TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Ritarinkukkani mun

  • Ritarinkukka-harrastusta vahtii kisu-Misu.
    Ritarinkukka-harrastusta vahtii kisu-Misu.

 

Useana jouluna olen ostanut nykyään amarylliksen, jossa kasvatusruukussa sojottaa yksi tai kaksi kukkavanaa. Nämä kasvit kukkaan puhjettuaan jo yksistään juhlistavat joulukodin ja antavat juhlatunnelmaa. Katselin juuri keskustelupalstaa, jossa kirjoitetaan amarylliksen kasvatuksesta joulun ajan ulkopuolella. Sipulit voi tallettaa pimeään paikkaan ja kasvattaa uusia kukkia niistä. Niin olen nyt tehnyt parina kesänä. Kesäkukkien joukossa amaryllis hehkuu kuninkaallista loistoaan.

Nyt katsoin googlen kuvahaulla amarylliksiä. Niissä ei näy lehtiä. Keskustelupalstoilla kuitenkin neuvotaan säilyttämään lehdet, sentään. Hieman ristiriitaista rauhalliselle kukan kasvattajalle.

Aloin tutkimaan netistä amarylliksen saloja, kun loppukesällä amaryllis on saanut rauhassa purkissaan levätä. Se kasvatti mollukoita, jotka ovat siis siemenkotia. Ne nyt otan talteen ja kuivatan paperipussissa.

Kesällä otin pimeässä komerossa joulun jälkeisen ajan viettäneet sipulit esille ja istutin ruukkuun. Jostakin mielen sopukoista nousi silloin mieleen, että kun se alkaa kasvattaa lehtiä, lehdet pitää katkaista, jotta kukkavanat ilmestyvät. Näin olen onnistunut jo parina kesänä.

Tässäkin on siis sellainen harrastus kukkaharrastajalle, joka pitää koko vuoden kierron vireillä. Puuhaa riittää vuoden ympäri.

Näin harrastuksen alkuvaiheessa kaikki viisaat neuvot ovat paikallaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viisaita neuvoja ei minulla ole. Otin viime jouluna yhden amarylliksen simenet talteen ja laitoin heti itämään, koska olin jostain lukenut että niin opitää tehdä.

Siemente itivät ja siirsin taimet kesäksi kasvihuoneeseen josta otin ne sisälle pari viikkoa sitten.

Olen lukenut että sipulin kasvattaminen kukintakokoon kestäisi kuusi vuotta.

Ne emosipulit laitoin keväällä ulos kasvamaan ja nostin ne kuukausi sitten ylös kuivamaan ja laitoin eilen kukkaruukkuihin ja katson tekeekö jouluksi kukkaa vai ei?

Niitä siementaimia on minulla nyt muistaakseni 8 kasvamassa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Näyttää pitkäaikaiselta harrastukselta, jos sipuleita pitää odottaa kuusi vuotta. Minulla näyttää olevan taipumusta kiintyä kasveihini, joten pois heittäminen tuntuu hieman pahalta. Joulua ennen näitä kaikkia kasveja on nykyään runsaasti tarjolla. Joulutähti lähti yhdestä tavallisesta joulukukasta kasvamaan ja on nyt melkein puun kokoinen.

Sipuleita siis pyöritellään välillä kuivumaan ja välillä niitä istutetaan ja toivotaan kukkasia. Ritarinkukan kukkaloisto kyllä vaivannäön palkitsee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Isoäitini kasvatti amarylliksia. Niitä oli ikkunalaudoilla varmaan lähes sata. siihen aikaan yhdessä vanassa oli kaksi kukka. Lehdet saivat kasvaa vapaasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minun yksi täti kasvatteli amarylliksiä. Hän piti niitä kesät ulkona ja talvet sisällä, ei ottanut kuivamaan välillä lainkaan, vaan kasvoivat jatkuvasti. Minulla on yksi sellainen jatkuvan kasvun amaryllis viime joululta, kahdella muulla tein noita kuivatuskokeita.

Kokeiluahan tämä on. Enkä voi antaa mitää neuvoa, vaan keskustelen aiheesta, kun on Tarjalla samat kujeet kuin itselläkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minun mummoni laittoi kukinnan jälkeen pimeään kopperoon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Koppero? Koppero on koju tai pieni asunto, eli oliko amarylliksillä oma koju, vai komero?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Ison asunnon pieni ikkunaton huone keittiön takana.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa