TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Puutarhanhoidon mielekkyys

  • Kukkaloistoa puutarhassa.
    Kukkaloistoa puutarhassa.

 

Järki-ihmiset eivät kyseenalaista puutarhanhoitoa eikä kukkien kasvattamista, vaan nauttivat niiden tuottamasta ilosta ja hyödystä. Monilla suomalaisilla on piha-alueita, joita he hoitavat ehkä oman työnsä ohella. Kun hoitaminen käy liian raskaaksi raskaan työn tai perhe-elämän takia, on nykyään turvauduttu puutarhanhoidossa keinoihin, jotka tuhoavat luontoa.

Puutarhanhoitoa voidaan nykyaikana pitää vastapainona toimistotyölle. Siinä saa monipuolista ja mielekästä liikuntaa, venyttelyä ja asioiden hoitoa, joka pitää ihmisen virkeänä ja tuntuman luontoon kohdallaan. Me suurikokoiset ihmiset usein tahallaan unohdamme pienten eläinten olemisen oikeuden. Myös pienet eläimet ovat luonnossa ja maapallolla hyödyllisiä ja niillä on oikeus elää planeetalla siinä missä ihmisilläkin. Laiskuus tai väsymys on saanut ihmisiä ostamaan tuhoaineita, joilla torjutaan hyönteisiä. Hyönteiset ovat jo lajinimensä mukaisesti hyötyeläimiä. Me ihmiset emme tarkkaan tiedä, mikä asia luonnossa vaikuttaa mihinkin asiaan ja lyhytnäköisesti torjumme asioita, jotka lyhytnäköisen tarkastelun myötä näyttävät haitallisilta tai epämukavilta.

Oman talokiinteistöni pihalla oli toissa vuonna ilmoitus, että pihalta poistetaan rikkakasveja Roundup-nimisellä torjunta-aineella. Laitoin lappuun vihaisen viestin, että niin ei pidä tehdä, koska aineet aiheuttavat syöpää ja tappavat pölyttäjiä. Tänä vuonna roskakatoksen ovessa oli lappu, jossa torjuntatyötä tehdään etikkaliuoksella. On alettu ymmärtää myös luontoa ja suojella sitä.

 

Ihmisten toiminta näyttää monesti kummalliselta. Toisessa päässä käytetään luontoa haittaavia aineita ja toisessa päässä ihmiset ovat huolissaan maapallon kestävyydestä. Oiva sanonta on, että järjen käyttö on sallittua.

Luontoa pitää varjella ja suojella koko ajan, jolloin se myös palkitsee ihmisiä hyvän ruuan muodossa. Haitallisten ja luontoa tuhoavien aineiden valmistus, myyminen ja käyttö pitää kieltää.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Round-up nostaa karvat pystyy. Miksi sen mainostaminen on sallittu. Myrkky mikä myrkky. Kiitos kirjotuksesta. Tarpeellinen muistutus siitä, mikä on ihmiselle hyväksi ja mikä ei.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja onhan rikkaruohojen tuhoamiseen muitakin keinoja, maalla saavat käsittelyn mm. kiehuvalla perunoiden keitinvedellä.

https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/eroon-...

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Jos tahdot olla onnellinen - perusta puutarha! Omasta puutarhasta saa tuoreravintoa etkä ole riippuvainen kaupan tarjonnasta.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää, sanoo vanha sananlasku.

Kyllä silti pidän monia asioita tärkeinä.

Blogissa ajatuksena on, että kun ihmisellä on piha tai puutarha, hänen kuuluu työskennellä siellä ja hoitaa kukkia ja muita kasvejaan. Ei pidä ohittaa puutarhanhoitotyötä myrkyillä. Se on luonnonvastaista. Jos ei jaksa hoitaa omaa pihaansa tai puutarhaansa, voisi yrittää saada sille jonkun muun hoitajaksi. Ei ihmiset aina välttämättä pyydä rahaa tuollaisesta työstä, vaan tietenkin voi ja pitää myös maksaa. Tärkeintä on, että ei pilaa luontoa myrkyillä. Voi asua kerrostalossa, jos ei voi hoitaa pihaa kunnolla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tarja: "Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää, sanoo vanha sananlasku."

Itseasiassa se ei ole vain sananlasku, vaan kiinalaisen filosofin-kirjailija Lin Jutangin teoksesta (Maallinen onni v.1948) napattu "totuus" myöskin suomeksi, joka pannaan aina muidenkin kiinalaisten kirjailijoiden suuhun. Kiva ajatus, joka antaa kuitenkin puutarhanhoidolle merkittävän aseman ihmisen elämässä ja ajatuksissa... luonto, kasvu ja kauneus!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Puutarha on pihan omistajalle pala luontoa. Sitä kuuluu kohdella hyvin.

Puutarhaa hoitavat ihmiset näyttävät usein olevan pitkäikäisiä. Kai siinä jotain taikaa on. Ainakin monipuolinen liikkuminen, venyttely ja puuhailu on tarpeen ja siten ihminen pysyy hyvässä kunnossa pitkään.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Oma valintani ja tapani suojella luontoa on antaa 2500 neliön kotitonttini rehottaa lähes luonnontilassa. Saattaahan taustalla olla laiskuuskin. No puita ja pensaita olen istuttanut ja käyttämättömäksi jääneen lasten hiekkalaatikon laitoin perunalle.
Yksi sanoo että puutarhan hoito on tärkein, toinen vannoo purjehduksen autaallisuuteen, on golffiin hurahtaneita ja mikä mihinkin päin jyrkästikin kallellaan. Hienoa on jos kenellä on rakas harrastus, itse sohvalla parhaiten viihtyvänä rehellisesti sanottuna joskus kadehdinkin heitä.

Mutta vielä luontosuhteestani, on aivan tuore asiaa joka vaivaa. Olivat näet muurahaiset keväällä valinneet kekonsa paikaksi taloni seinänvierustan aivan apukeittiön oven vieressä. Tuppasi niitä sangen runsaasti myös sisätiloihin oven jäädessä raolleen. Naapurilleni kun ongelmasta kerroin hän suositteli myrkyttämistä, tehokkaan myrkyn nimenkin kertoi. No aivan liian hentomielinen olen muurahaisten joukkomurhaan ja niinpä lapipion varovasti pesän kottikärryyn ja siirsin tonttini takanurkalle mielestäni olosuhteiltaan aivan otolliseen paikkaan. Nyt vaivaa mieltäni että teinkö kovinkin pahasti muurahaisia kohtaan ja että kelpuuttavatko valitsemani keon paikan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihan oikeinhan toimit. Voi niitä siirtää hyvin. Ehkä kotoutuvat.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Oman pihan erilaiset puuha-asiat ja ongelmatkin lienevät rakkaita asioita käsiteltäväksi. Television Ava-kanavan Lemmen viemää -ohjelmassa muurahaisongelma ratkaistiin myös siirtämällä muurahaiset uuteen paikkaan. Lienee jossain vaiheessa mahdollista nähdä, miten hyvin ongelma on tullut ratkaistua. Parempi varmasti on välttää myrkkyjen käyttämistä ja ratkaista puutarhaongelmia luontoystävällisin keinoin.