TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Maljakoissa

 • Kuvassa pieni rokokoo-maljakko.
  Kuvassa pieni rokokoo-maljakko.
 • Riu'ut kiipeävät korkealle seinän viertä.
  Riu'ut kiipeävät korkealle seinän viertä.
 • Kestävät ruusut ovat jo kuihtumassa.
  Kestävät ruusut ovat jo kuihtumassa.
 • Kynäkuppi mitä lie vaskea.
  Kynäkuppi mitä lie vaskea.

 

Naisen pitää toisinaan tarkistaa, mitä on maljakoissaan. Jaaha, pistotarkistus siis. Tein oman pistotarkistukseni illan hämärissä samalla, kun katselin Tanssii tähtien kanssa ohjelmaa. Esillä on pieni maljakko, suuri maljakko, lasimaljakko ja kynäkuppi. Pienessä maljakossa en säilytä mitään, vaan se on koristehyllyssä koristeena. Ja onkin aikamoinen koriste menneiltä ajoilta. Löysin pienen maljakon kirpputorilta, kun olin etsimässä figuuripatsasta, jossa on mies ja nainen aiheena. Patsaan sijaan löysin maljakon. Siinä on keskeisessä asemassa nainen rokokoo-asussaan rinnallaan kaksi miestä. Tämä maljakko on ollut aikoinaan sensaatio: naisella sai tiukasti moraalisesti tarkasteltuna olla vain yksi mies. Tietenkin asia on edelleen niin, vain yksi mies naisella yksiavioisen kristillisen moraalin mukaan saa olla, mutta nykyään hyväksytään naiselle myös miespuolisia ystäviä, mikä asia on joskus ollut moka. Hienostuneisuudessa kuten monessa ilmiössä muutenkin on menty äärimmilleen. Tämä asenne johti sittemmin lamaan ja nälänhätään: ketään ei enää saanut auttaa hänen tekemisissään. Pienestä rahallisesti arvostaan huolimatta maljakko koristaa hyllyäni omalla paikallaan tärkeästi, pitää oppia virheistä.

Suureen luumuaiheiseen maljakkoon ostin läheisestä ulkomaalaiskaupasta pitkiä lainehtivia riukuja, joita kauniisti koristaa valkoiset tekokukkaset. Tämä koristelu kodissani on uuden uutta, joten katselen sitä nyt melko paljon, ennen kuin silmä siihen tottuu. Maljakon takana oleva seinä on valkoinen ja yhtä pientä maalauskopiota lukuun ottamatta tyhjä. Koristeriu’ut täyttävät tyhjän seinän ja tuovat sisutukseeni ryhdikkyyttä.

Lasimaljakko on perinteinen kulmikas maljakkotyyppi, hyvin tavallinen. Siinä minulla on kauniisti kuihtuvia punaisia ruusuja. Ruusut on ostettu lähikaupasta ja luonnollisina kukkasina niiden onnistuminen vaihtelee. Nämä ruusut ovat kestäneet hyvännäköisinä jo yli viikon. Niitten värisävy ruusuille tyypillisesti muuttuu hiljalleen ja antaa mietiskelijän ajatuksille purtavaa. Mitä luonto haluaa kertoa, sen ruusut kertovat.

Vaikka televisiota katsoessani en näe kynäkuppiani, metallista salaperäistä kirppislöytömaljakkoani, mietin myös tuota maljakkoa maljakoita tarkastaessani. Kynäkupissa on siveltimiä, museokaupasta ostettu kynä sekä suuri vaaleanpunainen sulka. Kirjoitan runoja verkkosivustolleni Tyhjäpaperi ja vertaan usein mielessäni runoja maalauksiin. Siveltimilläni saisin luotua maalauksia, mutta tällä kertaa on parempi luoda vain runoja. Ne vievät tosi vähän tilaa tässä lähes täyttymään pyrkivässä maailmassa. Tosin ei maailma kuitenkaan täyty, avaruudellisesti on tilaa.

Kolme parasta paria pääsi jatkoon Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Tanssikilpailu käy hyvin urheilukilpailusta, niin rankkaa kilpailu fyysisesti taitaa olla. Kilpailijat näyttävät hyvin kokoavan itsensä kilvoittelussaan: kilpailu taitaa olla myös henkisesti melko rankkaa. Julkisessa tehtävässä kun tietenkin koko ajan on muistettava myös itsensä ja omat sosiaaliset sidoksensa, vaikka tuomaristo hoputtaa suuriin tunteisiin tanssipartneria kohtaan. Onneksi moraalisesti asia nykyään on tsippa tsippa dippa duu, kunkin oma asia. Kovaa on kilpailu tanssilattialla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä ehdotus Tarja. Katselin heti ympärilleni ja on vähän turhankin paljon karsittavaa. Pienissä maljakossa on aina käden ulottuvilla jokunen kynä, kun minulla on tapana lukiessani alleviivata aina tärkeät kohdat. Isoissa maljakossa on taas ulkoa jokunen käkkyrä oksa tai pahimmassa tapauksessa loistonsa menettäneet kuivat ruusut. Hoidan asian kunhan viitsin ja jaksan:)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kyllä uudet ruusut pitää taas ostaa. Ruusut usein muuttavat väriään mielenkiintoisesti, joten jään tavallisesti seuraamaan niiden kuihtumista. En ole vielä heittänyt pois edes kuivuneita, kun niihin tuli kultausta. Tosin uudet tuoreet ruudut aina piristää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Maljakoissa noissa,
kukat kohta on jo poissa,
kun laittaa sipulit multaan
vaihtaa ajatukset kultaan
kohta pukkaavat jo nupun aihetta,
odotella voi tuota vaihetta.

Eli itse laitoin amarylliksen jouluksi,
myös hyasintit laitoin omaksi kouluksi,
opetellaan hyötämään iloa joulun iloiksi
kukat muuttavat tunnelman ilotiloiksi,
tuoksu ja kauneus joka ikinen kerta
tuo joulun lähemmäksi Jeesuksen verta.

Pääsiäiseksi narsissit kukkaa,
jo kevätauringossa pukkaa,
sinivuokkojen aika on varhain myös,
äitienpäivänä on valkovuokot työs.
Kohta leskenlehtien jälkeen puhkeaa
voikukkien meri eteesi sun, se on uhkeaa.

Maljakkoa voit toki käyttää,
kukkien loistoa niille näyttää,
mutta ihmeiden ihme on itse kukkien tuoksu,
mehiläisten lento ja koirien juoksu,
ihminen on vain sivistynyt peto,
parasta kaikista on kukkainen keto.

Tämän blogin suosituimmat