yksityiskohta taulusta Ajatusten temppeli.
 • Kirja avautuu lukemalla, mieli avartuu lukemalla.
  Kirja avautuu lukemalla, mieli avartuu lukemalla.

 

Moni ihminen haasteellisen elämänsä varrella kasvaa filosofiksi – moni ainakin elämänfilosofiksi. Kun ihmiselle karttuu elämän aikana vuosia, alkaa suhtautua maltillisemmin kaikkeen, maltillisemmin kuin nuorena. Kun ihmisellä on nuorena energiaa ja aikaa, hän alkaa helposti ehkä ajatella, minkälaisia muiden ihmisten pitäisi olla, jotta heillä itsellään olisi mukavampaa ja helpompaa elää. Löydetään ehkä samanhenkisiä muita ihmisiä ja taas on valmiina tunteiden ja aatteiden palo milloin minkäkin asian puolesta. Yhteiskunnassa tällaiset muutosvoimat ovat usein näkyvästi esillä ja nykyään näkyvämmin kuin koskaan ennen television ja internetin vuoksi.

Ihmisellä kuluu paljon energiaa, kun hän haluaa muuttaa maailman mieleisekseen. Yksi esimerkki muutosvoimasta on Suomessa yleiseksi mantraksi ja iskulauseeksi otettu tasa-arvovaatimus. Käytetään organisaatioissa ja mediassa paljon energiaa tasa-arvon saavuttamiseksi. Tuo voisi olla jopa uusi pysyvä vaatimus, siihen aatteeseen ei ehkä väsytäkään.

Tässä mallissa jokainen ihminen ajattelee, että häneen pitää suhtautua tasa-arvoisesti ja häntä pitää ihmisenä kohdella tasa-arvoisesti. Ihminen tavallaan kurkottaa muita ihmisiä kohden ja pyrkii muuttamaan näiden näkemyksen itseään kohtaan haluamakseen.

Pieni taikatemppu energian hyväksi olisi se, että ihminen alkaa itse ajatella muista ihmisistä hyvin. Hänen ei tarvitsisi muuttaa muita ihmisiä mieleisikseen, vaan hän voi alkaa suhtautua jokaiseen muuhun ihmiseen hyvin, kohteliaasti ja kunnioittavasti. Tällöin hänen maailmansa muuttuu paremmaksi, mutta häneltä säästyy paljon energiaa muuhunkin toimintaan ja hyvään elämäänsä.

Ihmiset tässä luomakunnassamme, maailmassamme, ovat lähtökohtaisesti erilaisia ja jopa eri arvoisia eri tilanteissa, jotka tilanteet vaihtelevat. Pienelle vauvalle esimerkiksi oma äiti on paljon arvokkaampi hänen elämänsä osalta kuin kukaan muu ihminen maailmassa. Vauva ei ole tasa-arvoisesti ihmisiin suhtautuva yksilö, vaan hän arvostaa oman äitinsä korkeammalle kuin kenenkään muun ihmisen. Ja siitähän se kasvu sitten alkaa. Seuraavaksi vauva oppii huomaamaan, että oma isä on arvokkaampi ihminen kuin vieraat aikuiset. Vieraiden aikuisten osalta vähitellen joutuu oppimaan, että nämäkin voivat olla arvokkaita ja hyödyllisiä ihmisiä. Ja sitten eräänä päivänä ehkä lastentarhassa hän itse on samanlaisessa asemassa kuin kaikki muut ryhmän lapset. Niin elämä vähitellen opettaa.

Suomessa on oivalliset mahdollisuudet kasvaa itseään ja muita ihmisiä arvostavaksi ihmiseksi. Helpommalla pääsee, kun saa hyvän kasvatuksen käytöstapojen suhteen ja voi itse arvostaa muita ihmisiä. Näin myös erilaisia aatteiden paloja on helpompaa kestää ja hyväksyä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa