TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Ihmisten maailma kukkasten maailma

  • Jättipalsami, vainottu kaunis tulokas.
    Jättipalsami, vainottu kaunis tulokas.
  • Lehtopalsami, sukulainen, jolla on jo sijansa.
    Lehtopalsami, sukulainen, jolla on jo sijansa.

 

Ikiaikainen mysteeri on kukkasten alkuperä maailmassamme. Ihmisinä meillä on paljon ihmettelemistä luonnon asioissa. Mysteerit pysyvät mysteereinä, ihminen ihmettelee. Olen jo yli kymmenen vuotta harrastanut luonnonkukkasten valokuvausta. Minun mielestäni kukkaset ja kasvit kertovat maailman tilasta, kukkaset ovat kuin sanattomia kauniita runoja. Kuten runotkin, myös kukkaset tarvitsevat tulkitsijansa. Kukkasista kertovat kirjat hyllyssä täydentävät harrastusta. Omassa pienessä käsikirjastossani on puutarhakirjan lisäksi Otavan Värikasvio sekä aarteena Sano se kukkasin Kasvit vertauskuvina (Pentti Lempiäinen, WSOY). Näistä kirjoistani tarkista eri kukkien ja kasvien merkityksiä ja niiden todella vanhojakin käyttötapoja. Elämää voi siivittää ennustamalla korteista ja tulkitsemalla niitä, mutta myös ennustamalla kukkasista. Omat kesäkukkasetkin voi tarkistaa kirjoista, jolloin niille niiden kasvuaikaan saa syvällisempää merkitystä.

Omalla paikkakunnallani on monena vuonna vainottu tulokasta jättipalsami. Jättipalsami on näyttävä suurikokoinen luonnonkasvi, joka hakee kasvupaikkansa rauhallisista kosteikoista. Kukan nimi tarkoittaa parannusta. Jättipalsami on väriltään lähes valkoisesta vaaleanpunaiseen ja hehkuvan tummanpunaiseen. Olen kuvausmatkoillani löytänyt Suomessa jo ennen jättipalsamia Suomessa kasvaneen lehtopalsamin, jonka kukan muoto on samanlainen kuin jättipalsamilla ja sen kukka on keltainen. Jättipalsamilla on Suomeen tullessaan siis täällä vanhastaan jo samansukuinen perhe.

Kukilla on paljon merkityksiä ihmisten maailmassa. Ne osoittavat väreillään myös ihmisten auran värejä. Ihmisillä voi olla luonnollinen lempivärinsä ja koska kukkaset osoittavat väreillä olevan luonnollinen alkuperänsä, väreillä on ihmisiin rauhoittava vaikutus. Kukilla koristellaan kodin ympäristö, pihoilla kasvaa talon väen mielikasveja, kukilla pehmennetään sosiaalista kanssakäymistä, niillä tuodaan esille erilaisia merkityksiä kosiotilanteessa symboliikan keinoin, heraldiikassa kasveilla on usein keskeinen rooli, kansalliskukat osoittavat maiden luonnetta ja muistuttavat maiden alkuperästä ja historiasta. Kukilla on ihmisten maailmassa keskeinen rooli.

Kukkasista voi nauttia, vaikka ei tietäisi niistä kaikkea tieteellisesti. Kukkasilla on luomakunnassamme oma roolinsa, kuten ihmisilläkin. Luontomaailmamme koostuu ihmisistä, eläinkunnasta ja kasvikunnasta. Nämä ovat niin symbioottisessa suhteessa keskenään, että kaikki ovat tärkeitä elementtejä maailmassamme. Luonnonkukat kertovat planeetasta ja ne hakevat itsenäisesti sijansa kasvupaikoillaan. Eri aikoina samallakin paikkakunnalla saattaa kasvaa hieman eri kasvilajikkeita. Ihmisellä sen sijaan on pitkä muistinsa, jolloin jokin uusi kasvi saa aikaan torjuntaa. Ihminen tarvitsee aikaa tottua uusina pitämiinsä asioihin, ja uskon että nyt vieraslajeina pitämämme kasvit saavuttavat sijansa paikkakunnilla. Ihminen unohtaa vihansa ja sopeutuu luonnonolosuhteisiin. Siitäkin kasvit kertovat.

Kätevä paikka etsiä ja löytää kasvikirjoja (ja muitakin käytettyjä kirjoja) on mm. antikvaari.fi -vanhojen kirjojen ostopaikka. Olen tehnyt siellä useita kauppoja ja kaikki ovat onnistuneet hyvin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset