TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Pöly

  • Pöly saa harjan heilumaan kodin siivouspäivänä.
    Pöly saa harjan heilumaan kodin siivouspäivänä.

Pöly

 

Runo: Pöly

Kodin uumenista

pitkään aloillaan

liikkeelle saa tarve

ostaa siivousväline,

 

uusi moppi tarvitaan

kissanpissaa kissanpissaa

uusi moppi tarvitaan.

 

Pöly pitää pyyhkiä,

lattia pitää lakaista,

lattiat imuroida,

pölyt pyyhkiä.

 

Pöly on kodin

liikkeellepaneva voima.

 

Pöly hiljaa laskeutuu,

ajatuskulku häiriytyy.

 

Hölynpöly häiritsee,

pölyt pitää pyyhkiä,

lattiat pitää luututa.

 

Uusi moppi tarvitaan.

(Runo on julkaistu Tyhjäpaperi-sivustolla http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh10_tiedostot/tp10_poly.htm)

 

Kirjoitin tämän runon tällä viikolla, kun tarvitsin uuden mopin. Aiheena pöly on tasa-arvoinen: sekä mies että nainen törmää siihen arjessaan.

Nykyään siisteyteen suhtaudutaan maltillisesti ja jopa itsestään selvyytenä. Lapsuuden kotini oli neliöiltään pieni, mutta kodin siisteyteen suhtauduttiin tarmokkaasti. Koko perhe sai olla ulkona, kun oli suursiivous kerran viikossa. Toinen vaihtoehto oli osallistua siivoukseen. Muistan vielä, kun lapsuuden kotiini tuli ensimmäinen pölynimuri, merkiltään Hoover. Siihen saakka lattiat oli ensin lakaistu harjalla ja sitten luututtu sillä aikaa, kun matot olivat ulkona tuulettumassa tai niitä hakattiin.

Nykyaikaiset siivousvälineet helpottavat kodin siivoamista. Ne ovat niin mielenkiintoisia, että varmasti jokainen perheen jäsen löytää mieleisensä puuhan siivouspäivänä. Kodin siistinä pitäminen on edellytys sille, että kaikki muut työt ja harrastukset sujuvat ja tuntuvat mielekkäiltä. Likaisessa kodissa ei ajatus kulje eikä oikein saa tehtyä mitään järkevää. Työ palkitsee tekijänsä ja tuo sanonta on erityisen totta kodin siivoamisen osalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Imureista ei ole lapsuusmuistoja, mutta muistan kun mummulaan ostettiin ensimmäinen automaattipyykkikone.

Me koko perhe isosta pieneen seisoimme ringissä koneen ympärillä ja katsoimme silmät suurina, kun pyykkikone heilui ja tärisi. Me ihan oikeasti jaksoimme katsoa tuota suurta ihmettä ohjelman alusta loppuun.

Nykynuoret ja -lapset eivät enää osaa ihmetellä mitään uusia laitteita. Itselleni väritelkkari oli suuri ihmetyksen aihe. Mustavalkoinen telkku löytyi isovanhemmiltani, mutta vanhempieni kotona vekotin ei ollut mikään itsestäänselvyys.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kodin hoitoon liittyvät vempaimet ja muut kodinkoneet lienevät ikäluokkakysymyksiä. Myös keskustelut kotitöistä vaihtelevat varmaan iän mukaan. Muistan 2000-luvun vaihteen, jolloin tv:ssä keskusteltiin paljon siitä, että tekeekö miehet kotitöitä. Nykyään keskustelu on vähäisempää, joten voidaan olettaa, että tekevät. Vai?

Tämän blogin suosituimmat