Ihmisten kokoiset tilkkutäkit
Nainen kokoaa tilkkutäkin pala kerrallaan. Hän ajattelee omaistaan, jolle tilkkutäkkiä neuloo tai virkkaa. Hän ajattelee myös maailmanrauhaa, rauhaa lasten kasvaa ja tehdä työtä, rauhaa lapsenlapsilleen saavuttaa unelmiaan.
Olen mielessäni sanonut, että Eurooppa on tilkkutäkki. Sellaiselta se näyttää karttapallolla. Samaa toivon muuallekin. Ihmisten kokoisia maita ja hallintoalueita. Vähitellen, niin että maailman rauha säilyy. Uskon, että monella ihmisellä on vastaavanlaisia mietteitä karttapalloa katsellessaan.
Nykyään monilla alueilla jo hoidetaan maan asioita tietokoneilla. Melko tavalliset supertietokoneet riittävät, kun asioita hoidetaan maltilla ja hallintoalueiden koko pysyy maltillisena. Tietokoneiden avulla hallintoalueen ihmisten asiat voidaan pitää kunnollisena ja tuottaa ihmisille paljon hyvää elintasoa ja elämäntapaa.
Jospa tulevaisuus olisikin sellainen: tilkkutäkkimaailma.
Jalkapallo-ottelu olisi esimerkiksi Suomi vastaan Georgia tai Suomi vastaan Chile eikä kuten vielä nykyään Suomi vastaan Kiina tai Suomi vastaan USA. Asioista voisi tulla sopivan kokoisia käsitellä ja hallita.
Tämä vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta tulevaisuuden unelmat kudotaan kuin tilkkutäkit. Kärsivällisesti ja hiljaa.
Nykyään globaalissa maailman tilanteessa näkyy usein jonkinlainen kaksinapaisuus. Ihmiset esimerkiksi median parissa asettelevat näkyvämpiä tahoja vastakkain. Silloin kyseessä on enemmän harvainvalta kuin oikeasti tasapuolinen ja tasa-arvoinen maailma. Meillä ihmisillä on taipumusta puhkua koko voimallamme ja usein suuret asiat (kirjoittaja myöntää tämän omalta osaltaankin) ovat niitä käsitellessä voimallisia. Tähän nykyinen maailmantilanne antaa mahdollisuuden.
Tulevaisuudessa elämä voisi olla mielenkiintoista pienempien asioiden parissa. Katson televisiosta mielellään saksalaista draamasarjaa Lemmen viemää. Siinä monet vallantavoittelijat ovat tyytyväisiä, kun tavoittelevat valtaa hienostohotellissa. Ihmiselle riittää vallantavoitteluunsa oma pienempikin kukkulansa saavuttaakseen kukkulan kuninkaan aseman.
Jospa vallantavoittelun sijaan ihmisten asioiden hoidosta voisi olla kysymys. Pätevyydestä hallinnossa ja diplomatiassa. Asioista voitaisiin sopia ja päättää asioiden järkevyyden mitalla eikä vain sen mukaan kuinka monta ihmistä kannattaa jotakin asiaa. Globaalissa maailmassa tarvittaisiin kuitenkin myös ylikansallisia elimiä, joissa päätetään monia maita koskevista asioista. Myös internet ehkä tarvitsee sellaisen.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)
Kommentoi 4 kommenttia