TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Maailmassa moni asia ihan hyvin, vaikka...

 • Miehillä johtava asema (kuva Helsingin Sanomista).
  Miehillä johtava asema (kuva Helsingin Sanomista).
 • Naiset pelkäävät jäävänsä jalkoihin (kuva Helsingin Sanomista).
  Naiset pelkäävät jäävänsä jalkoihin (kuva Helsingin Sanomista).
 • Lapset edelleen heikoilla (kuva Helsingin Sanomista).
  Lapset edelleen heikoilla (kuva Helsingin Sanomista).
 • Sloganeilla maailmaa ohjataan (kuva Helsingin Sanomista).
  Sloganeilla maailmaa ohjataan (kuva Helsingin Sanomista).

Maailmassa kaikki hyvin?

Tässä teille maailma, pitäkää siitä huolta. Ensisijaisia tehtäviä kaikissa biologisissa nisäkäslajeissa on tietenkin pitää huolta jälkeläisistä – tämä on ensisijaisesti lasten vanhempien tehtävä. Maapallo on rajallinen resurssi, joka kannattelee ihmiskuntaa, eläinkuntaa ja kasvikuntaa. Näistä vastuullisin laji on ihminen. Länsimaissa on onnistuttu jälkeläisistä huolehdinnassa hyvin. Lasten äidit ovat noin sadan vuoden ajan voineet ensin saavuttaa luku- ja kirjoitustaidon ja nykyään myös kouluttautua ammatteihin. Suurin osa länsimaisista ihmisistä voi hyvin.

Sloganit vievät massoja mihin vievätkään.

Aikuiset naiset lehden mukaan ovat huolissaan tasa-arvostaan miesten kanssa. Tästä seuraa slogan, jonka mukaan kaikkien maailman ihmisten pitäisi olla tasa-arvoisia, vaikka monilla kehitysalueilla jopa luku- ja kirjoitustaito on vielä tavoitteena ja haaveena. Globaali maailma vie nykyään sloganit tehokkaasti maailman ääriin. Tasa-arvo-käsite oli 1900-luvun keskustelunaihe, jossa tavoitteena on ollut miehen ja naisen tasa-arvo avioliitossa. Nyt tuota tärkeää tavoiteasiaa käytetään globaalina sloganina, jolla huolestutaan ihmisiä. Pitkä tie ja työ on monilla kansakunnilla edessä askel askeleelta, jotta voisivat saavuttaa esimerkiksi eurooppalaisen sivistystason. Euroopassa tehdään yhteisöllistä työtä, jossa naistyövoima-aloilla huolehditaan yhteisesti yhteiskunnan heikoista: lapsista, vammaisista ja vanhuksista. Lapset käyvät koulua, ihmiset elävät perheissä. Kun tätä ei lehdistön sloganjutuissa yleensä kerrota, on vaarana, että monissa maissa ohitetaan työläät vaiheet, jossa yhteiskuntaa kehitetään kohti sivistys- ja hyvinvointivaltiomallia. Maan kehittämisen edellytyksenä on Euroopassakin sekä erityisesti Pohjoismaissa ollut toimiva verotus ja kaikkien lasten oppivelvollisuus. Tätä ei ole kaikkialla maailmassa vielä saavutettu. Johtajat lehtijutuissa peräävät naisten oikeuksia, samassa lehdessä on kuvia hylätyistä lapsista.

Sanomalehdistö johtaa maailmaa. Toimittajat valitsevat juttujensa sävyn ja haastateltavat.

Sloganit ovat muodissa luultavasti, koska niillä hämärrytetään todellista maailman tilaa. Todellinen maailmantila tarvitsee aikaa hoitaa asioitaan, ihmiset tarvitsevat aikaa ja rauhaa järjestää asioitaan hyvälle, ihmiselämää kunnioittavalle tasolle.

Monilla alueilla ihmiselämä on hyvällä tasolla, ihmisten elämänlaatu on tilastojenkin valossa kehittynyt suotuisasti.

Brexit-sana on nyt kuuminta hottia. Britannian saaria yritetään irrottaa jo pitkään jatkuneesta eurooppalaisesta rauhan tilanteesta ja talouden hyvästä kehityksestä. Mitä siitä ajatellaan seuraavan: uusi Kuubako?

Tasa-arvo-käsitteellä kieltämättä on viety maailmaa vauhdilla eteenpäin ja kehitystä on nopeutettu. Kuitenkin filosofisessa mielessä pitäisi silloin tällöin pohtia myös käsitettä ihmisarvo. Nämä ovat hyvin syvällisiä teemoja, joiden ymmärrys seuraa, kun lukee filosofisia näitä käsitteitä valaisevia kirjoja. Ehtivätkö sloganien lietsojat lukea, mikä on näiden sloganien takana ja välittävätkö he niistä vaikutuksista, joita sloganeilla on maihin ja ihmisiin nähden?

Maapallo lipuu hitaaseen tahtiinsa aurinkoa kiertävällä radallaan. Kun tanssii maapallolla, on koko ajan auringon vaikutuksessa.

Mies ja nainen eivät välttämättä saman lajin edustajina ole vihollisia toisilleen, rakkaus puhuttaa, maltillinen suhtautuminen tuo vaikutusvaltaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

En tiedä välittyykö tämän blogikirjoituksen sanoma: sanomalehdistöllä, myös suomalaisella sanomalehdistöllä, on paljon valtaa siinä, miten maailma makaa. Pohjoismailla on ollut pitkä työteliäs vaihe saavuttaa yhteiskuntarauhaa ja hyvinvointia - siihen ei mikään maa erilaisista sloganeista huolimatta pääse oikotietä. Tarvitaan maltillisuutta ja uskoa tavoitteisiin ja tulevaisuuteen, sillä jaksaa tehdä päivittäistä työtä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa