TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Runsauden sarvi

  • Kun tähyilee iltaisin taivaita...
    Kun tähyilee iltaisin taivaita...

 

Kun runsauden sarvi täyttyy, siitä voi ripotella hippusia kuvaannollisesti. Tarkoitan tällä, että niitä kaikkia virikkeitä, mitä syksy tarjoaa ihanan kesän jälkeen. Myönnän, että olen itsekkäästi nauttinut kesän lämmöstä juurikaan huolehtimatta ilmaston mahdollisesta muutoksesta. Luotan tähän äitiplaneettaamme, joka kelluu suuren suuressa avaruuden sylissä kainalossaan ja luontonsa helmassa ihmiset, eläimet ja kaikki ihanat kukkaset. Omalla parvekkeellani on ollut viihtyisää ja yllä taivasosuus, pieni pala taivasta. Runsauden sarvi on se elävyys ja vaihtelevuus, jonka tarjoaa pienikin tila, ihmisen kokoinen tila, ihmiselle. Jo Albert Einstein on todennut omissa filosofissa ja fysiikan teorioissaan, että kaikki on suhteellista. Hän tarkoittaa nimenomaan suhteellista ihmisolennon mukaan. Ja kaikki sanaa kuuluu aina vähän epäillä, tietenkin filosofiassa suhteellisuus on joskus hieman summittaista ja jos otettaisiin ajallinen leikkaus johonkin hetkeen, siinä hetkessä voi joskus olla jotakin valmista, mutta suurin osa asioista on jossakin vaiheessa, kehityksensä jollakin janapisteellä. Kun tuon yksittäisen asian kehitys on tullut ehkä päätöksen, siinä alkaa yleensä tapahtua sellaista kehitystä, että se on alkamassa alusta. Näin suuressa avaruudessa ja näin kohti tulevaisuutta mentäessä, kuten jokainen tietenkin aina mielii.

Meidän ihmisten mieli näyttäytyy toisinaan hieman hätäisenä. On selvää, että ilmaston muuttuminen aiheuttaa jopa hätäännystä ja halutaan järjestää kokouksia, joissa sovitaan asioista. Maapallon suhteen on tärkeää, että ilmaa ei pilata tahallaan, roskat ja jätteet ohjataan materiaalikierrätykseen ja jätevedet puhdistetaan. Tietenkin pitää sopia myös, että meriin ei lasketa roskia eikä jätteitä ja että sinne joutuneet roskat troolataan pois. Tämä toiminta on ihmisten toimintaa, jossa ihminen yhtenä maapallon asukkaista korjaa omat jälkensä, jotka vahingoittavat ilmastoa ja luontoa. Maapallon (planeettojen) ilmasto on yleensä joko hieman lämpenemässä tai viilenemässä, sekin on jollakin aikajanalla kulkeissaan. Maapallo ei kuitenkaan ole yksin aurinkokunnassaan, vaan muiden aurinkokunnan planeettojen vaikutuksessa ja niihin vaikuttamassa. Hätää voi aiheuttaa huono omatunto tekemättömistä asioista ja siitä, että jotain on tehty väärin. Asiat pitää korjata, kun niissä huomataan korjattavaa. Kuitenkin ihmisten maailma ja maailma, jossa ihmisen kuuluu elää. Kaikella on tarkoituksensa, ja vaikka teollinen toiminta ja liikenne kuluttaa planeetan olosuhteita, niitä pystytään myös korjaamaan.

Uutta ihmiskunnassa on näkemykset, jossa voimme etäännyttää näkökulmaa ja sitten taas lähentää. Tästä hienona esimerkkinä on englantilainen tv-sarja East Enders, jota muutamia vuosia sitten seurasin. Siinä drome tai muu tekninen laite etäännyttää näkymän kaupunkilähiöstä ja sitten kamera löytää tutut sarjan päähenkilöt, jotka elävät planeetalla omaa arkeaan. Tältä minustakin tuntuu tällä viikolla. Syksyn runsauden sarvi. Televisioon on tullut uusia sarjoja ja moneen aiempaan suosikkisarjaan on tullut jatkoa. Syksyn pimenevissä, oikeastaan jo pimeissä illoissa, katselen niitä ja matkustelen sohvallani eri aikakausilla ja erilaisissa tunnelmissa. Lisääntynyt liikkuminen ulkona avartaa maailmaa ja sohvakin etääntyy päivän mittaan usein, kun ulkoilen pienen koirani kanssa. Oma taivasosuuteni näyttäytyy runsauden sarvena, jossa parvekkeeltani tähyilen muita planeettoja ja tähtitaivasta. Mitä enempää tässä suhteellisessa maailmassa voi toivoa!

Pienenä ihmisenä sanotaan usein, että voi nauttia pienistä asioista. Tämä on totta, mutta kun nauttii myös suuren suurista asioista, maailman rauhasta, mikä on avaruudellista rauhaa planeetoilla, pienetkin asiat ovat oikeasti arvokkaita, niitä pursuaa runsauden sarvesta. Aurinkoisina päivinä kaamosmasennus väistyy, pimeinä iltoina kynttilän liekin lepatus vangitsee mielen ja tuo rauhaisan olon.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Harrastan lukijana myös tähtitieteitä, hyllyssäni on monta Ursan Tähdet-kirjaa, myös Tähdet 2018. Ilman sitä ei tätä kirjoitusta olisi syntynyt.

Tämän blogin suosituimmat