TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Ihmisasutusta Pohjolassa

 • Lohikäärmepuu
  Lohikäärmepuu
 • Kulta-aasinkorva
  Kulta-aasinkorva
 • Pullojukka
  Pullojukka
 • Fiikus eli kumipuu
  Fiikus eli kumipuu
 • Peikonlehti
  Peikonlehti
 • Palmuvehka
  Palmuvehka

 

Vihdoinkin olemme saaneet tänne Suomeen hieman asutusta ja infrastruktuuria. Onhan täällä taloja ollut aiemminkin, mutta melko vähän. Niitä taloja on säilytetty, joten meillä voi olla tuntuma, että täällä on ennenkin asuttu. Sanon tämän tietenkin huumorilla, kun tiedän maamme urhoollisen historian.

Pohjolan ilmasto on melko vaativa asutuksen suhteen. Kosteutta riittää ulkotiloissa ja säätilat vaihtelee, sadetta on runsaasti. Talot pitää pitää melko lämpiminä, jotta ne pysyy kuivina eikä homekasvustoa synny. Sisäkasvien kasvattajalle tämä on myös melko vaativaa.

Oman kokemukseni mukaan keskuslämmitys kerrostalossa sopii hyvin ihmiselle. Ulkoilman säävaihteluista huolimatta kesät talvet asunnossa on melko tasaisen lämmintä.

Olen hankkinut asuntoon huonekasveja, jotka on nyt monta vuotta koko ajan kasvaneet. Niille olen tarpeen mukaan hankkinut aina suurempia ruukkuja. Näitä kasveja on fiikus eli kumipuu, peikonlehti, yuccapalmu, pullojukka, palmuvehka, kulta-aasinkorva ja viimeisimpänä hankintana lohikäärmepuu. Minulla on myös vehka, jonka aikoinaan hankin odottamaan lohikäärmepuun tainta ja se edelleen pitää pintansa samassa ruukussa, mutta ei kukoista kovin hyvin. Lohikäärmepuu sen sijaan kasvaa hyvin.

Eräässä puutarha-alan lehdessä oli lukijakysymyksinä kysymyksiä, joissa kysytään asiantuntijalta mitä pitää tehdä, jotta kasvin valaistusolosuhteet ja kosteusolosuhteet olisivat kasville oivalliset. Näissä kysymyksissä täällä Pohjolassa kannattaa olla varovainen. Asunnot on ensisijaisesti ihmisille ja sen jälkeen myös lemmikeille ja kasveille. Talojen säilyminen tässä maastossa on myös infrastruktuurista huolehtimista. Suosittelisin, että hankitaan huoneistoon tai taloon sellaisia kasveja, jotka sopivat siihen olosuhteeseen, jossa ihminen voi hyvin eikä talolle aiheudu vahinkoa. Kasveja voi sitten kokeilla ja vaihtaa lajiketta paremmin viihtyviin, jos niitä kuolee.

Perusasia siis mielestäni on, että ihminen voi asunnossa hyvin eikä asunto homehdu. Kun on erilaisia harrastuksia, nämä pitää sopeuttaa perusasiaan eikä päinvastoin.

Viime aikoina on puhuttu homeesta ja allergioista melko paljon. Moni on joutunut tekemään erilaisia saneerauksia kodissaan. Kasvien ja eläinten hankinnassa pitää olla varovainen. Ehkä esimerkiksi ennen kissan tai koiran ottamista kotiin, voisi harjoitella pitämällä naapurin tai sukulaisen kissaa tai koiraa hoidossa, jolloin nähdään, sopiiko se lemmikiksi. Sellaisen kasvin, joka ei sopeudu, voi huoletta heittää pois, eläinten suhteen tilanne on vaikeampia ja niille joudutaan hankkimaan ehkä uusi koti, jos allergioita esiintyy.

Kirjoituksen yhteydessä olevissa kuvissa on kasveja, jotka on jo vuosia viihtyneet keskuslämmitteisessä kerrostalohuoneistossa. Jos olisi sähkölämmitys, minulla saattaisi olla eri kasvit. Kasvin viihtymisen näkee sen hyvinvoinnista ja kasvusta. Kasvien kasvatuksessa on lupa opetella ja oppia.

25.2.2018 Tarja Kaltiomaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tarja, hienoja viherkasveja.

Uusi kissani Nuppu tuli taloon pari viikkoa sitten ja jouduin poistamaan erään kasvin, kun se nettitietojen mukaan oli myrkyllinen kissoille.

Sanot blogissasi: "Sellaisen kasvin, joka ei sopeudu, voi huoletta heittää pois, eläinten suhteen tilanne on vaikeampia ja niille joudutaan hankkimaan ehkä uusi koti, jos allergioita esiintyy."

Armahtaisit kissaparkaa :)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Käsitykseni mukaan allergisuus kissalle olisi jo ilmennyt parissa viikossa. Silmät punoittaa ja nuha tulee jo parissa tunnissa, kun kissa on samassa huoneistossa. Tietenkin allergioista on erilaisia variaatioita.

Lisäksi on mahdollista myös siedätyttää itsensä allergian aiheuttajille.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

On olemassa myrkyllisiä kasveja sekä ihmisille että kissoille. Siis kissa saattaa syödä myrkyllisen kasvin lehtiä.

https://www.kissaliitto.fi/2016/kissoille-myrkylli...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kissa syö mielellään kasveja ja myrkyllisiä kasveja ei kannata pitää, jos huomaa kissan niistä kiinnostuvan.

Kissanheinää kannattaa kasvattaa. Olen kasvattanut ohran, kauran ja nyt vehnän siemenistä, jolloin kissa pysyy helpommin erossa huonekasveista, kun sillä on heinää saatavilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minulla on nyt täällä missä olemme vain sitruuna. Se on useampia vuosia vanha ja tuottanut alkuun satoakin. Tänä talvena se kärsi pahoin, menetti runsaasti lehtiä. Siitä tuli melkein kalju. Epäilen, että se hurja pimeä aika, jonka koimme, oli syynä kasvin menetyksiin. Lehtiä oli kesän jäljiltä ollut runsaasti, koska sitruuna oli saanut kasvihuoneessa valoa ja kosteutta.

Kun valon määrä on lisääntynyt, se on alkanut kasvattaa uusia oksia ja lehtiä. Ne näyttävät hyvinvoiville. Toivon, että se kukkisi, sillä sitruunan kuvat tuoksuvat pitkään. Tuoksu on hyvä. Se riittäisi, jos tuo kasvi ei jaksaisikaan hedelmiä tehdä.

Rutistetussa sitruunan lehdessä on myös hyvä tuoksu ja se jää käsiin, kun lehteä puristelee. Syksynmitaan lehtien varistua niin tein.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Puukasvit varmaankin huonekasveinakin käyttäytyvät hieman eri tavoin kuin muut huonekasvit. Ne tekevät pitkällä tähtäyksellä runkoa ja pudottavat välillä lehtiä kuten puut luonnossakin. Niistä tulee pitkäaikaisina seuralaisina kuin puuystäviä. Vaikea niistä olisi luopua.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa