TarjaKaltiomaa Asioilla on tapana järjestyä. Yhteistyötä ja hyvää tahtoa tarvitaan.

Normaalin jäljillä

  • Normaalia aikaa näyttää tämä Lippulaivan kello. Tosin enää muutaman kuukauden ajan?
    Normaalia aikaa näyttää tämä Lippulaivan kello. Tosin enää muutaman kuukauden ajan?

 

Havahduin erään suomalaisen kosmetiikkayrityksen outlet-shampoo-hyllyn äärellä siihen, että normaalia saa etsiä. Oman ikäluokkani, kuusikymppisten, normaaliin kaupassakäyntiin on aina kuulunut normaali. Normaalit hiukset, normaali iho, normaali ihminen. Hyllyssä oli shampoota kaikille erityishiuksille, vaan ei normaaleille. Tottumus toinen luonto. Yritin kuvitella mikä olisi lähinnä omia normaaleja hiuksiani ja ostin tuuhetuttavaa ja vahvistavaa shampoota.

Lähdin googlaamaan sanaa normaali: syke, verenpaine, pulssi, leposyke löytyivät. ” Ja hakutuloksena oli myös: Tälle sanan merkitykselle ei valitettavasti vielä ole lisätty käännöksiä, mutta voit halutessasi lisätä ne. Huomaa, että voit lisätä vieraskielisiä käännöksiä vain ...” sanoo Google®.

Tästä kuusikymppinen, joka on elänyt koko ikänsä normaalin katveessa, normaalina ihmisenä, havaitsee, että sanaa ei nykyään käytetä enää. Ennen asiassa kuin asiassa oli mahdollista viitata normaaliuteen.

Jos olisin ajan haltiatar katsomassa maan ihmisten touhuja omasta ylhäisestä näköalapaikaltani, päättelisin, että on muutosten aika meneillään. Moni normaaliin tyytyväinen ihminen onkin alkanut pälyillä jotakin erikoista, jolloin kaikesta erikoisesta on nykyään tullut sitä tavallista.

Mitä sanoo luotettava ja tuttu Suomalainen sanakirja: normaali yhdyssanojen alkuosana 1 = normaali 1. 2. mallina, ohjeena, normina oleva; joskus = normi-: esim. normaalikello, -koulu, -metri, -painos. -aika s. 1. jtak maata t. aluetta varten vahvistettu porvarillinen aika, virallinen aika. Suomen n. ’Neiti Aika’ ilmoittaa automaattisesti n:ajan.

Normaalius näyttää siis ikäpolvikysymykseltä. Kuka muu kuin yli kuusikymppinen muistaa Neiti Ajan?

Kelloni käyvät toisinaan eri aikaa. En siis nykyään soita puhelimella Neiti Ajalle ja kysy normaaliaikaa, vaan monia mahdollisuuksia on. Katson tekstitv:stä normiajan. Vai pitäisikö voida luottaa kännykän sateliiteilta poimimaan aikaan? Patterikellot, joita minulla on useita, jätättävät tuon tuostakin ja sitten myöhästyy linja-autosta. Näin kävi ihan hiljattain.

Ah’ normaali. Olisikin helppoa siihen vedota.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Soitin loppuun asti kappaleen... sieltähän löytyi Eppu Normaali, joka sopii hyvin blogikirjoituksen aiheeseen!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Sieltä pääsi myös Vihreän joen rannalle - hyvää musaa!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Entinen normaali on nyt "uusi musta".

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa