TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Kahvilakulttuuria paikkakuntalaisittain

 • Kahvila on auki!
  Kahvila on auki!
 • Tunnelmakuva 1
  Tunnelmakuva 1
 • Tunnelmakuva 2
  Tunnelmakuva 2
 • Tunnelmakuva 3
  Tunnelmakuva 3
 • Tunnelmakuva 4
  Tunnelmakuva 4
 • Maaliskuista talvimaisemaa Kivenlahdessa.
  Maaliskuista talvimaisemaa Kivenlahdessa.
 • Tarja Kaltiomaan kirjoja e-kirjakaupassa tabletilla.
  Tarja Kaltiomaan kirjoja e-kirjakaupassa tabletilla.

 

Tunnustaudun kahviloissa kävijäksi. Tavallisimmin kahvilaan tulee poikettua, kun on liikkeellä kaupungilla ja esimerkiksi ostoksilla. Oma tapani käydä kahvilassa on löytää ne tutut ja turvalliset kahvilat, joissa käyn useammin kuin uusissa paikoissa. Kotikaupungissani Espoossa on kaupungille tyypillinen kahvilakulttuuri. Kahvilat sijaitsevat eri kaupunginosissa ja niiden välillä on matkaa kuin ennen vanhaan kievareiden välillä. Nykyään tosin huristellaan linja-autoilla ja metrollakin jo. Kun Iso-Omenan laajennustyöt olivat valmistuneet, minulta kesti tovi löytää sieltä ne omat kahvilat. Nyt niitä jo siellä on, vaikka melko harvakseltaan on tullut käytyä.

Kirjoittaessani kirjojani vierailin usein lähikahvilassa Kanelipullassa tunnelmoimassa. Oli ilo löytää se uudelleen. Näpsin muutaman valokuvankin muistoksi. Kahvilan sisutuksessa on huomioitu vanhaa ja uutta. Moni siellä oleva esine virittää tunnelman menneeseen aikaan. Kahvilassa voi nauttia lounaan tai kahvitella. Aina on tarjolla tuoretta vastaleivottua pullaa.

Paikkakuntarunoilijana monet runoni ovat syntyneet eteläespoolaisessa Kivenlahden maisemissa. Internetissä niihin pääsee käsiksi mistä päin maailmaa tahansa ja sen vuoksi kuvakerronnalla näytän runojeni syntysijoja. Vaikka runot elävät internetissä, niillä on maallinen syntysijansa. Kun kirjoittaa, ajalla ja paikalla on merkitystä. Runoissani internetissä on aikaleima ja niitä on vuodesta 2006 alkaen.

Tänään Suomessa vietämme suomalaisen naiskirjailijan Minna Canthin päivää liputuksineen. Kevät on jo valoisaan päin edennyt, mutta maassa on lunta ja lumihiutaleita tippuu hiljalleen. Tämän päivän perusteella ei voi sanoa, että ilmasto olisi liikaa lämmennyt. Suomi on edelleen kylmä ja syrjäinen pieni maa. Minna Canth edisti omalla kirjailijantyöllään suomen kielen arvostusta kulttuurikielenä ja on siten lippunsa ansainnut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hm. Kahvi on hyvää, mutta nuo tunnelmakuvat... kiitos ei. Teboilin pöydässä viihtyisin paremmin!

https://d3ncwv2e9zpfbf.cloudfront.net/24246913.jpg

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Terveisiä vaan huoltiksen kahvilaan! Komeita miehiä. Kävisin itsekin, kun vain olisi auto.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Eri tyyppiset kahvilat on rikkautta ja kulttuuria. On hyvä, että vaihtoehtoja on bensa-aseman kahviloille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Samaa Juhla Mokkaa niissä vedetään, mutta interiööri merkitsee paljon.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kanelipulla on viihtyisä kahvila, jossa on kiva tunnelma. Kahvia ei siellä vedetä, vaan siitä nautitaan - pullan kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja Finnairin paluulennoilla kehutaan kahvia, kuulin sitten aikanaan että se on murukahvia.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Jos vain olisi se kahvila; enää ei ole ensimmäistäkään, kymmenisen vuotta sitten oli kaksikin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tampereella Hämeenkadun Linkosuo on kestosuosikki. Vaikka vaihtoehtoja sille on miltei koko Hämeenkadun pituudelta.
Ei mitään ihme sisustuksia mutta tarjottavat hyviä, kuten myös aamiaista ja lounasruokaakin.
Ei myöskään kovaa taustahälinää tai musiikkia.

Ainoa miinus että jos ja kun kahvila on aika täynnä, niin siellä ei kovin pitkään kehtaa toimistoa läppärin kanssa pitää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Oletkos käynyt Hallituskadulla Branderilla, sieltä voi ostaa kokonaisia kakkujakin ja tilata jos täytekakun teko ei suju. Pienihän se on, mutta tarjottavat hyviä. Kouluaikana Hämpillä tuli käytyä Siilinkarissa, opiskeluaikana Stadissa Ekbergillä - oli ainakin silloin maan parhaan kahvilan maineessa.

Mitä blogin Minna Canthiin tulee niin Tampereella siitäkin, patsaan lisäksi muistolaatta.

https://www.tampere.fi/ekstrat/taidemuseo/patsaat/...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kiva vinkki tuo Brander, en ole käynyt. Yleensä Helsingissä käyn Fazerilla, Ekbergillä tai Stockmannilla. Niihin on helppoa mennä, kun ovat tuttuja paikkoja. Täältä Espoon perukoilta matkustaminen on muuttunut Helsinkiin, nyt tarvitaan kaksi liikennevälinettä, kun metro on Matinkylästä saakka. Elämä on seikkailua.

Minna Canthin patsaita googlasin joskus. Kirjoitin kuvaelman, jossa Minna Canth vierailee nykyajassa. Esitin sen kirjailijayhdistyksen kesätapaamisessa. Kyllä hän kirjailijana on luonut paljon pohjaa nimenomaan naisten osallistumiselle kulttuurielämään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Makuasia, mutta Branderin kinuskikakkukin on hyvää. On niitä vanhoja tamperelaisia leipomoita, kohta 100 vuotta.

http://brander.fi/

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Parhaita kahviloita ovat kirjakahvilat, taidekahvilat, pullakahvilat, modernit kahvilat, viinikahvilat, ruokakahvilat, tavalliset kahvilat ja huoltiskahvilat. Runokahvilaa en tiedä vielä keksityn. Kahvilassa voisi olla runokirjoja ja siellä voisi koska vain lukea yleisölle runoja. Mitä muita kahviloita on tai voisi olla?

Ah´ tietenkin, nettikahvilat. Tämä unohtuu minulta, kun näitä ei omassa nuoruudessani ollut. Toisaalta, ovatko jo menneisyyttä, kun kaikilla on älypuhelimet.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Liekö joku vika minussa mutta sellaiseen "kahvilaan" joka on näissä suurissa ABC bensa-asemissa on ei minua saa kuin pakon edessä. Lasia, terästä, tyhjää korkeaa suuruudenhullua tilaa, meteliä, peliautomaattien kilkettä ja loppuviimeksi nuo pipo korvien yli vedettynä kyyryasennossa aterioitaan ahmivat. En minä mikään hienostelija ole mutta silti.

Muuten olen oikeiden kahvitteluun erikoistuneiden kahviloiden suuri ystävä, valitettavasti sellaisia ei enää juuri Vaasan seudulta löydy, no kesäaikaan vähän paremmin.

Ihan yksi syy matkailuuni on monissa maissa edelleen kukoistava oikeaoppinen kahvilakulttuuri, neljäänkin saatan päivän aikana paikkoja taivastellessani poiketa, kokeilen eri kahvityyppejä, yleensä otan myös pienen paikallisen makean leivonnaisen, joskus harvoin kahvin viereen pienen lasin brändyä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kahvila on usein pelastus, kun on etääntynyt kotoaan. Saa hetken istahtaa ja pohtia, mitä seuraavaksi.

Suomeen ei helposti pääse ehkä kehittymään samanlaista kahvilakulttuuria kuin etelämpänä Euroopassa johtuen pohjoisesta sijainnistamme ja pitkistä talvikuukausista. Ehkä juuri sen vuoksi nautimmekin täysillä kaikista kesäkahviloista ja -terasseista.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"etääntynyt kotoaan"? Mielenkiintoisesti sanottu.

On satunaisesti lomalla, keikkatyössä tai muusta vastaavasta syystä pois kotoa?

Ei viihdy kotonaan, menee vetämään henkeä, mietiskelemään kahvilaan? Yksinäisyyttään tai nalkuttavaa kumppania pakoon.

No hyviä syitä kaikki tyyni poiketa kahvilaan. Tai sitten se voi olla herkullinen leivonnainen joka kiihottaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

"Etääntynyt kotoaan" kirjoitin ihan vain maantieteellisessä mielessä. Kun on laukkuineen ja tavaroineen liikkeellä, kahvila on hyvä levähdyspaikka. Tietenkin myös leivonnaiset houkuttelee ja kahvi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ekberg, Cafe Esplanad, Strindberg ja Stockan kahvila parhaita Helsingissä. Malmin ostarillakin Baquettessa joskus olen käynyt. Minulle tärkein kahvila ja useimmin vierailtu on Carl de Mumma Tammisaaressa ja toinen siellä on Wibox. Hyviä leipiä ja leivonnaisia molemmissa. Kahvin maku ei enää oikein ole suosikkini, mutta juon kuitenkin lattea ja cappucinoa. No siitä tuli mieleen vielä Helsingin rautatieaseman Starbucks, josta myös saa hyvää, kahviakin. Voisin poiketa jossain uudessakin, kunhan olen taas entiselläni. Infektioita en käy nyt hakemassa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kaikki uudet kahviannokset vaikuttavat ihanilta, mutta tilaan harvoin sellaista. Yleensä tilaan tavallisen kahvin, johon lorautan tilkan maitoa. Sokerista kahvissa olen luopunut kauan sitten.

Kun on oikein tunnelmoinnin tarvetta, haudutettu tee kahvilassa maistuu hyvin. Lähellä rautatieasemaa uusissa taloissa oli joskus teehuone. Miten sille mahtoi käydä. Oli ihan hyvä konsepti. Taisi olla vähän syrjäinen sijainti.