TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Teatteri

Hauskaa Shajespearea, mutta flow ei syntynyt

Shakespeare ei synnyttänyt flow-tilaa

Kuinkahan paljon ohjaaja, teatterinjohtaja Kari Arffman mahtoi jännittää halutessaan ohjata Helsingin Kaupunginteatterin isolle näyttämölle Marc Normanin &Tom Stoppardin menestysnäytelmän Rakastunut Shakespeare, jota teatterit ympäri maailman olivat kirjailijoilta vaatineet alkuperäisen, mahtavan Oscar-saaliin keränneen elokuvan jälkeen?

Ylpeä kuin jääkärin äiti

Kunnianhimoista teatteria tehdään Helsingin ja muiden suurten kaupunkien ulkopuolellakin, mutta se ei valtakunnallisessa mediassa juuri näy. Hyvä esimerkki on Kauhavaan nykyisin kuuluva pieni Kortesjärvi.

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran näytelmän kantaesitys Jääkärin äitee kuuluu ajankohtaiseen Suomi 100-juhlien sarjaan. Näytelmä sai ensi-iltansa viikonloppuna.

Näytelmän lähtökohta on poikkeuksellinen. Se ei keskity jääkäreihin sotakentillä vaan kuvaa ennen kaikkea kotirintaman tunteita ja epätietoisuutta erityisesti äidin silmin.

Onko jotain pyhää, mihin ei saa koskea?

Tämä kirjoitus ei käsittele uskontoa, vaikka pyhiä asioita pohdiskelenkin. Mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä? Onko taiteessa jotain, niin pyhää että siihen ei saa koskea. Yksi todella pyhä asia suomalaisille on Tuntematon sotilas. Kun Louhimies kertoi tekevänsä Tuntemattoman sotilaan, niin oli kuohunta valmista. Saako niin pyhään teokseen koskea, miksi tehdä siitä kolmas versio, ei tule onnistumaan. Nyt kun saatu Tuntematon sotilas ensi-iltaan, niin jokainen voi todeta oliko se onnistunut vai ei. Minut se yllätti täysin ja todellakin positiivisesti.

Canth kuvitettuina klassikkoina

Canth eli Kuvitetut Klassikot Kansallisteatterissa

 

Mitähän mieltä tästä Kansallisteatterin uutuusnäytelmästä Canth Vanhan Liiton rouvashenkilön pitäisi olla? Näytelmän on ohjannut Kaisa Korhonen ja kirjoittanut Seppo Parkkinen, uskollisesti laajaan lähdeaineistoon perustuen. Näytelmä on dokumentin ja fiktion cocktail ja semmoisenaan ylenpalttinen.

 

Kansallisteatterissa pohditaan, onko ryssän pelko on viisauden alku?

”Suurvaltiot ovat gangstereita, pienet valtiot prostituoituja.” Jotenkin tähän suuntaan tokaisee avainhenkilö Juha Jokelan tuoreessa näytelmässä Sumu. ”Venäjän pelko on komedian alku”, otsikoi puolestaan HS eilen keskiviikkona.
Asiasta siis piti ottaa selvää.
Juha Jokela, Kansallisteatterin kotikirjailija, on tehnyt taas hulvattoman monitasoisen trillerikomedian joka pläjäyttää lavalle ja hejastaa kankaallekin ikiomat ryssäpelkomme.

Jouko Turkan arvoitus

Helsingissä kohistiin keväällä 2000: Jouko Turkan (1942 – 2016) ohjaama näytelmä Osta pientä ihmistä jäi esittämättä Kom-teatterissa.

Muutama viikko ennen ensi-iltaa tehdyn hyllytyspäätöksen jälkeen tarina julkaistiin kirjana (Like, 2000). Sen ytimessä on kuvitteellinen pääjohtaja Jorma Ollila, joka oli vuosituhannen vaihteessa Suomessa kuninkaan asemassa.

Sotavangin pojan selviytymistarina

Kävin katsomassa lapualaisen Larvateatterin näytelmän Aarre, ryssän äpärä. Se on kantaesitys ja perustuu Kuortaneella syntyneen professori Arvo Myllymäen, 70, elämään sekä hänen kirjaansa Vihan ja rakkauden päivät. Esitykset jatkuvat huhtikuulle saakka.

Larvateatteri www.larvateatteri.fi on harrastajateatteri, mutta tämänkertaisen esityksen ei tarvitse hävetä ammattilaisten rinnalla. Näytelmä on ammattitaidolla toteutettu, kunnianhimoinen ja koskettava esitys.

Laakereillaan lepääminen on ajantuhlausta!

Kesä on ainakin melkein täällä! (Sanoin näin aloittaessani, ja nyt ulkona sataa lunta...)

Viimeinen ylioppilaskirjoitus meni aiemmin tällä viikolla, joten nyt on jäljellä enää pääsykokeisiin lukeminen ja sen sellainen. Aikalailla olen antanut asian olla, sillä kolmen vuoden raatamisen jälkeen pieni tauko on paikallaan. Opiskelu on kivaa jne, mutta välillä sitä vain tarvitsee tauon.

Taukoja olen ottanut muunmuassa viikonlopun mittaisilla maanpaoilla, jotka myös ristelyinä tunnetaan. Tekee hyvää välillä päästä pois maasta!

PELASTAKAA MUMMOT Sellalla, Samulininlla ja Oksasella

Pelastakaa mummot ikoninaisilla ja ottakaa, rakkaat mummelisiskot, tyyli-ikoneiksi vaikka Seela Sella, Ritva Oksanen tai Aira Samulin.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä