TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Helioteesi ja muut valoilmiöt valokuvissa

 • Hämärässä kuvattu kaupunkiympäristössä.
  Hämärässä kuvattu kaupunkiympäristössä.
 • Talvipäivänä Turussa.
  Talvipäivänä Turussa.
 • Tavallinen sateenkaari.
  Tavallinen sateenkaari.
 • Messuhallissa Helsingissä.
  Messuhallissa Helsingissä.
 • Päivällä kaupunkiympäristössä.
  Päivällä kaupunkiympäristössä.
 • Seuraava kuva edellisestä.
  Seuraava kuva edellisestä.
 • Ilta-aurinko parkkipaikalla.
  Ilta-aurinko parkkipaikalla.

 

Valokuvaajana – ammattilaisena tai valokuvauksen harrastajana – tavallisesti keskittyy kuvan aiheeseen ja toivoo mahdollisimman ”virheettömän” laukauksen. Usein valokuvissa kuitenkin, kun niitä katsoo tietokoneella, näkyy erilaisia ei-toivottuja heijastumia, valoilmiöitä ja jopa värillisiä valoilmiöitä, joita ei kuvatessa ole huomannut. Valoilmiöt tavallisesti voi havaita vasta, kun kuvan on ladannut tietokoneelle.

Omissa kuvissani olen havainnut pääsääntöisesti kolmen neljän laisia valoilmiöitä.

Kun kuvaa aurinkoisena päivänä, valokuvaan saattaa tulla pyöreitä tai soikeita kajastuksia, jotka ovat joko valkoisia, keltaisia, sinisiä tai punaisia. Ilmiö esiintyy parhaimmin digikuvissa. Tätä ilmiötä valokuvissa kutsun nimellä helioteesi.

Salamavaloa käytettäessä kuvattava pinta saattaa heijastaa kuvaan voimakkaan valon kajastuksen.

Internetissä on kirjoitusta niin sanotuista enkelipalloista eli orbs-ilmiöistä. Näitä ilmiöitä valokuviini on tullut sekä lumisateella että joskus myös kirkkaassa päivänvalossa. Tavallisimmin pyöreitä selkeästi erottuvia valoilmiöitä kuviin tulee hämärässä tai pimeässä kuvattaessa. Ilmiö valokuvissani on toistunut niin usein, että kyse ei ole satunnaisesta ilmiöstä ja myös se, että kyseessä olisi jokin tietty kamera, on suljettu pois.

Valokuvaajana usein leikin valon kanssa ja etsin joskus jopa voimakkaita varjon ja valon kohtaamisia. Osa kuvasta saattaa jäädä ihan pimeäksi ja osa valottua jopa liikaa.

Valoilmiöitä kuviini on ilmestynyt kännykällä kuvattaessa, pienellä digikameralla kuvattaessa sekä myös järjestelmäkameralla kuvattaessa.

Valokuvaaminen on yksi taidelajeista, vaikka sen hyväksyminen taidelajiksi ja valokuvien hyväksyminen taideteoksiksi on ollut välillä hieman kivistä polkua valokuvauksen historiassa. Valokuva tuli kilpailemaan samoille taidemarkkinoille maalausten ja piirustusten kanssa, joten sitä ei heti otettu kaikkialla taidepiireissä suopeasti vastaan. Uskon, että nykyään valokuvaus löytää oman oksansa taidehistorian puussa ihan hyväksytysti.

Taide – kaikki taide – on taiteilijan ja taiteen tekemisen, välineitten, materiaalien leikkiä. Sanotaan, että taiteisiin ei kannattaisi suhtautua samalla tavalla vakavasti kuin esimerkiksi tieteisiin, vaikka taiteen ja tieteen välisellä rajalla kuljettaisiin samoillakin poluilla.

Olen kirjoittanut blogikirjoituksen ”Valokuvaharrastajan metodikuvaus”. Siinä kerron luonnollisesta suhtautumisesta valokuvausharrastukseen. Kukin kuvaaja tietenkin itse valitsee, miten kuvaa ja miten suhtautuu valokuviinsa, mutta näkökulma, jossa vedotaan erilaisten valoilmiöiden hyväksymiseen valokuvissa, saattaa tuoda valokuvaharrastukseen uudenlaista näkökulmaa. Tietenkin kuvaajalle ovat tärkeimmät ne kuvat, jossa lopputuloksessa ei olisi mitään ”ylimääräistä”, mutta ehkä myöhempää katselmusta varten myös erilaiset aiemmin epäonnistuneiksi luokitellut näppäyksensä voisi hyväksyä säilytykseen.

Luontokuvauksessa halutaan usein pitää kiinni siitä, että kuva on luonnollinen laukaus, jota ei ole muokattu. Terminologiassa on ehkä hyväksyttävää, että muokattuja kuvia sanotaan edikuviksi ja niitä kuvia, joita ei ole muokattu sanotaan valokuviksi. Jos joskus halutaan selvittää, miten ilmiönä esimerkiksi on laaja valoilmiöitä sisältävät kuvat, silloin on näiden kuvien osalta tärkeää, että ne ovat muokkaamattomia ja tietenkin se, että niitä on säilytetty.

Tavallinen ”outo valoilmiö”, joka kuvissa esiintyy ja joka mielellään kuviin myös hyväksytään, on tietenkin sateenkaari. Sateenkaaressa näkyy usein spektri selvästi, mutta on mielenkiintoista spektrin näkyminen myös helioteesissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tekevälle tulee virheitä,
virheistä oppii,
ainakin sen,
että ei ne ole lopulta hirveitä.

Koko valokuvahan on pelkkä heijastus.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Pidän itse näitä valokuviani, joissa valoilmiöitä esiintyy, arvokkaina. Valokuvahan saattaa kertoa siitä, mikä elämässä on sitä heijastusta ja ylipäänsä, että elämässä saattaa olla muutakin kuin mitä silmin näemme. Tästä kertovat monet kirjatkin.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Googletin viimeksi orbs-hakusanalla ehkä noin pari vuotta sitten. Ilmiö on sittemmin lisääntynyt kuvissa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Osallistuin ryhmänäyttelyyn Helsingin taivaan alla 2 Rööperin Taidesalongissa 4-28.6.2015 digitaalisella valokuvateoksella ”Täällä ja tuonpuoleisessa”. Teos koostuu 21 käsittelemättömästä valokuvasta ja se antaa pontta kirjoilleni Kristillinen filosofia, osat 1—4. Elektroniset kirjat Elisa Kirja, vuosi 2013.

Linkki verkkosivustolle Tyhjäpaperi, jonka kautta video "Täällä ja tuonpuoleisessa" löytyy:
http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/tp7.htm