TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Oi marjani mun, ja sun

  • Terttuseljapensas, koristepensas.
    Terttuseljapensas, koristepensas.

 

Sitähän saattaa ihminen koko ikänsä elää väärinkäsityksessä, epätietoisuudessa ja ihmetyksessä. Minulle on käynyt juuri niin. Olen lapsena saanut tietää ohimennen, että erään pensaan nimi olisi taikinamarja ja että se on myrkyllinen kasvi. Siinäpä uskossa olen ikäni elellyt. Olen ihmetellyt kyseistä pensasta, lapsena hieman pelännytkin, tuntenut sitä kohtaan paljonkin epäluuloa. Kyseinen pensas ei tuolloin oikeastaan näyttänyt edes kauniilta, vaan enemmän jonkinlaiselta turhakkeelta kasvistossamme.


Sittemmin aloin harrastaa kasvien valokuvausta ja taikinamarjaksi mainittu kasvi alkoikin näyttää vähitellen kuvaukselliselta ja kauniilta. Sen puhtaan punaiset marjat alkoivat
yhä useammin kiinnittää huomiotani. Ennakkoluuloni ja epätietoni säilytin tähän
päivään saakka.


Googlasin taikinamarjaa. Hemmetti: eihän tulokset vastanneetkaan vääristynyttä mielikuvaani, vaan hakusanalla taikinamarja ruutuun tupsahti syötäviä herukkakasveja.


Kirjahyllyssä oleva suuri puutarhakirja antoi saman tuloksen, joten googlasin punainen myrkkymarja. Hakulistalla oli sitten terttuselja, joka oli tuon taikinamarjaksi luulemani kasvin oikea nimi.


Terttuselja on tuotu eteläisemmästä Euroopasta Suomeen koristekasviksi. Kasvi on erittäin kaunis erityisesti marja-aikaan, marjat hehkuvat kauniin punaisina pihoilla, puutarhoissa ja asutusalueiden lähistöllä sijaitsevissa metsiköissä. Hienolla tavalla terttuselja paikkaa punaisen värin vähyyttä suomalaisessa kasvistossa.


Oikea taikinamarja ei siis olekaan myrkyllinen kasvi, vaan luontoon levinnyt villi herukkapensas.


Siis luonnonkirjat ovat taas kunnossa. Tuo kummallinen epäsuhta, että hyvin kauniin pensaan nimi olisi taikinamarja, vaikka sen marjat ovat myrkylliset, on nyt mielessäni korjattu. Varmuuden vuoksi kirjoitin tämän tarinan tuosta väärinkäsityksestä ja näin omalta osaltani voin väärinkäsitystä oikoa siltä varalta, että tuo sama väärinkäsitys olisi muidenkin mielessä kuin vain minun mielessäni. Väärinkäsityksen korjaaminen on senkin vuoksi tarpeen, että kasveista keskustellessa vääräkin tieto leviää ihmiseltä ihmiselle ja saattaa sinnitellä pitkään kansan keskuudessa.


Terttuselja on myrkyllinen koristekasvi ja on tarkoitettu suoja- ja täytekasviksi pihoille ja puutarhaan. Vanhempien on tärkeää tuntea kasveja sen verran, että voi varoittaa lapsiaan
myrkyllisistä marjoista ja kasveista. Taikinamarjapensaan lehdet ja marjat muistuttavat puutarhaherukkaa ja ne ovat syötäviä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Taikinamarja, tjaa, kuvan perusteella en osaa tunnistaa.

Terttuselja, ikkunani takana aika saman näköinen.

Joachim Seetaucher

Lapsena kasvoi mummolan pihassa taikinamarjapensas ja siitä kyllä söimme marjoja. Kukaan ei kieltänyt.

Mutta isä varoitti sudenmarjoista sanoen, että "ne ovat niin myrkyllisiä, että yhdestä marjasta kuolee aikuinenkin mies". Pelkäsimme niitä kuin ruttoa.

Myöhemmin olen oppinut, että niitä saa syödä aika paljon ennen kuin tulee vatsanväänteitä - ei muuta.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Varoittiko isä myös että mörkö tulee ja syö, jos ei ole kiltti?
Minulle sanoi.

Joachim Seetaucher

Minulla oli jossain vaiheessa pienenä tapanani pureskella alahuultani ja se paisui tulehtuneena yhdestä kohdasta. Sitten siihen levitettiin jotain bakteereja tappavaa salvaa ja isäni varoitti, että "älä enää sitä pureksi, sillä bakteerit lisääntyvät kaksinkertiastuen joka tunti, joten se voi parissa vuorokaudessa kasvaa maapallon kokoiseksi".

Huh, kun pelästyin, uskoin, että jos lopetan pureskelun siihen paikkaan, niin kyllä se vielä yön aikana ainakin potkupallon kokoiseksi kasvaa ennen paranemista.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #5

Kyllä isän sanalla on vahva voima.

Minä pelkäsin mörköä ja kuulin murisevan äänen joka yö.
Kun herätin isän, ei enää kuulunut ääntelyä.

Paitsi heinät ja marjat ja sienet, myös mielikuvitus saa kummia aikaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Terttuselja on kutsuttu myös paskamarjaksi, koska pensasta nopeakasvuisena ja koristeellisena usein käyttettiin peittämään huusi näkymystä liikaa.
Siksi jotkut vanhemman polven ihmiset haluaisivat hävittää pieniksi puiksikin kasvaneet vanhat terttuseljat kerrostalonkin pihalta.
Mielestäni tämä kasvi on erityisen kaunis kukkiessaan ja olenkin joskus käyttänyt mallina vesivärityöhön.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju
Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa
Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kansan kielessä on vapaampia ilmaisuja.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Saattaa olla. Tuo kommentti, että tällä kasvilla on peitelty pihahuussia ja muita piharakennuksia, on ihan mielenkiintoinen tieto. Tiheäkasvuisena se sopii hyvin siihen tehtävään.

Väriltään kasvi on puhtaan punainen.

Punainen on suomalaisessa infrastruktuurissa ja luonnossa melko harvinainen väri, ja sitä pitäisi värinä arvostaa paremmin, mutta ei välttämättä käyttää enemmän. Luonnonkasveissa on vähän puhtaan punaisen sävyjä.

Värien käyttö kertoo jotakin kauneuden tajusta tai sen puutteesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ja pihlajan marjat kohta täydessä punassa.
Pihlaja on suomalaisille pyhä puu.
Siitä tehtiin aikoinaan haravan piikit koska se on niin kestävää.
Itse olen tehnyt siitä neulpuikot ja virkkuukoukkuja.
Myös oravanmarja ja vehka ovat sinnooperinpunaisia.
Ruskan aikaan vaahtera ja villiviini syttyy tuleen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hyvä, että oikaisit. Huomasin het´että tuolla ei ole matalan erilaisen lehdistön, taikinamarjapensaan kanssa mitään tekemistä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa