TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Hulluus huipussaan

Luin jälleen jutun lehdestä, jossa kehutaan ja kannustetaan ihmisiä pöljyyteen. Ei kaikki luontoaiheet ole pelkästään ihmisiä varten, vaan kukat ovat pölyttäjiä, hyönteisiä varten.


Suomessa on vähän myöhäiskesällä ja varhaisyksyllä kukkiviä luonnonkasveja. Kun niitä nyt on,  niiden pitää antaa kukkia rauhassa. Luonnossa tarvitaan ravintoa pölyttäjille, jotta ne selviävät talven yli.


Pölyttäjiä tarvitaan myös kaupunkiluonnossa kasveja ja jatkuvaa luontoelämää varten. Kaupunkiluonnossa on runsaasti marjoja tuottavia kasveja, jotka tuottavat satonsa pölyttäjien ansiosta. Kun suuri osa kasveista on hedelmä- ja marjavaiheessa, luonnossa on vain vähän ravintoa pienille luontoeläimille, mm. pölyttäjille. Mm. jättipalsami on nyt Etelä-Suomen luonnossa paikkaamassa tuota puutetta. Suomessa on vainottu myös muita hieman näyttävämpiä kasveja kuten lupiineja, rantaruusuja ja koiranputkia. Järki ei paljon päätä pakota (vanha suomal. sananlasku).


Muutamia vuosia sitten, kun jättipalsamia ei vielä ollut paikkakunnallani (Kivenlahdessa), pölyttäjät olivat vihaisia, koska niillä ei ollut tarpeeksi ravintoa. Ne tulivat esimerkiksi rannalla eväitään syövien ihmisten suupieliin yrittäen saada ravintoa. Nyt kun jättipalsamia paikkakunnalla on kasvanut, pölyttäjät ovat olleet rauhallisia. Täälläkin on luontovihaajia ja jättipalsamia on hävitetty. Heti se on näkynyt pölyttäjien käyttäytymisessä, ne ovat olleet jälleen kiukkuisia. Muutenkin olen huomannut, että suurempia pölyttäjiä, ampiaisia ja mehiläisiä, paikkakunnalla on melko vähän.


Näinkö tyhmä ihmiskunta tuhoaa maailmansa?????

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Itse harrastan sitä, että härnään takapihani apilaa näin loppukesäisin kukkimaan mahdollisimman pitkään ja runsaasti leikkaamalla sitä harvoin,
mutta kumminkin niin usein ettei siementäminen tahdo onnistua.

Horsman kadotin vahingossa leikkaamalla sitä alkukesästä liian usein.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kaipa sitä omaa pihaansa voi hoitaa, miten tahtoo. En vain hyväksy sitä, että lähialueen kukkasia hävitetään. Kukkasten ystäviäkin on, olen paljon nauttinut myös uusista kukkastulokkaista. Kukkasten pääasiallinen tehtävä on olla pölyttäjien ravintona.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset