TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Uteliaisuus on nykyään kallista

  • Vanhat puhelinluettelot, moni niitä kaipaa.
    Vanhat puhelinluettelot, moni niitä kaipaa.

 

Puhelinluettelot on lähes unohdettu hyödyke. Katselin nostalgisia valokuvia verkossa ja niissä oli myös puhelinluettelot kuvattuna. Löysin viimeiset ilmaiset puhelinluettelot hyllystäni, ne ovat vuosilta 2013 ja 2014. En ole etsinyt niistä mitään moneen vuoteen. Kaikki tieto löytyy selaimen avulla tietokoneelta.

Olen edellisen kuukauden aikana kaksi kertaa etsinyt puhelinnumeroa maksullisista numeropalveluista. Nämä uteliaat ja tietenkin tarpeelliset hetkeni maksoivat noin 4 € yhteensä. Näin maailma on kuin huomaamatta muuttunut. Tietotekniikka on tullut avuksi, mutta palveluntoimittajien hyväksi myös laskutus on tehokasta. Vanhoja ystäviä ei enää tule etsittyä, jollei sattumoisin heidän tietojaan ole esimerkiksi Facebookissa.

Vanhoja ystäviä tietenkin kaipaan, mutta kumma kyllä en puhelinluetteloita. Digitaalisen palvelun avulla tarvittava tieto löytyy.

Nyt moni itsestään selvyytenä pitämämme palvelu – kuten puhelinluettelot omana kukoistusaikanaan – tulevat palvelujen muuttuessa kyseenalaisiksi. Ihmiset, jotka oman harrastuneisuutensa puolesta pitävät yllä vanhoja tapoja toimia, joutuvat niitä palveluja puolustamaan. Valtavirta on ehkä menossa digitaaliseen suuntaan. Muuttuminen tapahtuu kuin huomaamatta ja toisinaan voimme havahtua asioiden muuttuneen – maailman muuttuneen.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olen edellisen kuukauden aikana kaksi kertaa etsinyt puhelinnumeroa maksullisista numeropalveluista. Nämä uteliaat ja tietenkin tarpeelliset hetkeni maksoivat yli 40 € yhteensä."

Mistä noin kalliita palveluja olet löytänyt? Soittamalla vaikka 0100100 saat kysymäsi puhelinnumeron viidessä sekunnissa ja kuluksi muodostuu noin viisi euroa. Fonecta lienee hivenen halvempi ja tekstiviesti 16500 -palvelu maksaa jotain 3€.

Kalliita ne toki ovat verrattuna ilmaiseen puhelinluettelon selailemiseen, mutta vuodeksi painettu luettelo ei enää oikein toimi, kun ihmisillä on useita liittymiä ja niihin vaihdellaan numeroita erilaisista syistä y.m.

https://www.genealogia.fi/hakem/viipuri/viipa.htm

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kummallista, enhän tiedä mitä muilta veloitetaan - siis ei näköjään yhtä paljon.

Jutussa oli liian iso summa, se olikin muu kulu, jonka tarkistin tarkemmin laskusta. Kalliimpaa silti kuin ilmainen puhelinluettelo.

Tämän blogin suosituimmat