TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Mustikoita kaikille

  • Väittämä: vaikka kaikki söisivät samaa ruokaa, osa ihmisistä olisi laihoja osa lihavia.
    Väittämä: vaikka kaikki söisivät samaa ruokaa, osa ihmisistä olisi laihoja osa lihavia.

Väitän, että vaikka me kaikki länsimaiset ihmiset söisimme pelkkiä mustikoita, olisimme
ruumiinrakenteeltamme yksilöllisiä ja erilaisia. Osa olisi hoikan sutjakoita ja osa olisi pyknikkotyyppisen vankkarakenteisia. Tätä väitettä ei pidä todistaa tieteellisesti, käytämme sitä tässä blogissa jonkinlaisena oletusväitteenä.

Kannatan normaalia sekaruokaa ruuaksi. Lautasmalli on hyvä perusta päivittäiselle ravinnontarpeelle.

Melkoinen mediamyllytys ja tiedotusbusiness vallitsee laihdutussektorilla. Laihduttamisella myydään paljon lehtiä, kosmetiikkaa, erilaisia laihdutusmenetelmiä ja laihdutusaineita. Paljon rahaa liikkuu tuolla sektorilla. Siellä, missä liikkuu paljon rahaa, ei oikeastaan perimmiltään tahdottaisi tuosta rahasta luopuakaan. Minkä verran laihdutustiedotuksesta on vilpitöntä auttamishalua liikalihavuutta vastaan taistelemia ihmisiä kohtaan ja minkä verran siinä on tuon rahamyllyn pyöritystä?

Joitakin perusasioita on olemassa ihmisen elämänkaaren varrelle. On normaalia, että osa nuorista on murrosiässä hieman pyöreähköjä. Tuo asia ei ylenpalttisilla laihdutussuosituksilla muutu miksikään. On normaalia, että nainen äitiyden eri vaiheissa pyöristyy keholtaan. Normaalia on myös, että ihminen keski-ikäistyessään pyöristyy.

Yleiseksi ihanteeksi on asetettu mediatiedotuksen myötä, että kaikkien ihmisten pitäisi olla laihoja, ns. normaalipainon mukaisia. Erilaisia uhkakuvia esitetään niille, jotka eivät täytä tuota ”normaaliuden” kriteeriä ja jotka eivät pysy niissä painorajoissa, jotka on asetettu. Uhkaillaan taudeilla ja kuolemalla. On melko todennäköistä (ja jopa normaalia), että jokaista ihmistä jossakin vaiheessa kohtaa ruumiillinen kuolema. Ihminen kuolee vanhuuteen tai sairauteen ja jopa väitettyihin elintasosairauksiinkin, joista yksi on liikalihavuus.

On melko varmaa, että mediatiedotus laihduttamissuosituksillaan nykyisellään lietsoo ihmisissä itseinhoa. Ihmisen on vaikeaa hyväksyä itseään sellaisena kuin hän on, kun hänelle esitetään runsaasti kuvamateriaalia ja kirjallista todistelua siitä, minkälainen hänen pitäisi yleisten suositusten mukaan olla. Tällaisessa mediailmapiirissä on vaikeaa hyväksyä itseään. Olisi kuitenkin tärkeää voida hyväksyä oma itsensä. Meillä kaikilla ihmisillä on oma arvomme ihmisinä ja meillä jokaisella on oma tehtävämme ihmisenä ja yhteisön jäsenenä. Emme mitenkään edes voisi olla kaikki samanlaisia, emme henkisesti emmekä ulkoisesti. Jokaisen ihmisen pitäisi pystyä saavuttamaan itsearvostus. Hyvän itsearvostuksen, hyvän itsetunnon ja hyvän kunnon voi saavuttaa oman kokemukseni mukaan niin, että olipa vallalla minkälainen mediatiedotus tahansa, ihmisenä ensisijaisesti miettii, mikä on itselle, omalle itselle, parasta ja hyvää. Tätä voisi oikeastaan verrata joihinkin muihinkin ikään kuin ulkoapäin tuleviin väittämiin: mediatiedotus lietsoo myös rikkautta yleisenä suosituksena ihmisille. Kuitenkin ihminen on oikeastaan onnellisempi niin, että on itselle sopiva varallisuus. Varallisuus tuo mukanaan vastuuta, joten vastuunkantamisessa ihminen luonnostaan osaa itse paremmin määritellä, minkä verran vastuuta voi kantaa. Yleistykset sekä keho-olemuksen suhteen tai varallisuuden suhteen ovat väärä tapa suositella ihmisille yhtään mitään, ihmiset ovat yksilöllisiä.

Tiede ja tieteellinen tutkimus – ja sen mukainen mediatiedotus - ovat tuoneet paljon hyvää ja hyvinvointia ihmisille. Kuitenkin tutkimukset ja tutkimusmenetelmät ovat aina paikallisia ja ne tehdään tavallisesti joillakin rajatuilla kulttuurialueilla. Ei välttämättä ole hyvä uskoa siihen, että erilaisiin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvat väittämät pätisivät sellaisinaan tässä globaalisessa maailmassamme kaikkiin ihmisiin kuin yleistyksinä. Ihmiset ovat erilaisia oman kulttuurisen, biologisen ja henkisen kehityksensä myötä. Samalla kulttuurialueilla asuvien ihmisten perimä on enemmän samankaltainen kuin toisistaan etäällä asuvien (ja etäällä, eri kulttuurialueilla, kehittyneiden) ihmisten perimä, mutta ihminen yksilönä kantaa omaa perimäänsä mukanaan, joten yleistykset eivät päde niin tarkoin kuin tieteellinen tiedotus usein esittää.

Uskon, että ihminen yksilönä pääsee kehonhallinnassaan ja itsensä hyväksymisessä parempiin tuloksiin meditoinnin kautta ja oppimalla tuntemaan itsensä yksilönä kuin nojautumalla pelkästään mediatiedotukseen. Terveysvinkit, joita lehdissä on, saattavat olla avuksi, mutta niidenkin suhteen saattaa olla itsetuntemuksen parantuessa mahdollisuus paremmin oppia tietämään, mitkä terveyssuositukset itselle sopivat paremmin ja mitkä on syytä ohittaa.

Itsetuntemuksen myötä kehotuntemus ja oman kehon (= oman itsensä) hyväksyntä paranee ja sen myötä ihmisenä voi hyväksyä itseään kohtaan paremmin hyviä asioita, ja sen myötä myös mahdollisesti hoikistumisen, jos se on itselle hyvä asia. Ennen kuin hoikistuminen saattaa mahdollistua, pitää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on mediatiedotuksesta huolimatta.

Ihmisenä voi saavuttaa paremmat mahdollisuudet parantua myös ns. elintasosairauksista, kun itsetuntemus meditaation myötä lisääntyy. Motivaatio lisääntyy toimia itsensä parhaaksi, kun itseään oppii arvostamaan.

 


 

 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, sehän olisi liikunnasta ja sokeritasapainosta johtuvaa. Vauvatkin jotka, vaikkapa kaksoset, saavat samaa äidinmaitoa, voivat olla eripainoiset. Toinen hörppii tissit tyhjiksi ja toinen vain huuliaan nuputtaa.

Käyttäjän pulkkisenpen kuva
Pentti Pulkkinen

Varmaan toiset olisivat vankkarakenteisempia ja toiset hyvinkin sorjia ja pieniluisia, mutta sitä en oikein suostu uskomaan että paljailla mustikoilla ja saa siihen lisätä porkkanat ja kaalinkin ei kukaan lihoisi merkittävän lihavaksi. Esim kovin yli 30 pisteen painindeksissä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

2:lle Kirjoitinkin oletuksena, että vaikka söisimme kaikki pelkkiä mustikoita, olisimme ruumiinrakenteeltamme erilaisa. En tarkoittanut sitä ravintosuositukseksi, vaan kirjoituksessani sanon, että kannatan ns. virallista lautamallia ruokasuosituksena suomalaisille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tarkennuksena kysyn, että lauta-, vaiko lautasmallia?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

4:lle Tarkoitan lautasmallia. Anteeksi kirjoitusvirheet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siksi tarkennus, ei mitään, kyllä kirotusvhreitä sattuu kaikille.

Mustikka on laatumarja, mutta ei kaurapuurollakaan yksin elä, tai elää, mutta yksitoikkoista se on mustikoitakin napsia päivästä päivään.

Kun olet runoilija, niin vastaappa runolla, kun tämä on se runollisempi puoli. Ei niitä runoja koskaan liikaa lueta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jokainen immeinen on erilainen jo geenikartaltaankin. Toiselle sopii toinen, toiselle ei. Joku mättää kaikkea mahdollista suuhunsa lihomatta pätkääkään tai juo päivittäin pullon punaviiniä ja mikään ei ilmoita, että olet hakoteilla. Verenpaineet, veriarvot ( maksa-arvot ) ym. kunnossa. Toinen syö porkkanaa ja elää ikäänkuin terveellisesti ja maha senkuin kasvaa. Yksi ottaa heti pikkuvarpaan särkyyn antibioottikuurin. Kolmas ei harjaa hampaitaan, mutta suussa on ihka ehjät hampaat. Genetiikka, suun ja vatsan bakteerifloora vastaan antibiootit, ruoka, mielen tasapaino, harrastukset, ympäristötekijät, työpaikan pomo, aviosiippa ja lapset, rauhallisuus - kiire, perheen talous, ystävät jne.... Ei tämä nyt kovin yksinkertainen yhtälö ole, vaikka mustikat ovatkin parasta superfoodia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka kurja kuikeloinen,
haki hauen Hiitolasta,
kalan keitti keittiössä,
kupin kuuman hämmenteli,
hyhmän huulille hyväksyi,
latki liemen kämmeneltä,
lipo liiat ruotopyrstöt,
sylki pippurit pihoille.

Kunpa kuuna kurjempana,
maku marjan mustikoissa,
hyvä mieli kiisseleissä,
miehen mieli rehvastella,
muka muuan mustikoilla,
liharuoan voittajaksi,
sepä suuta suurenpana,
perinpohjin poljettuna.

Itsetunto raavaan kunto,
mustikoilla höystettynä,
ruis on runsaskuituloinen,
piiroan pienen pohjaseksi,
rönttöseksi ropsuteltu,
pöydän pinnalla kopsultelu,
suli suussa suomalaisen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jo on runo mittansa ansainnut,
ihka aitoa aivon virtaamaa,
veren perintökö se tuolla,
vastaa kysyville kenties,
kysyy ymmärtämätömiltä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Paitsi, että kirjoittelen runoja, kun niitä tupsahtaa maailmaan, niin luen niitä myös mielelläni.

Tälläiset uudet uudenajan arkielämän kalevalaiset ovat runoina herkkua. Kuka tarpoo niitä etsimässä sitten, kun ne katoaa bittiavaruuteen joskus. Vaan pitäisikö niitä kerätä jo nyt?!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mutta ei-länsimaiset ihmiset olisivat samanlaisia? Aikamoisen kategorian olet valinnut, kun ruokailuperinteet poikkeavat aika suuresti em. kategorian sisällä ja siten on syytä olettaa, että ruoansulatus perinnöllistä osiltaan myös. Sukupolvien välilläkin on yhdessä populaatiossa eroja. Jos syntyy pula-aikana on korkeammassa riskiryhmässä lihomiseen.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Oikeastaan blogin ydinsisältö on se, että vaikka kuinka laihduttaisimme, kuten nykyään suositus on ilmeisesti laihduttaa koko ajan, olemme ulkoiselta olemukseltamme erilaisia.

Länsimaalaiset ihmiset eri syistä, mm. kulttuurisen perintönsä myötä, ovat yksilöllisempiä ulkoisesti kuin esim. itäpallon puoliskon ihmiset. Korostivathan kiinalaiset esimerkiksi Maon aikaan yhteinäistä ulkomuotoaan jopa käyttämällä pitkää samankaltaista asua, jopa sekä miehet että naiset. Samaan aikaan ehti länsimaissa olla monia muoti-ilmiöitä ja erilaista pukeutumista mm. eri kansanryhmittymissäkin.

Lauri Furtato

Jokaiselle on olemassa henkilökohtainen optimaalinen ruokavalio. Muistan kun teini-iässä muista kavereista poiketen pyrin toteuttamaan terveellistä lautasmallia ja tuloksena oli järjetön makeanhimo, väsymys yms ongelmia. Kun aikuistuttua uskalsin kokeilla jotain erilaista kuten syödä rasvaa kuultuani karppauksesta. Sain kuulla kommentteja että olen näemmä alkanut urheilla. Alkoholikaan ei enää maistunut nuoren miehen tapaan.

On järjetöntä syöttää kaikille propagandaa kuinka tulisi syödä. Oikea tapa olisi mahdollistaa terveellisten ravintoaineiden saatavuus ja ihmisten itse tulee oppia se oma tapa syödä ja elää. Todellisuudessa kaikessa kuitenkin on logiikka. Jos kaikki söisivät laadukasta lihaa, kunnon vihanneksia yms terveellistä ruokaa niin sehän tulisi kalliiksi vs. hiilari-tärkkelys-mössön syöminen.

Mustikka on tosin niitä ruokia, jota varmasti kaikkien kannattaisi syödä ja vielä terveellisempiä mustikat ovat itse poimittuina. Jo kouluissa tulisi opettaa ala-asteelta marjojen ja sienien poimintaa ihan käytännössä. Facebook- populaatiot eivät itse metsään ymmärrä mennä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

En osaisikaan ruokavaliota neuvoa kenellekään, sen vuoksi vetosin virallisiin ruokasuosituksiin eli lautasmalliin. Jokainen tietenkin itse rakentaa ruokavalionsa.

Meitä kaikkia kohtaan on oikeastaan melkoinen laihdutuspainostus. Mielestäni ihmisen kroppa on yksilöllinen laihduttaisi miten paljon tahansa.

Itsetuntemuksen ja itsensä hyväksymisen myötä oppii olemaan itselleen hyvä Ei vahingossa ahmi tai syö liian vähän, vaan mahdollisimman terveellisesti ja normaalisti.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Olen antanut kertoa itselleni, että karhut lihottavat ruhonsa talvikuntoon lähinnä marjoja syömällä. Mustikalla ja puolukalla lähinnä. Ei lihalla, vaikka sekin kelpaa, jos sopiva annos kohdalle sattuu.

Lautasmallilla olen pudottanut kilpja runsaasti. Laihdutuskurssilla samassa paikassa oli henkilö lihottamassa itseään. Samalla ruualla samasta pöydästä meidän laihduttajien kanssa. "Tavallista (koti-)ruokaa". Juju on siinä mitä ottaa ja kuinka paljon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Tavallista (koti-)ruokaa". Juju on siinä mitä ottaa ja kuinka paljon.

Juu ja miten paljon liikkuu, sen verran syö.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Olen samaa mieltä: tavallista kotiruokaa, se on paras ruokavalio.

Varmaankin joissakin mielentasapainonjärkkymisissä myös syöminen häiriintyy ja kehoon kertyy joko liikaa rasvaa tai ihminen laihtuu liikaa.

Nykyinen laihdutusvyörytys kohdistuu mielestäni liikaa koko väestöön, jolloin vaarantuu ns. normaaliuskin.

Esim. muutamana kesänä on ns prime time tv-aikaan esitetty perjantai-iltaisin kahden tunnin laihdutussessioita. Mielestäni se on kuin koko kansan kurittamista asiassa, jossa kuitenkin vähemmistön pitäisi kohtuullistaa syömisiään. Ei ihmisen pyöreys aina ole ongelma.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Masennuslääkkeet ha Hermesetas lihottavat!

Heikki Härmä

Tämä dieettimarkkinointi on vain markkinointia: Rahat pois tyhmiltä.
Ojalan laskuoppi pitää paikkansa: Syö suhteessa kulutukseesi.
Jos haluat lihoa, syö enemmän kuin kulutat. Jos haluat laihtua, syö vähemmän kuin kulutat.
Syöppöys ja juoppous ovat saman kolikon samaa patologiaa.

Turvallisuuden tunteen hakemista suolen tai pään täyttymisestä johtuvaa.

On henkilökohtainen valinta, kumpi hallitsee, pää vai suoli.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tämä koko asia on monisärmäinen ja keskustelun aiheita olisi monia. Jopa niinkin, että businekseen moni meistä työelämässä oppii suhtautumaan myönteisesti sinänsä.

TV omassa ohjelmantarjonnassaan tavoittaa kerrallaan suuria määriä ihmisiä, joten ihmisen itsensä asia on havaita, mikä itselle sopii ja mikä ei. Onhan sekin totta, että moni löytää joistakin laihdutusmenetelmistäkin itselleen sopivan ja laihtuukin noudattaessaan sitä.

On luultavaa, että ihmisen olemukseen vaikuttaa muutkin asiat kuin pelkästään se, miten ruokailee. Myös henkiset asiat vaikuttavat ja tietenkin myös liikunnan määrä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Marjanpoimijoiden kohtelu Suomessa ei näytä hyvältä diplomatian kentässä maitten välillä. Toivottavasti heille sentään työstä jäi jotain käteenkin!

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset