TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Yle ja annan ylen?

Hei Ylen arvoisat toimittajat ja virkailijat!

Viime aikoina suunnilleen sen jälkeen, kun rahoitusperuste on muutettu veronluontoiseksi, ohjelmatarjonnan luonne on osittain muuttunut hullunkuriseen suuntaan. Monissa tiedeohjelmissa, joita Yle lähettää, sekä ulkomaisissa että kotimaisissa, esitetään surutta arjelle ja käytännönelämälle vierasta materiaalia. Katsojana usein tuntuu ruudun äärellä vaivautuneisuutta tai hätää järjen käytön puolesta. Tänään (22.3.2017) klo 19:00 Ylellä alkavaa ohjelmaa esiteltiin, että kerrotaan hedelmiä syövästä miehestä, mutta jo ohjelman alussa ihmiset sekoittelivat kakkaa tehosekoittimella. Se ei ole normaalia käytöstä eikä sellaista pidä esittää ihmisille!

Suomalaiset ovat monessa suhteessa järki-ihmisiä, jotka ovat kasvaneet kaupungissakin maalaisjärjen mukaan. Älkää viitsikö Ylelläkään sekoittaa ihmisten mieltä. Yrittäkää pysyä normaaleissa raameissa ohjelmien suhteen.

Liiallinen tiedeuskovaisuus näyttää olevan haitallista ihmisille. Toimittajien kuuluu olla kriittisiä sitä vastaan, jotta he ovat puskurina jopa tieteen ja yleisön välissä. Miten tietää, mikä on normaalia? Kannattaa harrastaa lukemista ja lukea kirjoja laajasti kaikilta aloilta. Sillä tavalla saa kasvatettua itselleen vahvuuden, jonka avulla voi ajatella ja ymmärtää myös, mikä on ihmiselämässä normaalia. Toivotan myös omien kirjojeni lukijaksi, löytyy Elisa Kirjasta.

Jaksamista työhönne ja hyvää vointia,

t. Tarja Kaltiomaa

 

 

ps. laitan tämän kirjoituksen myös blogikirjoitteeksi Uusi Suomi -verkkolehteen

vp.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Voi Pyhät Hyttyset sentään. Ihmeellisistä asioista sinäkin mielesi pahoitat!

Katsoin tuon Prisma-dokumentin kokonaan. Juontaja tutustui moniin erilaisiin ruokavalioihin ja elämäntapoihin kriittisellä mielellä. Tuo kakkajuttu oli erittäin pieni osuus koko dokumentissa.

Ulosteensiirto terveille ihmisille on omastakin mielestäni typerää, mutta sitä todella tapahtuu. Miksei sitä siis saisi mainita dokumenttiohjelmassa? Ulosteensiirto on kuitenkin tehokas hoitomuoto moniin suolistosairauksiin.

Dokumenttiohjelmissa on tarkoitus kertoa ihmisille todellisista asioista ja ilmiöistä. Joskus se todellisuus voi olla inhottavaa ja satuttavaakin.

Ei oikeita asioita ja ilmiöitä voi jättää dokumentoimatta vain, koska joku puuteripyllyinen henkilö voi pahoittaa mielensä.

Minä maksoin erittäin mielelläni Yle-veroa tästä dokumentista.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Saattaa olla, että olen hieman herkkähipiäinen.

Silti olen sitä mieltä, että kotikäyttöön ja ruuanvalmistukseen tarkoitetulla laitteella ei pitäisi tehdä tv:ssä muuta. Kaikilla ihmisillä ei ehkä ole edes sellaista perustaa ymmärtää normaaliutta, mikä tulee sivistyksen myötä, että siitä olisi vastusta olla ymmärtämättä asioita väärin.

En olisi varmaan tätä palautetta lähettänyt, jos kyseessä olisi vain yksittäinen tapaus.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuskin kukaan kantaa laboratoriosta tehosekoitinta keittiöön, ja käyttää laitetta ruuanlaittoon.

Enkä oikein usko, että kukaan katsoja laittaisi kakkaa keittiökoneisiinsa tämän tai muidenkaan dokkareiden perusteella.

Mutta siellä labrassakin pitää välillä sotkea, ja joskus halpa keittiöväline on paras valinta.

Kyllä, olet ehdottomasti liian herkkähipiäinen.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

"Yle annan ylen" hyvä otsikko! Olen samoilla linjoilla kanssasi.
Ylen ohjelmatarjonta ei aina päätä huimaa. Joskus lupa aikaan kannoin telkkarin vintille ja jätin luvan maksamatta ku ei napannut.
Nyt veroina maksetaan tykätään tai ei.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

televisiossa on olemassa nappulla jossa yleensä lukee on-off. Sen käyttö on helppoa. Vain pieni painallus ja pahan mielen aiheuttanut ohjelma ei enää näy. Ei ole pakko istua television edessä jos tuntuu pahalta. Vaihtoehto kaksi jos kuitenkin tekee mieli istua niin vaihda kanav. Niitäkin on muutamia kymmeniä ja varsinkin mainosrahoitteiset kanavat ovat täynnä sellaista höttöä ettei siitä mieli varmaankaan pahoitu.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

On olemassa käsite vastuuntunto. Aikuisten vastuuntuntoisten ihmisten tulee yleisönä valvoa, että ohjelmatarjonta pysyy kohtuuden rajoissa ja sivistyneenä. Sitä varten nykyään on internetissä kätevät palautelaatikot.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #11

Tuo ohjelma, josta pahoitit mielesi, oli täysin vastuuntuntoinen. Vastaan vain tuli asia, joka on itsellesi vastenmielinen. Minusta itsestäni oli mielenkiintoista nähdä, että tuollaista kakkahumpuukiakin on alettu ihmisille markkinoida. On vain ajan kysymys, koska tuota humpuukia aletaan tarjota myös Suomessa. Valitettavasti aina löytyy hyväuskoisia höynäytettäviä, myös Suomesta.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Totta turiset, mutta ku ne veromarkat sitte menee ihan Kankkulan kaivoon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #12

Höpö höpö. On älyllistä epärehellisyyttä haukkua Ylen ohjelmatarjontaa huonoksi. Itselläni ei ole telkkaria, mutta katson paljon Areenaa.

Areenalta löytyy hyviä elokuvia ja tv-sarjoja. Seuraan mielelläni pohjoismaisia sarjoja, joita kaupalliset kanavat eivät näytä.

Parasta Areenalla on kuitenkin dokumenttiohjelmat. Löytyy politiikkaa, historiaa, tiedettä, taidetta yms.

Jos vilkaisee kaupallisten kanavien verkkosivua, kuten Katsomo ja Ruutu, vastassa on tosi-tv-roskaa ja saippuasarjoja.

Minä maksan Yle-veroni mukisematta. Kaikkea ei tarvitse katsoa, mutta Yleltä löytyy valtavasti laadukasta katsottavaa.

Mutta ainahan se on kiva valittaa, vaikka saa pienellä rahalla käyttöönsä laadukkaan ja monipuolisen ohjelmatarjonnan.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #15

Katson usein nimenomaan Ylen kanavia ja olen niihin pääsääntöisesti tyytyväinen. Onneksi on palautelaatikko silloin, kun on jostain eri mieltä tai huolissaan. Ehkäpä tässä blogikirjoituksessa muillekin vastuuntuntoisille suosittelen palautelaatikkoa!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #16

Mitä ihmettä sinä tarkoitat tuolla vastuunkannolla? Pitäisikö Ylen sensuroida ikävistä ja vastenmielisistä asioista kertovat dokkarit? Tahdotko sinä oikeasti asua Mikä Mikä-maassa?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #17

Jotain tarkoittaa myös ohjelmatarjonnan laatu. Ohjelmatarjonnan suunta on myös meidän katsojien vastuulla. TV-kanavat seuraavat katsojamääriä ja sen perusteella yleensä arvioidaan ohjelmien suosiota. On olemassa sen lisäksi myös järjen käyttö, joka ei aina ole sama asia kuin suosio, kun suuresta yleisöstä on kysymys.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #18

Yle nimenomaan käyttää järkeä ohjelmatarjonnassa. Kaupallisista kanavista ei voi sanoa samaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #19

Olen samaa mieltä Ylen tarjonnasta, se on yleensä hyvälaatuista. Sen pitää kuitenkin kestää myös kritiikkiä ja ohjelmapalautetta yleisön palvelijana. Vastuulliset katsojat pitävät linjan hyvänä. Itsekin olen valppaasti ennenkin lähettänyt sekä ruusuja että risuja.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Totta turiset onneksi on offi näppäin, mutta ku sitte ne veromarkat menee ihan Kankkulan kaivoon.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ihmisellä saattaa olla taipumusta myös siihen, että päästä fiiraa. Perinteisesti kakka-aiheet ovat oireita psyykkisistä vaivoista. Tieteen piiristä pääsee helposti esittelemään ihmisille keksintöjään, mutta ohjelmavastuullisten puolelta kritiikki näyttää olevan heikolla tasolla ja esille pääsee köykäisillä jutuilla. Pitäisi olla myös sellaista ajatusta, että suurta yleisöä suojellaan humpuukilta.

Vakavissaan nykyään tv:ssä esitellään mainosta, jossa nainen ripottelee tärkeän näköisenä erilaisia jauheita ruokiinsa. Suurta yleisöä uskotellaan uskomaan, että kyseessä olisi mainio aihe. Siinäkin poiketaan normaalista ruuan laitosta ja ollaan tiedeuskoisia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mainokset ja dokumenttiohjelmat ovat täysin eri asioita. Tuossa dokkarissahan oli kyse siitä, että mies tutustui kriittisellä mielellä erilaisiin ruokavalioihin. Kaveri nimenomaan tuli siihen tulokseen etteivät nämä ääridieetit pidä mitä lupaavat.

Jos ääridieetteihin kriittisesti suhtautuvassa dokumenttiohjelmassa mainitaan terveille ihmisille tehtävät ulosteensiirrot, kyse ei ole huonosta mausta. Kyse on tiedonvälityksestä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Dokumenttiohjelmissa ja myös mainoksissa on kyse siitä, että toimiiko kukaan kriittisenä valvojana sen suhteen, mitä suurelle yleisölle tarjotaan katsottavaksi. Ymmärrän kyllä hyvin sen, että erilaiset tiedeprojektit, joihin on haettu rahoitusta, hakevat näkyvyyttä myös tv:ssä. Kriittinen suhtautuminen on siis vain katsojan harteilla.

Tähän voi sanoa vain sen, mitä J.Donner eräässä mainoksessa sanoi katsojille, että lukeminen kannattaa aina. Lukemisen kautta sitä kriittistä suhtautumista voi saada.

Uskonnon osalta media nykyään on sillä kannalla, että ei pitäisi uskoa. Onko tilalle tullut tiedeuskovaisuus? Tarkoitan kansan osalta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Dokumenttiohjelmien tarkoitus on antaa ihmisille tietoa. Jos tieto on virheellistä, asiaan tulee toki puuttua.

Jos faktat ovat kohdillaan, dokkareita ei tule valvoa tai rajoittaa. Maailmassa on paljon epämiellyttäviä asioita. Ihmisillä on oikeus saada tietoa myös niistä.

Jos näillä humpuukimarkkinoilla lääkäri päättää kiskoa rahaa tekemällä ulosteensiirtoja terveille ihmisille, asiasta tulee kertoa suurelle yleisölle, vaikka joku mielensä pahoittaisikin.

Tiede ei ole uskontoa. Tiede korjaa itseään jatkuvasti, kun uutta tietoa tulee.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hyvin perusteltu kommentissa #8.

Tiede korjaa itseään ja niin kylläkin on myös uskonnon osalta. Länsimaissa on edellisen 2000 vuoden aikana mm. papisto ja muut uskonnon puolesta puhujat saaneet erilaisia elämäntapaan ja oppiin vaikuttavia kirjoituksia pääasiassa ihmisiltä, jota sanotaan aatelistoksi. Aateluus velvoittaa. On siis ajan myötä huolehdittu myös kirkon kautta sivistyksestä ja siitä, että ihmiset ovat voineet oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Helsingissä on nykyäänkin kokonainen kirjakauppa, jossa on uskontoa sivuavaa kirjoitusta. Myös uskonto (kristinusko) siis korjaa itseään jatkuvasti. Kirkon on sanottu usein olevan suoja ihmisille haitallisia vaikutuksia vastaan.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa