TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Kamera ja harrastaja

  • Yksi kesän parhaista otoksista, koirani Tessa kahden kuukauden ikäisenä.
    Yksi kesän parhaista otoksista, koirani Tessa kahden kuukauden ikäisenä.

 

Kamerakerhossa sanottua: kuvaajan tulee valita esitettäväksi sellainen kuva, joka kestää esittelyn. Kuvalla ja varsinkin kuvaajalla on siihen pitkä matka. Tai sitten lyhyempi kuvaajan mukaan.

Valokuvausharrastus on mielestäni harrastuksena melko vaativa. Siinä on harrastuksena sellaisia piirteitä, joissa voidaan nähdä, että kuvaaminen on helppoa. Helppous on tavallaan näennäistä, usein vaatii pitkällisen harjoittelun, että kuvaaminen on helpon näköistä. Kuvaamiseen liittyy paljon vaivannäköä. Vaivannäkö ei ole loppunut siihen, että nykyään kuvataan digitaalisesti entisen filmikuvaamisen jälkeen. Filmikuvaamisen vaivannäön helposti ymmärtää: on ollut kehittämistä, kuvien muokkaaminen ei ollut mahdollista.

Digikuvaamisessa on omat vaikeutensa, mm. tietokoneen hallinta, kuvienkäsittelyohjelmien hallinta, tietokoneen käyttöjärjestelmän tiedostokäsittelyn hallinta, muistikortit, muistitikut, muistilevyt.

Aloitteleva valokuvauksen harrastaja kamppailee pitkään näiden asioiden oppimisessa.

Kamerakerhossa opitaan arvioimaan kuvia. Kerhon idea on, että jokainen saa sanoa näkemyksensä. Kuvien arvioimiseen on melko ammattimainen perusteesi, kultaiset leikkaukset, horisontit, rajaukset pitäisi onnistua kohdalleen. Vanha sanonta on, että kun tietää säännöt, niistä voi poiketa.

Suomalaiset ihmisinä ja harrastajina ole kovin itsevarmaa kansaa, itsetunto-ongelmat ovat yleisiä. Moni suomalainen ajattelee, että kelpaako hän ihmisenä ja sitä myöten helposti väheksyy myös omia saavutuksiaan. Näin on myös kuvausharrastuksen piirissä.

Valokuvausharrastuksen myötä voi alkaa kehittää myös itsetuntoaan. Alkaa hyväksyä omat kuvansa ja myös toisten kuvaajien kuvat. Tämä voi aluksi tuntua isolta haasteelta, kun oman kuvausharrastuksen pitäisi melko nopeasti päästä sille tasolle, jolla voi saada kuvistaan tunnustusta. Kuvaajan ei pidä hermostua: kun kehittyy kuvaajana, tunnustus tullee sitten joskus perässä. Siihen saakka voi harrastuksestaan nauttia kilpailemalla itsensä kanssa kuvillaan. Kamerakerhon jäsenenä tämä kuitenkin vaatii sitä rohkeutta, että hyväksyy omat kuvansa ja harjoittelunsa kaikessa rauhassa.

Kun kuva on valittu esitettäväksi toiselle harrastajalle, se on jo käynyt sen seulan läpi, että kuvaaja hyväksyy sen. Kamerakerhossa kuvaa arvioidaan arviointisääntöjen mukaan, mutta harrastajan pitää tämä kestää ja hyväksyä. Kuvaaja itse kuitenkin tietää kuvastaan enemmän kuin muut arvioijat. Omaa kuvaansa kannattaa uskaltaa puolustaa, vaikka se ei pärjäisi pitkään aikaan kilpailuissa. Kuvaamalla oppii ja kehittyy harrastuksessaan – siinä ei liene mitään rajaa.

16.6.2018 Tarja Kaltiomaa

Julkaistu myös sivustolla www.soukankamerat.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kamerakerhossa kuvaa arvioidaan arviointisääntöjen mukaan, mutta harrastajan pitää tämä kestää ja hyväksyä".
Helpommin sanottu, kuin tehty. Taisi olla joskus 80-luvulla, kun selasin silloisen "Kameralehden" kuvakilpailun satoa. Itse en osallistunut kisaan millään kuvalla.
Voittajaksi tuli kuva, minkä itse luokittelin "näppäilykuvaksi". Etualalla oli lasten leikkipaikka hiekkalaatikko taustana 50-luvun 1½-kerroksinen. En enää edes muista muita ehdokkaita saati palkittuja.
Voittajakuvan valinta oli perusteltu maininnalla "... on kuvattu modernilla laajakulmalla...". Tuo perustelu lohkaisi ison palan kuvaajan-motivaatiostani. Laajakulma taisi olla liian kallis omaan arsenaaliini liitettäväksi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä tilasin suoraan Kiinasta kymmenen linssin setin älykännyköille hintaan 13,35 € postikuluineen. Yksi linsseistä on 0.63X laajakulma, mutta CPL-filtteri taitaa olla käyttökelpoisin. https://www.aliexpress.com/item/APEXEL-10-in-1-Pho...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

No nykyään tuo onnistuu. 80-luvulla laajakulmat olivat arvokkaita. Itse ostin silloin Saksasta kaksi zoomia, kun sai halvalla :-). Vuosi sitten etsin vimmatusti polaroidfiltteriä kameraani. Liikkeestä olisi löytynyt hintaan filtteri 35 eur + filtterin pidike toiset 35 eur. Kiinasta tilattuna 5 eur valmiiksi oikean kokoinen ja mukana tuli pari-kolme muutakin suodatinta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #4

Minun valokuvaukseen ja filmaamiseen hankkiman kaluston budjetista on viimeisen vuoden aikana syönyt yli puolet 55-tuumainen 4K-TV. Siinäkin on silti huonompi resoluutio kuin parhaimmassa kamerassani (5344x3008). TV maksoi 500 ja ennen mainittua vuotta en ollut ostanut käytännössä mitään pelkästään kuvaamiseen, kännykällä vain räpsinyt.

Nyt pystyisin periaatteessa tekemään 4K-filmiä. Eikä se mitenkään yllättävää ole. Indie-filmien Sundance festareilla oli jo jokunen vuosi sitten iPhonella kuvattu filmi kilpailusarjassa. Nykyään älykännykällä onnistuu myös editointi, tehosteiden lisäys jne., mutta ei kai vielä silloin, kun tuo mainittu filmi tehtiin. Ja siitä on vielä kauemmin, kun Time-lehden kansikuva oli kuvattu iPhonella. Lisäksi taisi olla vuoden vaihteessa, kun eräs ammattikuvaaja, joka oli saanut sopimuksen sarjaan Timen kansikuvia, kertoi että kuvaa ne kaikki iPhonella eikä yleensäkään enää viitsi raahata kameralaukkua.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #7

Kerhossamme sanottua: paras kamera on se, joka on mukana!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Valokuvaaminen on tekniikkalaji ja tekniikka kehittyy kaiken aikaa, joskus nopeammin ja joskus hitaammin. Kuvaajan kannattaa aina uskoa omiin kuviinsa siitä huolimatta, miten kuvia arvioidaan. Vaikka arvioinneissa on olemassa sääntöjä, myös arvioinnit vaihtelevat arvioijan mukaan. Kamerakerhon sivulla blogiosiossa on kerätty kerhomme näkemyksiä kuvien arvioimisesta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tekniikka kehittyy. En vaan vieläkään tiedä mitä eniten arvostan. Kuvan ideaa ja sommittelua vai terävyyttä ja kontrastia tms. Kaiken kun pitäisi olla kohdallaan, mutta harvoin ne kuvissani yksiin osuvat. Joku aina mättää.

Johonkin kuvakilpaan lähetin kerran dian, mutta sen asettelu ei miellyttänyt raatia. Olisi pitänyt kääntää kameraa vasemmalle, mutta kun siellä olivat 400 kV voimajohdot enkä osannut rajata diaa enkä muutenkaan häivyttää piuhoja.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Jos valokuvaus kiinnostaa tekniikkalajina, kehittymisenä kuvaajana ja hyvinä kuvina, kerhoon liittyminen saattaa olla vastaus. Kerhot järjestävät jäsenten toivomia koulutus- ja luentotilaisuuksia ja kerhomaksut ovat yhdistyksen jäsenmaksu, joka saattaa kattaa koko vuoden ohjelman. Lisätietoja sivustoilta, pääkaupunkiseudulla on useita kamerakerhoja, joista saa lisätietoja Suomen Kameraseurojen liiton sivustolta linkistä http://www.sksl.fi/