TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Tiede ja moraali

 

Yle Teema esittelee Tiededokumenttina ohjelman (Yle Teema 10.10.2013 klo 21:00), jossa kerrotaan naivisti, että perheillä ja vanhemmilla ei olisi ollenkaan omassa hallinnassaan
perheen moraaliarvot ja käyttäytyminen.


Ohjelmassa aikuiset ihmiset tekodokumentaarisesti ja selostavasti kertoilevat lapsellisten pienten apinoiden tekosista.


Ohjelmassa etäännytetään kokonaan syyt, joiden mukaan ohjelmassa esiintyvät ihmiset toimivat, viattomuus vääristetään ikään kuin lasten syyllisyydeksi.


Kaikki teot ja tekemiset, mitä ihmiset tekevät, ovat tekoja ja tekemisiä, joita ihmiset tekevät. Itse he voivat tekemisiinsä vaikuttaa.


Nykyään hoilataan mielellään, että ei vanhempia pidä syyllistää, että ketään ei pidä syyllistää.
Kyllä ihmiset ovat itse syypäitä siihen, mitä tekevät ja myös siihen, mitä on heidän laiminlyöntinsä vanhempina.


Yhteiskunnassa nykyään usein mitätöidään kirjoituksilla ja puheilla luonnollinen moraali ja moraaliarvot. Tuo tapahtuu osittain syyllistämällä ihmisiä, jotka kunnioittavat moraaliarvoja
mm. uskonnollisista syistä. Moni ihminen ikään kuin selittää vääryyksiä oikeutetuiksi kieltämällä normaaliuden ja perusmoraaliarvot vetoamalla esimerkiksi ateismiin ja tieteellisyyteen. Tiede usein katsoo ihmisolentoa vain jonkinlaisena biomassana ja tutkii sen käyttäytymistä ulkoisena tarkkailijana. Uskonto ja filosofia paremmin tunnustavat moraalin ja moraaliarvot.


Länsimaisessa elämäntavassa perinteisesti avioliitto on tarkoitettu aikuisten ihmisten, miehen ja naisen, liitoksi, jossa he lupautuvat myös toistensa läheisyyteen. Muu ns. seksuaalisuus on turhaa, väärin ja terveydellisesti haitallista.


Palautteessa, jonka lähetin Yle Teemalle, sanon, että ohjelman tekemiseen käytetty energia olisi voitu käyttää siveys- ja terveyskasvatukseen. Lasten ja nuorten esittäminen ohjelman
näkökulmassa on mielestäni laitonta ja rikkoo lasten ja nuorten laillista turvaikärajaa vastaan.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Olen ajatellut, että ihmisen erottaa petoeläimestä erilainen henki, joka kristillisen kokemuksen ja ehkäpä myös elämänkokemuksen(?) myötä herää eloon ja katsoo asioita laajemmin niin, ettei kaiken keskipisteessä olekaan vain omat fyysiset välittömät tarpeet, vaaan sosiaaliset, hengelliset ja henkiset tarpeet ja toisista välittäminen.

Juuri niinkuin viittasit, minustakin ateismi/'tieteellisyys' on kätevä tapa terminoida puolella lauseella tämän hengen ja omantunnon (kivuliaan) heräämisen välttämättömyys ja passivoitua ja tyytyä olemaan "kuin kaikki muutkin", esim. kieroilla vain omaa etua toisten kierojen mukana.

(Tällä en kiellä, etteikö toisaalta uskontoa voisi toisella tapaa käyttää väärin, mutta se onkin toinen juttu.)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Roomalaiskalenterin lukijana näen, että kristinuskon muodostuminen noin 2000 vuotta sitten on ollut tärkeä reformi. Kivulias aika tuo 2000 vuotta on ollut, ei käy kieltäminen. Mutta nykyään, kun paikoitellen maapallolla elämä on jo ihan siedettävää, voisimme hieman nauttiakin kaikista kulttuurisista hedelmistä, mitä on syntynyt ja saatu aikaan.

Kommentoijan 1 ajatus henkisestä heräämisestä ja siitä, että ihmisen tulee sen hyväksi nähdä myös vaivaa, on hieno.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa