TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Ihmisten kokoiset tilkkutäkit

  • Maailman rauhan tilkkutäkit, naisten käsityöt ja miesten puhdetyöt.
    Maailman rauhan tilkkutäkit, naisten käsityöt ja miesten puhdetyöt.
  • Asioiden käsittelyn kannalta maat maina maailmassa.
    Asioiden käsittelyn kannalta maat maina maailmassa.

 

Nainen kokoaa tilkkutäkin pala kerrallaan. Hän ajattelee omaistaan, jolle tilkkutäkkiä neuloo tai virkkaa. Hän ajattelee myös maailmanrauhaa, rauhaa lasten kasvaa ja tehdä työtä, rauhaa lapsenlapsilleen saavuttaa unelmiaan.

Olen mielessäni sanonut, että Eurooppa on tilkkutäkki. Sellaiselta se näyttää karttapallolla. Samaa toivon muuallekin. Ihmisten kokoisia maita ja hallintoalueita. Vähitellen, niin että maailman rauha säilyy. Uskon, että monella ihmisellä on vastaavanlaisia mietteitä karttapalloa katsellessaan.

Nykyään monilla alueilla jo hoidetaan maan asioita tietokoneilla. Melko tavalliset supertietokoneet riittävät, kun asioita hoidetaan maltilla ja hallintoalueiden koko pysyy maltillisena. Tietokoneiden avulla hallintoalueen ihmisten asiat voidaan pitää kunnollisena ja tuottaa ihmisille paljon hyvää elintasoa ja elämäntapaa.

Jospa tulevaisuus olisikin sellainen: tilkkutäkkimaailma.

Jalkapallo-ottelu olisi esimerkiksi Suomi vastaan Georgia tai Suomi vastaan Chile eikä kuten vielä nykyään Suomi vastaan Kiina tai Suomi vastaan USA. Asioista voisi tulla sopivan kokoisia käsitellä ja hallita.

Tämä vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta tulevaisuuden unelmat kudotaan kuin tilkkutäkit. Kärsivällisesti ja hiljaa.

Nykyään globaalissa maailman tilanteessa näkyy usein jonkinlainen kaksinapaisuus. Ihmiset esimerkiksi median parissa asettelevat näkyvämpiä tahoja vastakkain. Silloin kyseessä on enemmän harvainvalta kuin oikeasti tasapuolinen ja tasa-arvoinen maailma. Meillä ihmisillä on taipumusta puhkua koko voimallamme ja usein suuret asiat (kirjoittaja myöntää tämän omalta osaltaankin) ovat niitä käsitellessä voimallisia. Tähän nykyinen maailmantilanne antaa mahdollisuuden.

Tulevaisuudessa elämä voisi olla mielenkiintoista pienempien asioiden parissa. Katson televisiosta mielellään saksalaista draamasarjaa Lemmen viemää. Siinä monet vallantavoittelijat ovat tyytyväisiä, kun tavoittelevat valtaa hienostohotellissa. Ihmiselle riittää vallantavoitteluunsa oma pienempikin kukkulansa saavuttaakseen kukkulan kuninkaan aseman.

Jospa vallantavoittelun sijaan ihmisten asioiden hoidosta voisi olla kysymys. Pätevyydestä hallinnossa ja diplomatiassa. Asioista voitaisiin sopia ja päättää asioiden järkevyyden mitalla eikä vain sen mukaan kuinka monta ihmistä kannattaa jotakin asiaa. Globaalissa maailmassa tarvittaisiin kuitenkin myös ylikansallisia elimiä, joissa päätetään monia maita koskevista asioista. Myös internet ehkä tarvitsee sellaisen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Luonnollisimmillaan ihmisen muisti ja unelmat ajallisesti sijoittuvat lähelle hänen eloaan ja oloaan. On normaalia toivoa lapsille ja nuorille hyvää tulevaisuutta. Ja nyttenkin elämme nykyisyydessä, joka on meille toivottua tulevaisuutta. Hyvässä nykyisyydessä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommentilla #1 tarkoitan, että ihmiselle ei ehkä ole kovin luontaista suunnitella tulevaisuutta kovin pitkälle, eikä myöskään muistella menneisyyttä kovin pitkälle.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Toiveunipa hyvinkin. Ajallisesti tulevaisuus tarkoittaa, että mennään jotakin kohti. Jospa tuollainen tilkkutäkkiuni voisi toteutua rauhanomaisesti vähitellen. Arvelen siihen kuitenkin kuluvan satoja vuosia, ehkä jopa tuhansia vuosia. Sillä aikaa, ihmisten aikaa. Suuret asiat tapahtuvat melkein huomaamatta arjessamme.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Aiheesta loinen löydän runokokoelmastani runon Loinen:

Loinen

Kun epäolennainen
loi olevaisen

hän joutui kaikesta
syrjään.

Kaikki tuo olevainen
oli niin ollakseen.

Nainen istutti kukkasen
ruukkuun.

Nainen osti vähillä
rahoillaan
kastelukannun.

Naisen luokse muutti
asumaan
kissansa.

Ja niin onni
astui kuvioon
mukaan.

Onnen syrjällä
sydän sykkyrällä
nainen oli
sen jälkeen
olevaisessa
mukana
aina niin
halutessaan.

16.8.2014 TK

Runo löytyy sivustoltani Tyhjäpaperi. Tervetuloa lukijaksi.

Sanan loinen runko viittaa luomiseen. Jumalat ovat luoneet fiksua porukkaa, itsetietoista. Vaikkakin tarua ja taidetta tuo kaikki on vaan.

Tämän blogin suosituimmat